Auzim adesea expresia "a-ți câștiga pâinea", dar este oare acest nivel de angajament suficient, sau se pot face mai multe pentru a te bucura de un pachet de beneficii cu adevărat atractiv?

Știm cu toții acei oameni care sunt mulțumiți să depună efortul minim pentru îndeplinirea obiectivelor și task-urilor, cu o notă de trecere. Dar, pe de altă parte, există și alți colegi care oferă o valoare adăugată semnificativă: inițiativa.

proactivitatea
proactivitatea

ce înseamnă să fii o persoană proactivă?

O persoană cu inițiativă, un angajat proactiv, se caracterizează prin a fi nonconformist, adică va propune adesea idei pentru a îmbunătăți procesele de lucru și rezultatul final al fiecărui proiect, ceea ce va duce la performanța bună a companiei. Sunt oameni decisivi, cu capacități de leadership bazate pe soft skills, iar talentul lor răspunde de obicei unei serii de trăsături comune.

Se caracterizează prin a lua decizii fără ezitare și fără teamă de a-și asuma responsabilitatea pe care această decizie o poate genera. Profilul lor se caracterizează prin îmbrățișarea acestui tip de provocare fără motivație externă sau o recompensă concretă ulterior. Se numește inițiativă personală.

Am putea spune, colocvial, că sunt mai îndrăzneți decât majoritatea, deși într-un mod sensibil și măsurat. De ce? Din cauza simțului critic cu care acționează, ceea ce le permite să propună acțiuni și proiecte diferite într-un mod convingător și cu o doză bună de creativitate.

cum să recunoști oamenii cu inițiativă?

Managerii de resurse umane din companii sunt din ce în ce mai interesați să recunoască oamenii cu inițiativă, deoarece aceste profiluri au un impact pozitiv nu numai asupra progresului companiei, ci și asupra mediului de lucru și motivației personalului.

Recunoașterea oamenilor cu inițiativă este, prin urmare, un factor important pentru recrutările viitoare și, în acest scop, sunt apreciate competențe precum abilitățile interpersonale, carisma, atitudinea pozitivă sau modul de abordare a problemelor. În timp ce angajații cu lipsă de inițiativă tind să vadă paharul pe jumătate gol atunci când apare o situație dificilă, oamenii proactivi se ridică la înălțimea ocaziei în fața adversității și își arată cea mai bună parte în astfel de circumstanțe.

avantajele de a fi o persoană proactivă

La nivel individual, persoana cu inițiativă va găsi, aspecte pozitive în a manifesta această atitudine. Există multe avantaje, precum a te bucura de respectul colegilor și superiorilor, de a câștiga încredere și de a te afirma în cadrul companiei.

Ca într-un cerc virtuos, persoana care este generoasă cu implicarea sa în companie se expune mai mult și, prin urmare, ajunge să-și perfecționeze rolul în cadrul acesteia. Rata de succes crește, procesele sunt simplificate și implicit va câștiga putere.

Mai mult, o persoană proactivă care conduce o echipă de oameni va câștiga mai multă autoritate dacă s-a dovedit anterior a fi cineva cu un caracter deschis la schimbare, la provocări, la incertitudine. Inițiativa face o diferență semnificativă când vine vorba despre succes sau eșec.

În timp, această atitudine va fi recompensată cu recunoaștere din partea companiei sau din exterior. Cu alte cuvinte, premiile și distincțiile vor fi cu siguranță un stimulent pentru a-ți promova brandul personal și a avansa în companie.

ce caracteristici au oamenii proactivi?

După cum am văzut până acum, sunt oameni care vor să meargă mai departe, să poarte acea energie pozitivă cu ei și să o dea mai departe către restul echipei. Dar să analizăm mai detaliat 5 trăsături care definesc oamenii proactivi:

  1. Sunt capabili să ia decizii pe cont propriu. Nu așteaptă să fie „ordonați” și înainte de a aștepta ordine, sunt capabili să stabilească calea de urmat și liniile directoare pe care să le urmeze singuri, fără ca aceasta să fie exclusivă față de liniile directoare ale superiorilor lor. Dimpotrivă, aceste modele și contribuțiile lor oferă feedback și ajută la luarea de decizii mai bune.
  2. Au o atitudine pozitivă și stimulatoare. Ar putea fi descriși ca „oameni plini de carismă” care generează sprijin deoarece compania lor nu este doar plăcută, ci și motivatoare. Astfel, ei sunt capabili să creeze echipe solide, coezive, care se identifică atât cu compania cât și cu proiectele la care lucrează.
  3. Gândesc pe termen lung. Spre deosebire de alte profile mai „mici”, angajații proactivi au o viziune asupra viitorului care depășește simplele obiective de zi cu zi. De aceea, au capacitatea de a anticipa problemele, ceea ce este esențial în contexte de concurență acerbă, precum cele comune pe piața liberă.
  4. Transformă provocările în oportunități. Oamenii cu inițiativă nu se tem să-și arate creativitatea sau să îmbrățișeze acea creativitate care poate implica riscuri spărgând rutina. Face parte dintr-o atitudine care transformă dificultățile în oportunități de aur pentru a-și testa abilitățile. Fără teamă de a greși, pentru că știu că eroarea face parte din proces și din calea către succesul profesional.
  5. Încurajează lucrul în echipă. Oamenii cu inițiativă știu să gestioneze grupuri de oameni și găsesc, de asemenea, potențialul creativ și productiv al talentului uman stimulator atunci când acționează într-un mod coordonat.
proactivitate1
proactivitate1

cum să dezvolți inițiativa la locul de muncă

Proactivitatea se demonstrează zilnic, nu doar în timpul întâlnirilor extraordinare, situațiilor de criză sau atunci când un termen limită se apropie iminent. A lua inițiativa face parte dintr-o atitudine care poate fi demonstrată, de exemplu, anticipând evenimentele viitoare și proiectând strategii specifice pentru a le aborda.

O altă modalitate de a demonstra inițiativa este să nu aștepți ordine sau instrucțiuni specifice de la un superior și să fii capabil să detectezi domeniile de acțiune care sunt în mâinile angajatului pentru a le executa cât mai curând posibil. Toate acestea în comunicare constantă cu superiorii și fără a lua decizii majore fără a informa departamentele sau persoanele responsabile pentru domeniul respectiv.

exemple de proactivitate la locul de muncă

Activitatea zilnică a unei companii oferă oportunități nesfârșite de a pune în practică această atitudine proactivă. Propunerea de idei, căutarea de soluții la probleme pe care le anticipezi, crearea de planuri în cazul unei posibile crize, presupunând că perioadele de prosperitate nu trebuie să dureze pentru totdeauna și căutarea de noi piețe, noi clienți potențiali sau noi dezvoltări de produse sunt exemple de profile cu inițiativă la locul de muncă.

oamenii proactivi vs. oamenii reactivi

Uneori există profile psihologice care sunt ca ziua și noaptea. Asta se întâmplă între oamenii cu un profil proactiv și cei care manifestă trăsături reactive. Primii sunt în favoarea acțiunii, ei preiau frâiele și elaborează planuri de acțiune, în timp ce ceilalți, cei reactivi, așteaptă să se întâmple lucrurile de la sine, lucru care poate genera alte probleme.

Gestionarea emoțională este o altă diferență între oamenii proactivi și reactivi. Cei din primul grup fac față emoțiilor, în timp ce cei din al doilea sunt victime ale acestor emoții și de obicei se lasă purtați de ele în sens negativ.

În cele din urmă, oamenii cu inițiativă își asumă responsabilitatea pentru succesele lor, dar fără a evita responsabilitatea. Pe de altă parte, oamenii reactivi tind să recurgă la scuze pentru a explica problemele apărute, dând vina pe circumstanțe și mediu, fără autocritică sau recunoaștere a implicării lor.

Dar tu, cât de proactiv ești?