Atunci când intră în scenă o tehnologie cu un impact atât de mare precum generative AI, este important să adopți o poziție ca firmă. Generative AI are potențialul de a schimba modul în care angajații tăi lucrează și inovează, iar probabil că este deja utilizată pe scară largă în cadrul companiei tale - poate chiar fără ca tu să fii conștient. Lista beneficiilor este lungă, însă Generative AI nu este lipsit de riscuri. Prin crearea unei politici a companiei care să reglementeze utilizarea Inteligenței Artificiale generative, poți începe să utilizezi tehnologia la potențialul său maxim - reducând în același timp potențialele dezavantaje.

În acest articol, vom aborda unele dintre principalele riscuri pe care le prezintă Generative AI, modul în care o politică te poate ajuta să le reduci și cum ar putea arăta de fapt procesul de creare a unei politici în compania ta. Nu trebuie considerat consultanță juridică, dar se bazează pe experiențele noastre cu instrumentele de Generative AI și, sperăm, va oferi o bază pentru cercetări ulterioare.

De ce să creezi o politică privind Generative AI?

Compania ta ar trebui să aibă o politică privind Generative AI din același motiv pentru care are toate celelalte politici - pentru a asigura conformitatea, pentru a ghida angajații în munca lor și pentru a optimiza operațiunile zilnice.

Instrumentele de Generative AI care pot genera text, imagini, audio și chiar conținut video pornind de la câteva comenzi simple au aplicații convingătoare în cadrul companiei tale. Având în vedere gama de instrumente disponibile și viteza cu care acestea se dezvoltă, compania ta riscă să piardă teren în fața concurenței dacă nu începe să investigheze cum poate profita de aceste instrumente.

Însă, pentru ca angajații să poată efectua aceste investigații cu încredere și pentru ca firma să evite riscurile binecunoscute ale Inteligenței Artificiale Generative, ar trebui să ai o politică în vigoare. Aceasta arată că firma a dedicat timp pentru a se gândi la consecințele utilizării generative AI și le oferă angajaților reguli clare pe care să le respecte atunci când experimentează - permițându-le să profite în siguranță de beneficiile instrumentelor AI generative disponibile.

Să analizăm acum unele dintre principalele riscuri pe care politica ta privind Generative AI ar trebui să încerce să le atenueze.

RM_1024-tech.webp
RM_1024-tech.webp

Riscurile privind Generative AI

Lipsa echității, părtinirea și comportamentul neetic în instrumentele AI

Instrumentele AI generative sunt la fel de obiective ca datele pe care sunt „antrenate”. Dacă seturile de date pe care le folosește un instrument pentru a crea conținut sunt părtinitoare, rezultatul final al instrumentului va fi, de asemenea, părtinitor. De exemplu, imaginează-ți un instrument AI generativ conceput să genereze descrieri de locuri de muncă pe baza a doar câteva detalii de bază despre post. Dacă acel instrument a fost antrenat pe mii de descrieri de locuri de muncă care conțin un limbaj non-incluziv, descrierile de locuri de muncă pe care le generează vor face același lucru. În acest fel, este ușor pentru instrumentele AI să reproducă pur și simplu părtinirile creatorilor sau utilizatorilor lor.

Dezvoltatorii principali de AI depun eforturi pentru a evita părtinirea în instrumentele lor, însă eradicarea ei completă este o provocare serioasă. Politica ta privind Generative AI ar trebui să recunoască această limitare și să specifice măsuri pentru a o depăși - de exemplu, prin impunerea ca tot conținutul generat de AI să fie verificat minuțios de o persoană pentru a se asigura că este echitabil și lipsit de părtinire înainte de a fi publicat sau distribuit.

Încălcarea proprietății intelectuale (PI)

Acest risc este, de asemenea, un rezultat al modului în care sunt construite modelele AI generative. Preluând influențe din milioanele de date sub formă de imagini, muzică, videoclipuri și text pe care sunt antrenate, ele pot produce creații complet unice - cu toate acestea, există riscul ca elemente semnificative din aceste date de antrenament să ajungă în conținutul generat, creând potențiale probleme de proprietate intelectuală.

Dezbaterea privind faptul dacă conținutul generat de AI încalcă drepturile creatorilor originali este în curs de desfășurare, unele organizații ale creatorilor cerând ca aceștia să își dea consimțământul înainte de utilizarea creațiilor lor pentru a antrena modele AI. Alte companii software se concentrează pe instrumente AI generative „sigure pentru uz comercial” care sunt antrenate doar pe conținut complet licențiat. Problema dacă conținutul generat de AI poate fi protejat de drepturi de autor variază în funcție de jurisdicție, dar răspunsul este important pentru companiile care se gândesc să utilizeze acest tip de conținut în comunicările lor.

Deciziile legale pe care le reflectă politica ta privind AI generativă vor varia, dar politica ar trebui să aibă ca scop reducerea riscului de probleme ce vizează proprietatea intelectuală - eventual prin impunerea faptului că acel conținut generat de AI nu poate fi utilizat extern în comunicările companiei.

Confidențialitatea datelor

Confidențialitatea datelor partajate cu instrumentele AI generative a fost un subiect de discuție încă de la apariția lor pe piață. Se știe că o parte din motivul pentru care multe dintre aceste modele AI se îmbunătățesc atât de repede este pentru că utilizează feedbackul și sugestiile utilizatorilor pentru a-și rafina răspunsurile și a-și extinde cunoștințele.

Cu toate acestea, imaginează-ți un caz în care un specialist HR predă date sensibile despre cariera unei liste de candidați la un loc de muncă unui chatbot pe bază de AI și îi cere să îi grupeze pe categorii în funcție de nivelul lor de experiență. Dacă chatbotul folosește inputul utilizatorului pentru a îmbunătăți acuratețea răspunsurilor sale, unii experți în securitate avertizează că există riscul ca aceste date confidențiale să fie expuse altor utilizatori care știu cum să pună întrebările potrivite.

Acesta este un caz extrem, dar ilustrează unele dintre întrebările fără răspuns despre Generative AI și confidențialitatea datelor. Multe instrumente AI specifică clar că nu expun niciun input de la utilizatori altor utilizatori - dar aceasta nu este o politică universală.

Confidențialitatea datelor ar trebui să fie o parte cheie a politicii tale privind Generative AI. Compania ta trebuie să decidă detaliile, dar specificarea faptului că niciun date referitoare la persoane fizice sau activități comerciale nu ar trebui să fie transmise instrumentelor AI generative prin intermediul comenzilor ar putea fi un bun început.

Pe lângă aceste riscuri, politica ta ar trebui să ia în considerare și riscurile generale de securitate și conformitate care apar odată cu utilizarea oricărui instrument terță parte în scopuri comerciale - precum și daunele aduse reputației din cauza încălcărilor accidentale ale proprietății intelectuale, scurgerilor de date sau conținutului părtinitor.

Crearea politicii tale privind IA generativă în cadrul companiei

Reunește-ți experții

Pe lângă expertiza juridică și de confidențialitate a datelor, o politică eficientă privind Generative AI va necesita, de asemenea, contribuția persoanelor care o utilizează - fie că lucrează în marketing, inginerie, resurse umane sau vânzări. Ei vor avea cele mai bune informații despre modul în care este utilizată tehnologia AI generativă în cadrul companiei și despre potențialele riscuri ale tehnologiei care pot apărea în domeniul lor de utilizare.

Distribuie informația

Crearea unei politici privind AI poate fi dificilă, însă asigurarea respectării și acceptării acesteia de către angajați este o provocare și mai mare. Din fericire, majoritatea studiilor și rapoartelor arată că angajații din întreaga lume sunt entuziasmați de potențialul IA la locul de muncă - așadar, implementarea politicii printr-o comunicare internă eficientă, instruire și discuții ar putea fi mai ușoară decât crezi. Ca în cazul oricărei politici, este important să o implici prin canalele tale obișnuite - însă este mai bine să previi încălcările încă de la început prin implicarea angajaților în ceea ce privește politicile și Generative AI în general.

Asigură-te că lasă loc pentru inovare

Politica ta este un instrument cheie pentru a te proteja de potențialele riscuri ale inteligenței artificiale generative. Dar nu ar trebui să fie atât de strictă încât să facă utilizarea AI generative inutil de dificilă. Generative AI are un potențial mare în cadrul companiei tale, așadar descurajarea angajaților să o folosească printr-o politică excesiv de restrictivă ar fi o abordare greșită. În schimb, concentrează-te pe prevenirea celor mai grave riscuri în cadrul politicii și folosește instruirea și comunicarea pentru a le arăta angajaților cât de importantă este utilizarea AI responsabilă.

Cât timp durează crearea unei politici privind Generative AI?

Politica ta privind Generative AI nu trebuie să fie extrem de lungă pentru a fi eficientă, însă timpul necesar creării ei depinde în întregime de specificul organizației tale. Numărul de persoane implicate în proces, sensibilitatea cazurilor tale de utilizare a AI generative și dimensiunea organizației tale vor avea toate un efect.

Cu toate acestea, este posibil să accelerezi procesul pornind de la un șablon (template) de politică privind Generative AI. Descarcă-l pe al nostru pentru a primi o sugestie pentru structura de bază a politicii tale, împreună cu sfaturi și îndrumări cu privire la ceea ce ar trebui să iei în considerare în timpul procesului de creare a politicii. Este un punct de plecare excelent dacă compania ta dorește să înceapă să ia în serios subiectul Inteligenței Artificiale Generative.