cum funcționează?
Cooperarea dintre furnizorii de servicii de personal, companiile clienți și lucrătorii temporari se bazează pe așa-numita relație triunghiulară a muncii temporare:
Furnizorul de servicii de personal își plasează lucrătorii temporari către compania clientă pentru o perioadă limitată de timp. În acest context, termenul "creditor" este utilizat pentru furnizorul de servicii de personal și termenul "angajator" pentru compania clientă. Baza contractuală dintre cele două este contractul de muncă temporar.
actorii din cadrul relației triunghiulare de muncă temporară
-
lucrător temporar
- are un contract de muncă permanent cu furnizorul de servicii de personal (angajatorul său) cu toate drepturile și obligațiile ca și ceilalți angajați
- își desfășoară munca la o companie clientă
-
compania client
- integrează lucrătorul temporar în procesele sale operaționale
- are autoritatea de a emite instrucțiuni angajatului referitoare la fisa postului
- plătește remunerația furnizorului de servicii de personal pentru utilizarea lucrătorului temporar
-
furnizorul de servicii de personal
- este angajatorul lucrătorului temporar cu toate drepturile și obligațiile asociate
- este responsabil pentru remunerația, plata continuă a remunerației în caz de boală și acordarea concediului
- intermediază angajații în sarcini adecvate la companiile clienți și asigură calificarea și formarea lor ulterioară
8 lucruri despre munca temporară
- Munca temporară este în conformitate cu principiilor legale.
- Munca temporară este în conformitate cu contribuțiile la asigurările sociale.
- Contractele colective actuale înseamnă că salariile temporare sunt mai mari decât salariul minim.
- După o anumită perioadă de angajare, un lucrător temporar primește același salariu ca forța de muncă permanentă (salariu egal).
- Munca temporară este un indicator timpuriu al evoluțiilor de pe piața muncii (Sursă: statistici de la Agenția Federală pentru Ocuparea Forței de Muncă, ianuarie 2021).
- Majoritatea lucrătorilor temporari care fac obiectul contribuțiilor la asigurările sociale (83%) lucrează cu normă întreagă (sursă: statistici de la Agenția Federală pentru Ocuparea Forței de Muncă, medie anuală 2020).
- Muncă temporară integrată: În perioada iulie 2019 - iunie 2020, în medie 51.000 de refugiați au fost angajați ca lucrători temporari (sursă: statistici de la Agenția Federală pentru Ocuparea Forței de Muncă, ianuarie 2021).
- Proporția de lucrători temporari din Romania, măsurată prin numărul total de angajați (rata de penetrare), este în prezent de 2,2% (sursă: statistici de la Agenția Federală pentru Ocuparea Forței de Muncă, ianuarie 2021).