În lumea recrutării, fiecare candidat este un angajat ideal, iar noii angajați lucrează împreună în armonie. În realitate, acest lucru nu se întâmplă. În schimb, apar diferite tipuri de fluctuații ale angajaților care te îndeamnă să recrutezi oameni noi pentru a-i înlocui pe cei care pleacă.
Există mai multe tipuri de rotații ale angajaților. Vorbim de o rotație pozitivă a angajaților atunci când noii recruți înlocuiesc membrii neproductivi ai personalului, moralul personalului îmbunătățindu-se. Rotația negativă a angajaților este nedorită. Așadar, atunci când angajații productivi renunță pentru că sunt nemulțumiți, afacerea ta poate suferi.
Vestea bună este că poți controla într-o oarecare măsură rotația angajaților. Vom dezvălui trei strategii utile de păstrare a angajaților.
ce este rata de rotație a angajaților?
În termeni simpli, rotația angajaților este o măsurare a numărului de persoane care părăsesc compania într-o anumită perioadă de timp. Cu cât rata de rotație a angajaților este mai mare, cu atât va trebui să recrutezi mai mult, iar costurile de recrutare se adună.
Creșterea costurilor de recrutare nu este singurul efect secundar al ratei de rotație ridicate. Productivitatea scade, iar noii angajați nu sunt la fel de eficienți ca personalul existent o perioadă destul de lungă după angajare. Moralul angajaților scade și, atunci, oamenii pleacă. Ocazional, demisia unei persoane cheie poate provoca un exod de rotație a angajaților, deoarece și alți membri ai personalului pot pleca.
Majoritatea companiilor măsoară rata de rotație a angajaților trimestrial sau anual. Unele companii respectă tarifele la nivelul întregii companii, în timp ce altele segmentează pe departamente sau locații pentru a obține o perspectivă maximizată. Când vine vorba de rata de rotație a angajaților, ca alte valori ale angajaților, cu cât ai mai multe date, cu atât poți învăța mai mult.
tipuri de rotație a angajaților.
Există mai multe tipuri de rotație a angajaților. În această secțiune, vom trece peste rotația dorită, nedorită, voluntară și involuntară - și vom vorbi și despre concedieri.
1. rotația angajaților dezirabilă versus nedorită.
Rotația angajaților poate fi vreodată de dorit? Într-un cuvânt, da. Când angajații neproductivi sau angajații cu atitudini negative părăsesc organizația, moralul celorlalți se poate îmbunătăți. Angajații care nu lucrează sunt dificil de întreținut și pot reduce productivitatea. Când pleacă și îi înlocuiești cu talent proaspăt, nivelul de productivitate crește aproape invariabil.
Dacă lucrezi pe o piață sezonieră, este posibil să fie nevoie să reduci forța de muncă în afara sezonului. În acest caz, rotația angajaților este necesară, deoarece este scump să păstrezi angajații atunci când nu sunt necesari.
2. demisii voluntare.
Demisiile voluntare pot fi de dorit sau nedorite. Uneori, angajații care nu au performanțe bune pleacă în loc să implementeze feedback-ul constructiv primit. Mulți profesioniști în resurse umane clasifică acest fenomen ca fiind o formă de rotație dorită.
De cele mai multe ori, însă, oamenii renunță la locuri de muncă, pentru că găsesc alte poziții care se potrivesc mai bine cu abilitățile lor sau cu planurile lor pe termen lung - sau pentru că se mută. Aceste tipuri de demisii voluntare sunt nedorite. Din fericire, sunt și tipul de rotații pe care le poți controla cel mai ușor.
3. încetare involuntară.
Angajații care încalcă politicile companiei și care nu reușesc să funcționeze bine pe o perioadă lungă de timp, se confruntă cu încetarea involuntară. Cunoscută și sub denumirea de concediere, încetarea involuntară este, de obicei, o ultimă soluție.
Încetările nu merg întotdeauna fără probleme - de fapt, prezintă un anumit nivel de risc. Dacă nu respecți la zi legile muncii, concedierile aparent directe devin mai complexe. Asigură-te că respecți legislația muncii, inclusiv regulile privind plățile finale, perioadele de preaviz și plata restantă a concediilor.
Încetarea involuntară poate fi dificil de tratat pentru alți membri ai personalului. Când oamenii sunt concediați - mai ales dacă concedierile au loc frecvent - alți angajați se simt mai puțin în siguranță. Dacă trebuie să dai afară pe cineva, focusează-te pe membrii personalului rămas în companie, fii transparent și recunoaște-le munca făcută bine.
4. concedieri.
Concedierile se produc atunci când companiile reduc numărul de persoane pe care le angajează în perioadele economice dificile. Redundanțele apar la sfârșitul proiectelor sezoniere sau din alte motive de afaceri. De exemplu, pandemia a provocat concedieri în diferite sectoare. În ciuda subvențiilor guvernamentale pe scară largă, angajații și-au pierdut locurile de muncă și au trebuit să solicite fonduri de șomaj în masă.
Concedierile sunt în general văzute ca un tip de concediere „echitabilă” - cu condiția ca angajatorii să nu utilizeze criterii de selecție neloiale pentru a alege angajații pe care i-au dat afară. Atunci când oamenii sunt concediați, aceștia au adesea dreptul la pachete de concediere plătite, așa că un lucru esențial este cercetarea legilor privind ocuparea forței de muncă înainte de a continua.
rata de rotație reală.
Rata de rotație reală se referă la numărul de angajați pe care îi pierzi într-o anumită perioadă scurtă de timp. Majoritatea companiilor calculează această rată lunar. Unul dintre cele mai bune motive pentru a calcula rata de rotație reală a angajaților este să ții cont de demisii, încetări și concedieri.
rata de rotație anuală.
Cu cifrele pentru rata de rotație reală, poți calcula rata de rotație anuală. Rata de rotație anuală este rata de rotație proiectată pe lună sau pe an și poți utiliza acea rată pentru a planifica în avans costurile de recrutare.
Pur și simplu, adaugă numărul mediu de angajați în fiecare lună. Apoi, împarte totalul la 12 pentru a obține o rată medie lunară. După aceea, adaugă numărul de angajați pe care i-ai pierdut în fiecare lună; din nou, împarte acel total la 12 pentru a calcula o medie lunară. În cele din urmă, introduce cifrele în ecuația generală a ratei de rotație pentru a produce un procent mediu a ratei de rotație lunare.
ce este o rată de rotație bună a angajaților?
Rata de rotație zero a angajaților pur și simplu nu este realistă. Ce este, atunci, un procent realist al ratei de rotație a angajaților? Răspunsul depinde de industrie.
Rata de rotație a angajaților în industria prelucrătoare, de exemplu, variază de la țară la țară: unii producători de electronice din China au rate de rotație de până la 300%. Între timp, în SUA, patru din zece companii producătoare pierd anual peste 20% din angajați. Potrivit Make UK, rata de rotație a angajaților din industria de producție britanică în 2020 a fost de 17,6%, în creștere față de 14,4% în 2018.
Conform Societății pentru Managementul Resurselor Umane (SMRU), rata medie de rotație a personalului în toate industriile este de 18%. Majoritatea respondenților la sondaj au raportat rate cuprinse între 12% și 20%; în conformitate cu Societatea pentru Managementul Resurselor Umane (SMRU), organizațiile din sectoarele non-sezoniere ar trebui să încerce să vizeze o rată de rotație a personalului de 10%.
de ce contează fluctuația angajaților?
Unul dintre cele mai importante motive pentru a analiza rata de rotație a angajaților este costul - este costisitor să continui să angajezi persoane noi. Potrivit unui sondaj recent Gallup, costurile asociate cu înlocuirea unui angajat se ridică la două ori mai mult decât salariul anual al angajatului.
Potrivit aceluiași sondaj Gallup, 52% din demisiile voluntare sunt evitabile. Cu alte cuvinte, oamenii pleacă din cauza unor probleme care pot fi rezolvate. O analiză detaliată a fluctuației personalului reprezintă o oportunitate de a-ți schimba afacerea în bine: dacă afli de ce oamenii pleacă, poți implementa schimbări pentru a îmbunătăți moralul și a reduce rata de rotație a angajaților.
de ce se întâmplă fluctuația angajaților?
Rotația angajaților are loc dintr-o gamă largă de motive. În timp ce alții continuă pe același drum, alții își schimbă cariera, deoarece mediul lor de lucru este toxic. Alții pleacă pentru că situația familiei lor se schimbă sau pentru că primesc oferte de muncă mai bune în altă parte.
Majoritatea demisiilor voluntare se întâmplă din cauza problemelor de conducere, lipsei de oportunități sau din cauza epuizării.
#1 probleme de management.
Atunci când managerii critică în mod constant angajații, mediile de lucru devin ostile și oamenii demisionează. Supervizorii care microgestionează măresc fluctuația personalului. Oamenii cărora le este greu să lucreze își găsesc alte locuri de muncă, după un anumit timp.
#2 lipsa oportunităților.
Când mediul de lucru nu prezintă oportunități, oamenii merg mai departe. Locurile de muncă în logistică fără avantaje nu sunt foarte atrăgătoare; programele de instruire și promoțiile, pe de altă parte, sunt destul de atrăgătoare. Pentru a te bucura de cei mai buni angajați, poți crea cursuri profesionale pentru a-i ajuta pe angajați să avanseze în cadrul organizației.
#3 burnout.
În mediile de lucru în care există multă presiune, angajații experimentează burnout și se simt epuizați. Când oamenii se simt suprasolicitați, încep să se simtă copleșiți. Cu excepția cazului în care li se oferă oportunități de a-și restructura programul, angajații ce suferă de burnout caută noi locuri de muncă.
reducerea fluctuației angajaților.
Angajații pleacă din varii motive. Din fericire, există lucruri pe care le poți face pentru a reduce rata de rotație și pentru a îmbunătăți cultura companiei. Iată trei pași pe care îi poți face pentru a spori păstrarea angajaților.
creează oportunități profesionale.
Când oferi angajaților oportunități profesionale de dezvoltare, rotația angajaților scade. Potrivit unui studiu recent, companiile care oferă angajaților numeroase oportunități educaționale au redus rata de rotație cu 53%. Angajații bine pregătiți din sectorul producției declară că se simt mai încrezători în abilitățile lor. În mod ideal, instruirea ar trebui să înceapă chiar în etapa de început și ar trebui să continue pe tot parcursul perioadei de muncă.
oferă un program flexibil.
Mulți angajați beneficiază de un program flexibil. Părinții care au nevoie să ia copiii de la școală, oamenii care se simt mai eficienți după-amiază și angajații ale căror deplasări durează mult timp apreciază oportunitățile de a lucra de la distanță și își variază programul. Alte persoane preferă să lucreze pe bază de proiect, mai degrabă decât pe oră.
În industria prelucrătoare, zilele cu mai multe schimburi se pretează bine programării flexibile. Multe companii din sectorul logistic își desfășoară activitatea 24 de ore pe zi, șapte zile pe săptămână, făcându-le astfel potrivite pentru programul flexibil.
implementează un program de recunoaștere.
Programele de recunoaștere a angajaților bine concepute le oferă un impuls și ajută la îmbunătățirea ratelor de păstrare. Premiile tradiționale, cum ar fi Angajații lunii, încă funcționează bine - la fel și verificările bonus și premiile bazate pe proiecte. Pentru a profita la maximum de programul de recunoaștere, recunoaște rapid realizările și oferă feedback semnificativ.
gestionează rata de rotație a angajaților cu Randstad.
Indiferent dacă este voluntară, involuntară, de dorit sau nedorit, rata de rotație a angajaților costă bani și schimbă dinamica locului de muncă. Problemele de gestionare, epuizarea și lipsa generală de oportunități creează probleme în ratele de retenție a angajaților și afectează productivitatea.
Poate surprinzător, peste jumătate din toate concedierile voluntare sunt evitabile. Poți reduce rata de rotație cu programe de instruire îmbunătățite, oportunități flexibile de gestionare a timpului și programe de recunoaștere.