Burnout-ul (epuizarea profesională) este mai mult decât simpla senzație de oboseală la muncă după un schimb de 12 ore sau decât supraviețuirea unei săptămâni dificile când totul a mers prost.

Epuizarea profesională este definită ca o stare rezultată dintr-o perioadă prelungită de stres cronic și este însoțită, în general, de câteva simptome definitorii, cum ar fi epuizarea fizică și mentală, cinismul și sentimentul de reducere a capacității de funcționare.

Burnout-ul la locul de muncă este un risc profesional care poate afecta pe oricine lucrează în orice domeniu. De obicei apare atunci când ești epuizat fizic și mental din cauza muncii, ești suprasolicitat și stresat. Poți să sari involuntar peste mese, să te privezi de somn doar pentru a lucra și să refuzi activitățile sociale cu familia și prietenii.

Deși nu se cunosc exact cauzele epuizării profesionale, cercetătorii susțin că anumite trăsături de personalitate, inclusiv perfecționismul și simțul datoriei, pot face pe unii oameni mai vulnerabili la aceasta.

Alți factori de risc includ cerințele ridicate impuse angajaților, controlul redus asupra locurilor de muncă și lipsa sprijinului din partea superiorilor.

În timp ce unii oameni experimentează doar o epuizare profesională ocazională, alții pot suferi de epuizare cronică. Aceasta afectează atât bărbații, cât și femeile în mod egal, deși femeile o experimentează adesea mai devreme decât bărbații în carieră. Cu toate că burnout-ul nu este, din punct de vedere tehnic, o problemă de sănătate mintală, aceasta poate fi un declanșator pentru depresie sau anxietate dacă nu este tratată.

Sănătatea mintală la locul de muncă este importantă și ar trebui să fie o prioritate cheie atât pentru angajați, cât și pentru liderii de afaceri.

simptomele unui burnout
simptomele unui burnout

simptomele clasice ale epuizării profesionale

Atunci când o persoană este epuizată la muncă, acest lucru îi afectează atât sănătatea fizică, cât și pe cea mintală. Semnele epuizării apar de obicei încet și se pot agrava dacă nu sunt abordate prompt. Este nevoie de timp pentru a te recupera după stresul prelungit, așa că, cu cât recunoști mai devreme semnele de avertizare și simptomele epuizării, cu atât mai repede îți poți recăpăta controlul asupra sănătății mintale.

Următoarele sunt câteva dintre cele mai frecvente semne ale epuizării profesionale:

epuizare

Simți că ai alergat toată ziua și nu mai ai nici un strop de energie în tine. Rezervele tale de energie sunt epuizate și nu ai chef să faci nimic. Chiar dacă te simți epuizat, totuși poți avea probleme cu somnul noaptea, deoarece nu te poți opri din a te gândi la muncă. Fără somn și fără odihnă, cercul vicios al burnout-ului continuă.

Epuizarea fizică și mentală sunt două dintre cele mai clare semne ale burnout-ului. Dacă te simți obosit la muncă tot timpul și experimentezi o pierdere semnificativă a energiei pentru a face lucruri simple pentru care nu aveai probleme să le faci înainte, s-ar putea să te confrunți cu stadiile incipiente ale oboselii din burnout.

Stresul cronic la locul de muncă poate fi epuizant emotional și mental, ceea ce te poate face să te simți iritat, frustrat, anxios, dezgustat și chiar deprimat la muncă. Un loc de muncă toxic, cu colegi care îți fac viața profesională și mai grea, îți poate amplifica stresul la locul de muncă și oboseala mintală.

lipsa motivației

Dacă îți prioritizezi doar finalizarea sarcinilor din lista de lucruri de făcut, în loc să găsești modalități noi și mai eficiente de a duce lucrurile la bun sfârșit, s-ar putea să îți fi pierdut motivația la muncă.

Deși, de cele mai multe ori, acest lucru poate indica faptul că nu mai ești implicat la locul de muncă și trebuie să îți găsești un loc de muncă nou pentru a-ți reaprinde pasiunea, ar putea însemna și că începi să ai o perspectivă sumbră asupra vieții tale.

Vei simți diferența atunci când vei observa cum îți afectează viața personală. În loc să aștepți cu nerăbdare sfârșitul zilei de lucru pentru a ieși din birou și a te distra cu prietenii, vei pierde interesul pentru tot ce te înconjoară, cu sentimente persistente de lipsă de speranță. S-ar putea chiar să nu îți mai pese de carieră, prieteni și familie și să îți dorești doar să petreci timp singur în fiecare seară.

Dacă prietenii și colegii tăi și-au exprimat îngrijorarea cu privire la lipsa ta de interes în timpul cinei sau la serviciu, ar putea fi timpul să îți reevaluezi nivelul de stres și modul în care gestionezi aceste situații.

barbat lipsit de motivatie privind in telefon
barbat lipsit de motivatie privind in telefon

performanță scăzută la locul de muncă.

Te-ai simțit vreodată că nu ți-ai atins obiectivele lunare? Te simți mereu în întârziere cu termenele limită? Sau poate șeful tău a comentat calitatea lucrării tale recente? Dar, în același timp, pur și simplu nu te preocupă modul în care performezi?

Aceste simptome pot indica faptul că suferi de epuizare profesională, ceea ce te face să ai performanțe slabe la muncă. Oamenii epuizați au adesea sentimente negative față de locul de muncă, ceea ce le poate afecta performanța. Oboseala de la muncă și pierderea motivației se traduc adesea prin epuizare la locul de muncă și un interes mai scăzut pentru sarcinile pe care le au de făcut.

Dacă recunoști câteva dintre aceste semne, poți lua măsuri pentru a ieși din această situație.


cum să te recuperezi după burnout.

Epuizarea profesională este una dintre acele probleme care nu dispar de la sine. Va trebui să iei măsuri pentru a te recupera. Înainte ca epuizarea ta să devină complet scăpată de sub control, asigură-te că ai grijă de tine însuți.

Iată cum îți poți îmbunătăți sănătatea mintală și fizică, precum și să reduci epuizarea profesională:

dormi mai mult și fă mișcare.

Epuizarea îți poate agrava epuizarea profesională și poate duce la oboseală fizică și mentală serioasă. Majoritatea adulților au nevoie de cel puțin șase ore de somn pe noapte pentru a funcționa corect. Dacă nu le obții, este timpul să-ți lași corpul să se odihnească cât are nevoie. Nu vorbim doar despre un singur maraton de somn pentru a recupera timpul pierdut. Este vorba despre a găsi un echilibru mai bun între muncă și odihnă și de a nu acumula o datorie de somn.

De asemenea, numeroase studii au arătat diverse beneficii ale exercițiilor fizice asupra sănătății mintale. Atunci când faci mișcare, corpul tău eliberează endorfine care reduc stresul și îți îmbunătățesc starea de spirit. Un program regulat de exerciții fizice, împreună cu obiceiuri de somn sănătoase, sunt esențiale pentru a-ți îmbunătăți sănătatea fizică și mentală.

Chiar dacă poate părea imposibil să iei o pauză de la muncă, este totuși important să-ți dedici timp corpului tău. Ai un singur corp, iar o sarcină de muncă copleșitoare nu merită să te epuizezi.

ia o pauză.

Epuizarea profesională provine de obicei din stresul legat de muncă, așadar, în mod firesc, cel mai bun mod de a face față epuizării la locul de muncă este să te detașezi de muncă și să iei o pauză adevărată.

Fă pauze pe tot parcursul zilei de lucru. Când lucrezi din greu, fă o pauză din oră în oră pentru a-ți dezmorți picioarele și a lua aer proaspăt. Lasă dispozitivele electronice deoparte și fă o plimbare în jurul clădirii. Te vei simți revigorat și pregătit să faci față oricărei provocări.

Stresul de la locul de muncă este adesea asociat cu modul în care îți gestionezi echilibrul dintre viața personală și cea profesională. Planifică o vacanță după un proiect mare pentru a te putea odihni corespunzător și a petrece timp cu cei dragi. Activează-ți mesajul automat de e-mail de birou și ia avionul sau trenul spre destinația dorită. Fie că este vorba despre o destinație de plajă sau o terapie prin shopping, oferă-ți spațiu de respirație și deconectează-te complet de la muncă în această perioadă.

Pentru a rezista tentației de a-ți verifica e-mailurile și mesajele în timpul pauzei, poți face o predare corespunzătoare echipei și să le repartizezi responsabilități pentru a te acoperi cât timp ești plecat. Dă drumul la accelerație și ia o pauză - o meriți.

De asemenea, poți profita de această pauză de la muncă pentru a te evalua dacă îți mai dorești să rămâi într-un loc de muncă în timp ce sănătatea ta mintală este în pericol. Poți profita de această pauză pentru a-ți relua și actualiza CV-ul și a începe să te gândești la noi oportunități.

întrerupe rutina zilnică.

Sparge monotonia rutinei tale zilnice făcând ceva diferit, orice. Poate fi vorba de cititul unei cărți, vizionarea unui serial de comedie sau participarea la un concert.

Fă ceva ieșit din comun pentru a rupe monotonia și a menține lucrurile proaspete și interesante pentru tine. Acest lucru îi va permite creierului tău să se concentreze pe ceva nou și îți va oferi o scurtă pauză de la obligațiile tale obișnuite. Poți chiar să câștigi noi perspective făcând ceva diferit și să aplici noile cunoștințe la locul de muncă.

barbat entuziast care zambeste
barbat entuziast care zambeste

caută sprijin din partea celorlalți.

Un fenomen des întâlnit la persoanele care suferă de epuizare profesională este izolarea, deoarece acestea sunt prea adesea epuizate emoțional și mental pentru a-și menține relațiile sociale.

Totuși, merită subliniat că izolarea de sistemul tău de sprijin este extrem de dăunătoare pentru sănătatea ta mintală. Găsește timp să te reconectezi cu prietenii și fă un efort să te alături colegilor la prânz în loc să mănânci singur la birou. Sprijinul lor poate fi exact ceea ce ai nevoie pentru recuperarea după epuizare.

Dacă te confrunți cu simptome de epuizare care îți afectează modul în care îți trăiești viața, este important să cauți ajutor de la un specialist. Colaborarea cu un profesionist din domeniul sănătății, cum ar fi un terapeut, te poate ajuta să îți gestionezi și să îți reduci simptomele în cel mai sigur mod posibil.

un mediu nou poate fi soluția.

Pentru persoanele care se confruntă cu epuizarea profesională, luarea unei pauze de la muncă sau chiar încercarea de a dormi după o zi lungă poate fi foarte stresantă. Uneori, este mai ușor să renunți pur și simplu la negativitate, mai ales dacă munca ta nu este recunoscută de echipă sau angajator.

Gândește-te la ce te-ar face mai fericit pe termen lung. De exemplu, cu ce tip de șefi ai prefera să lucrezi? Ce dimensiune ar trebui să aibă echipa? La ce proiecte îți place să lucrezi? Mai important, ai suficient timp pentru tine în afara orelor de lucru?

Discută cu recrutorii noștri specializați despre ce îți dorești de la următorul tău loc de muncă și poți lua totul de la capăt. Ia legătura cu noi dacă vrei să începi într-un loc de muncă nou cu o echipă nouă formată din experți competenți gata să îți ofere sprijin. Alternativ, poți vizita ultimele noastre liste de locuri de munca și poți aplica pentru un loc de muncă nou care ar putea fi mai potrivit pentru tine.

cauți un loc de muncă?

vezi toate rolurile