introducere
Competiția pentru talent se intensifică pe măsură ce persoanele care caută locuri de muncă online navighează prin zeci de anunțuri în doar câteva secunde. Ai nevoie de un proces de recrutare bine pus la punct, care să pregătească atât specialiștii HR, cât și recrutorii și noii angajați pentru succes.
În industrii precum ingineria și producția, unde lipsa de competențe se agravează, este deosebit de important să ai un proces de recrutare solid ca parte a unei strategii clare de atragere a talentelor.
Îmbunătățirea procesului de recrutare nu este doar o idee bună — aduce valoare reală pentru afaceri, inclusiv venituri. Randstad ajută companiile să obțină candidații potriviți pentru rolurile disponibile, de fiecare dată.
ce este procesul de recrutare?
Recrutarea este un proces dinamic în cadrul unei strategii de talente, care se concentrează pe găsirea candidaților pentru rolurile disponibile în compania ta. O recrutare de succes asigură faptul că firma ta dispune de resursele umane necesare pentru a funcționa zilnic. Ai nevoie de un proces de recrutare eficient și proactiv pentru a garanta că iei deciziile corecte de angajare pentru nevoile tale imediate și viitoare.
Ca domeniu, recrutarea este dinamică, cu inovații emergente și așteptări în evoluție din partea candidaților. Companiile se confruntă adesea cu dificultăți în utilizarea celor mai valoroase metode și tehnologii de recrutare și nu reușesc întotdeauna să demonstreze candidaților potriviți că sunt o companie dezirabilă.
Poate că știi exact ce sarcini și responsabilități vor avea noii tăi angajați și poate că știi atributele și experiența de care au nevoie candidații pentru a face treaba corect dar, găsirea candidaților potriviți este dificilă, iar consecințele angajărilor nereușite pot fi de lungă durată. Procesele lungi de recrutare pot deveni costisitoare și pot afecta performanța afacerii.
Într-un anumit sens, liderul tău de resurse umane trebuie să aplice aceeași rigoare pe care colegii din alte departamente o aplică în activitatea lor: optimizarea costurilor, analizarea rezultatelor și îmbunătățirea continuă a proceselor. Ei trebuie să dezvolte o abordare simplificată, holistică și eficientă a recrutării, care să alinieze candidații potriviți cu rolurile pentru care angajezi și cu succesul viitor al organizației tale.
Colaborarea cu un partener de recrutare te poate ajuta să găsești candidații potriviți pentru rolurile disponibile. Un partener de recrutare te poate ajuta să îmbunătățești strategiile tale pe termen lung de gestionare a talentelor, asigurând eforturi de recrutare mai de succes pe măsură ce industria ta evoluează; de asemenea, te pot ajuta cu proiectele noi pe măsură ce acestea apar.
de ce este procesul de recrutare important?
Găsirea candidaților potriviți pentru rolurile disponibile este un proces costisitor. Atunci când talentele de care ai nevoie nu te caută activ, trebuie să aloci resurse pentru a le căuta tu însuți, indiferent dacă ai sau nu bugetul și capacitățile interne necesare pentru a face acest lucru.
Angajarea lucrătorilor nepotriviți este, de asemenea, costisitoare. Costurile asociate cu această greșeală se cumulează zilnic și afectează fiecare aspect al performanței companiei. Costul tipic pentru înlocuirea unui angajat este de 21% din salariul anual al acestuia, conform unui raport Forbes.
Un proces de recrutare de succes asigură găsirea talentului potrivit și achiziționarea numărul potrivit de persoane pentru forța ta de muncă. De asemenea, se asigură că nu pierzi timp și resurse pe procese de recrutare ineficiente.
Costul pentru înlocuirea unui angajat este de 21% din salariul anual al angajatului.
Recrutarea corectă aduce beneficii semnificative. În joburile complexe, care necesită multă informație și interacțiune, „performanții de top” sunt cu 800% mai productivi decât cei medii, raportează McKinsey. Un proces de recrutare care aduce performeri de top poate deveni o fundație pentru succesul afacerii.
transformarea afacerii tale începe cu procesul de recrutare.
Deși un proces de recrutare slab scade valoarea organizațională, un proces de recrutare eficient și de succes o creează. Găsirea și angajarea talentelor potrivite reduce fluctuația, îmbunătățește productivitatea și retenția și minimizează resursele interne necesare pentru succes. După cum vei descoperi, adăugarea de eficiențe precum digitalizarea și preselecția poate ajuta și în aceste eforturi.
Colaborarea cu liderii de resurse umane care au o gândire strategică despre diferite roluri poate duce la o creștere de până la 40% a calității angajărilor și o scădere de 12% a fluctuației în primul an, potrivit McKinsey - doar printr-o abordare mai gândită și bazată pe date în timpul proceselor de recrutare și angajare.
Accesul la talente de calitate vă economisește timp, reduce riscul de angajări nepotrivite și vă asigură că găsiți talente care transformă afacerea în bine. Dar trebuie să înțelegeți pașii necesari, instrumentele potrivite și cele mai bune tehnici de recrutare pentru a optimiza procesul de recrutare. Un partener de soluții de recrutare sau HR poate optimiza procesul de recrutare pentru compania dumneavoastră, oferindu-i echipei mai mult timp să se concentreze pe activități care generează valoare imediată pentru afacere.
Accesul la talente calitative îți economisește timp, reduce riscul angajărilor greșite și te asigură că vei găsi talente care să-ți transforme afacerea în bine. Pentru aceasta trebuie să înțelegi pașii necesari, instrumentele potrivite și cele mai bune tehnici de sourcing pentru a optimiza procesul de recrutare. Un partener de soluții de recrutare sau HR poate optimiza procesul de recrutare pentru compania ta, oferind echipei mai mult timp pentru a se concentra pe activități care generează valoare imediată pentru afacere.
care sunt etapele procesului de recrutare?
Procesul tău de recrutare ar trebui să fie adaptat pentru a reflecta caracteristicile și cerințele unice ale companiei tale. Un proces de recrutare de succes înseamnă alocarea de timp și resurse într-un mod rentabil, asigurându-te că doar angajările bune trec prin el.
În cele cinci etape ale procesului de recrutare prezentate, vei vedea cum o combinație de tehnologie cu empatie umană și ingeniozitate oferă cele mai bune rezultate pentru compania și candidații tăi.
1.Identificarea nevoilor și planificarea
Începeți prin identificarea lacunelor de competențe și forță de muncă din cadrul companiei. Aceasta include înțelegerea lacunelor din cadrul departamentelor individuale sau al echipelor specifice. Trebuie să dezvolți o înțelegere profundă a rolurilor disponibile și a obiectivelor de creștere ale organizației tale pentru a putea continua. Pentru a face acest lucru poți începe prin a răspunde la următoarele întrebări:
- De ce ai nevoie de personal suplimentar și care este contextul general de afaceri al acestei nevoi (de exemplu, impactul său asupra vânzărilor sau veniturilor)?
- Care sunt cerințele specifice de forță de muncă pentru rolurile pentru care recrutezi?
- Ai nevoie de personal pe termen lung, pentru a finaliza un singur proiect sau pentru a gestiona un proiect temporar?
- Cum va contribui recrutarea de astăzi la creștere (adică la nevoile companiei tale în 24 de luni)?
Odată ce ai o înțelegere de bază a nevoilor tale, poți începe să planifici cea mai eficientă și relevantă cale pentru recrutare. Începe să identifici canalele potrivite pentru a te conecta cu candidații potriviți. Un partener de soluții HR care se bazează pe o rețea extinsă de talente te poate ajuta să găsești combinația ideală de conexiuni și instrumente pentru a satisface aceste nevoi.
2. Pregătirea descrierii postului
100% din succesul angajării începe cu aducerea candidaților potriviți pe ușă - iar aceasta începe cu descrierile și anunțurile de angajare. Scrierea unei descrieri de succes este următorul pas critic. În 2019, Societatea pentru Managementul Resurselor Umane (SHRM) a descris acest pas ca fiind „moneda recrutării - nu ar trebui să angajați niciodată fără o descriere”.
Găsește un partener de soluții HR care te poate ajuta să creezi o abordare simplificată, holistică și eficientă pentru crearea descrierilor de post - aliniind candidații potriviți cu rolul pentru care angajați și cu succesul viitor al organizației tale.
3. Căutarea de talente
În continuare, trebuie să selectezi cele mai bune canale pentru a-ți promova descrierea postului. Aceasta poate include canale interne pentru a solicita recomandări din partea angajaților, dar trebuie să includă și platforme externe cu înaltă vizibilitate, cum ar fi site-urile de joburi, care să facă ca oportunitățile tale să fie observate de cât mai mulți candidați potențiali.
Cu datele și informațiile corecte, poți alege platforme care să te asigure că anunțurile tale ajung la candidații potriviți.
4.Preselectarea și screeningul candidaților
Procesul de preselecție poate fi accelerat cu tehnologii precum chatbot-urile, care pot face preselecția mult mai rapidă și mai eficientă. Acest lucru se datorează faptului că preselecția de succes implică întrebări despre competențele hard care de multe ori necesită doar un răspuns „Da” sau „Nu” din partea candidaților (de exemplu, limbi cunoscute, deținerea permisului de conducere). Acestea pot fi ajustate pentru a include sau exclude anumiti candidați. Aceste instrumente pot, de asemenea, să ofere răspunsuri instantanee și răspunsuri la întrebări - din partea solicitanților și a echipei tale- la orice oră din zi.
Această fază a ciclului de recrutare poate include, de asemenea, screening și testare, care ajută la construirea unei imagini a abilităților cognitive ale unei persoane, a potențialului său de învățare și a potrivirii pentru rol. Testarea ajută, de asemenea, la evidențierea abilităților tehnice relevante, cum ar fi capacitatea de a opera anumite sisteme sau utilaje. Decizia privind testele sau metodele de screening necesare va depinde de cerințele unice ale rolului.
5. Desfășurarea interviurilor și background check
Odată ce toate evaluările necesare au fost finalizate și ai identificat cei mai potriviți candidați, poți desfășura interviuri, verificări de fond și de referințe, precum și orice alte evaluări pe care le consideri necesare. Un partener de recrutare poate gestiona o mare parte a procesului de preselecție și verificare, prezentând echipei tale doar cei mai calificați candidați și o explicație clară a calificărilor acestora. În acest fel, trebuie doar să efectuezi evaluările finale înainte de a aproba. Sau, poți alege să păstrezi anumite etape ale procesului de preselecție—cum ar fi interviurile personale—și să externalizezi restul.
lucrând cu randstad
Randstad este cea mai mare companie de talent din lume și un partener ales de clienți.Îmbinăm cea mai recentă tehnologie HR, cunoștințele noastre umane și experiența pentru a găsi potrivirile perfecte pentru rolurile disponibile în compania ta.
În calitate de cel mai mare furnizor de servicii de resurse umane din lume, avem o acoperire globală extinsă și o prezența locală este la fel de puternică. Indiferent unde vă aflați, vă vom oferi talentele de care aveți nevoie pentru a vă atinge obiectivele.
Nicio afacere nu poate reuși fără oamenii și abilitățile potrivite în forța de muncă. Prin urmare, este vital să vă asigurați că procesul de recrutare este adaptat pentru a vă ajuta să găsiți talente puternice care să susțina iîn realizarea obiectivelor compania.
Angajarea corectă a personalului vă va duce organizația către succes, însă angajând persoana nepotrivită, vă poate expune la tot felul de riscuri. Societatea pentru Managementul Resurselor Umane (SHRM) a estimat că angajare unui noi persoane durează în medie 42 de zile și cheltuiește 4.129 USD, însă toate acestea ar putea fi pierdute dacă iei o decizie greșită.
Acestea sunt formulele de calcul ce te pot ajuta să determini unde te afli
- Timpul de Angaja, trebuie să știi numărul de zile în care reușești să angajezi: Formula: (nr total de zile / nr total de angajări)
Exemplu: (100 zile / 4 angajări) = 25 zile
2️. Costul Total cu Angajările formula: (cost total recrutare / nr total de angajări)
Exemplu: 15.000 / 4 = 3.750
Detalii importante: anunțurile, recruiterii, social media, reclame, panouri publicitare etc.
3️. Rata de Retenție a Noilor Angajați formula: (numărul total plecări angajați noi / nr total de angajări noi) * 100
Exemplu: (3 plecări / 5 angajări) * 100 = 60 %
o potrivire necorespunzătoare
Există multe alte repercusiuni posibile ale recrutării ineficiente, cum ar fi:
Costurile financiare și operaționale ale unei angajări nepotrivite:
- Pierderea productivității când descoperiți că noul angajat nu poate face treaba la standardul cerut
- Perturbare și moral scăzut în rândul angajaților existenți
- Brandul de angajator este afectat de o rată ridicată de rotație a personalului
Toate acestea sunt argumente puternice de ce ar trebui să faci echipă cu o companie de recrutare cu experiență pentru a minimiza riscurile și pentru a lua deciziile corecte.
Iată alte 4 mari beneficii pe care le-ați putea obține dacă devenim partenerul tău pentru a îți optimiza practicile de angajare:
conformitate legală
Există diverse obligații legale implicate în recrutare, de care ar trebui să fii conștient pentru a te proteja de penalități care ar putea afecta serios afacerea ta. Nerespectarea legislației muncii – indiferent dacă se întâmplă în mod deliberat sau din lipsă de conștientizare – poate duce la amenzi și prejudiciul reputației pe termen lung.
Dacă sunteți o companie mai mică, sunt șanse să nu aveți timpul sau resurse disponibile pentru a ține pasul cu cele mai recente evoluții în legislația în domeniul resurselor umane și al muncii. Aceasta poate fi o provocare deosebită dacă operați în diferite zone geografice care au propriile reguli și reglementări locale.
Nerespectarea unor reguli și reglementări, reprezinta un risc pe care nu-ți poți permite să-l asumi. De aceea, merită să lucrați cu un partener de încredere care vă poate oferi cunoștințele juridice și expertiza de care aveți nevoie pentru a opera în conformitate cu regulile și pentru a construi legături puternice și durabile cu angajații.
Începem fiecare relație cu partenerii noștrii cu accent pe cunoașterea companiei tale, înțelegerea diferitelor nevoi și priorități. Acest lucru ne permite să construim o imagine detaliată a poziției de conformitate, a riscurilor potențiale și a pașilor pe care îi puteți lua pentru a le aborda.
flexibilitate
Flexibilitatea este un aspect foarte important și valoroasă pentru afacerile moderne. Ideea tradițională de lucru de la 9 la 5, la birou, nu mai este o normalitate în special în lumina pandemiei de COVID-19, care a normalizat ideea lucrului de la distanță.
În ceea ce privește recrutarea, adoptarea unei abordări flexibile poate duce la o serie de beneficii importante pentru companie, cum ar fi posibilitatea de a vă scala resursele și eficientiza. Dacă lucrați într-o industrie care este afectată de tendințele sezoniere, cum ar fi ospitalitatea, retailul sau construcțiile, nu aveți nevoie de același număr de personal pe tot parcursul anului.
De asemenea, puteți constata că cerințele fluctuează în funcție de nevoile partenerilor tăi, tendințele economice și detaliile proiectelor și contractelor individuale.
Parteneriatul cu o companie de recrutare face ca personalul flexibil să fie mult mai ușor. Lucrăm îndeaproape cu toți clienții noștri pentru a înțelege diferitele tendințe și modele care le afectează afacerea, pentru a ne asigura că pot dobândi talentul de care au nevoie, atunci când au nevoie. De asemenea, vă putem oferi acces rapid la o rețea extinsă de talente cu experiență, validați ca și experiență profesională, atunci când trebuie să faceți angajări rapide.
timpul să vă concentrați asupra activității de bază
Poate cel mai mare beneficiu al externalizării activităților de recrutare către un partener extern, precum Randstad Romania - în special dacă sunteți o firmă mai mică - este că vă oferă mai mult timp pentru a vă concentra pe cel mai important lucru dintre toate: gestionarea activității de bază.
Nu este neobișnuit ca liderii întreprinderilor mici și mijlocii să ocupe o gamă largă de roluri. S-ar putea să treci de la manager de resurse umane la director financiar la orice număr de alte locuri de muncă, toate în decursul unei zile.
Acest lucru poate deveni dificil atunci când vă confruntați cu diferitele complexități și cerințe ale procesului de recrutare, fără timpul și expertiza de specialitate necesare pentru a le aborda în mod corespunzător.
Posibilitatea de a transfera sarcini esențiale, cum ar fi angajarea, gestionarea salariilor, procesele de onboarding si programe de dezvoltare, către un partener de încredere, fără teama de o scădere a standardelor sau de atingerea obiectivelor cheie, vă va face viața mai ușoară și mai puțin stresantă. De asemenea, vă va ajuta afacerea să atingeți obiectivele companiei. Urmăm un proces riguros pentru a ne asigura că oferim cele mai bune rezultate posibile pentru fiecare dintre clienții noștri.
opțiunile de recrutare oferite de randstad
Atunci când lucrați cu Randstad, liderii companiei tale pot fi atât de implicați pe cât doresc - indiferent dacă doriți să stea în umbră și să lăsați echipa noastră să se ocupe sau dacă doriți să fiți mai strâns implicați la fiecare pas al procesului. Companiile își pot externaliza total sau parțial funcțiile de recrutare către Randstad:
- recrutarea de talente permanente: lucrăm îndeaproape pentru a găsi, intervieva și verifica un candidat care să se alăture echipei în mod permanent.
- recrutarea de talente temporare: Randstad angajează, gestionează și plătește angajatul în numele tău. Plătiți Randstad o rată pentru a accesa serviciile.
- Servicii interne: ne ocupăm de procesele voastre interne de resurse umane, gestionând totul, de la recrutare la integrare și gestionarea zilnică a forței de muncă. Această soluție este cea mai potrivită pentru companiile cu un număr mare de angajați flexibili.
- Programe de dezvoltare /Îți punem la dispoziție diferite programe de dezvoltare în leadership, orientate pe rezultate concrete în business, lucrând cu situații reale ale participanților pentru dezvoltarea abilităților
latest updates
see all articles-
28 August 2024
proactivitate : un atu de valoare
-
20 August 2024
cum știi dacă ai sindromul impostorului
-
24 Julie 2024
inteligența emoțională la locul de muncă: de ce este importantă?
-
18 Julie 2024
5 valori esențiale pentru a fi un bun lider
-
04 Julie 2024
top 5 competențe pe care angajatorii le caută în 2024.
-
20 Iunie 2024
cum să revii în activitate după concediu.