Potrivit Health and Safety Executive, există șase arii principale care pot afecta nivelul de stres:
- solicitarea
- controlul
- sustinerea
- relațiile
- schimbarea rolului
Fiecare loc de muncă are propriul tip de presiune. În multe feluri, presiunea poate fi bună pentru noi, ne ajuta să ne simțim energici și alertați. Dar dacă presiunea este copleșitoare, ne poate da senzatia de anxietate si lipsa controlului. Există multe modalități de a face față stresului și, deși unele metode pot fi evidente, adevărata provocare constă în a-ți da seama că ești stresat în primul rând.
Este important să vă evaluați în mod regulat volumul de muncă și să vă asigurați că nu aveți de-a face cu mai mult decât puteți face față. Daca sunteti in pozitia in care volumul de munca depaseste capacitatea ta, ar trebui sa discuti cu managerul direct,
trei sfaturi anti-stres.
- dormi suficient: calitatea somnului afectează în mod direct sănătatea mentală, fizică și calitatea vieții. Cercetările arată că între șapte și nouă ore de somn sunt recomandate să funcționezi bine pe tot parcursul zilei. Pentru a fi in cea mai buna versiune a ta, fi strict cu orele de somn și asigura-te că dormi cel puțin șapte ore.
- schimba-ti dieta:un amestec sănătos de fructe, legume, diferite grupuri de alimente în dieta te ajuta să te menți sănătos.
- gaseste echilibru între viața personala și profesie: este ușor să
te lasi purtat departe de muncă
și chiar să luăm munca acasă cu noi. Un echilibru pozitiv între viața profesională și viața personală contribuie enorm la o mentalitate sănătoasă și la menținerea stresului în afara radarului.
Pe timpul activitatii zilnice, există câteva trucuri ce te pot ajuta să readuci stresul. Aceste sfaturi rapide nu ar trebui să iti distragă atenția de la activitatea curenta, mai degraba să iti ofere o distragere scurtă necesară pentru a permite o reechilibrare:
conectează-te cu un coleg.
Găseste un coleg de încredere care te va ajuta sa te deconectezi. Beți o cafea împreună sau râdeti în legătură cu cel mai recent episod al emisiunii preferate. Aminteste-ti: nu esti singur și ai sprijin!
deconectare de la ecran
Deconecteaza-te total de dispozitivele electronice. Citeste, scrieți o listă de activitati, programeaza o întâlnire sau participa în alt mod la activități offline. Cercetatorii recomandă cel puțin o pauză de la dispozitivele electronce de cel putin cinci minute, sau schimbarea activității în fiecare oră.
ordonează spațiul de lucru.
Mulți spun că un birou dezordonat manifestă creativitate. Pe de altă parte, un birou ordonat este egal cu o minte limpede.
amintește-ți că va trece.
Orice te stresează nu va dura pentru totdeauna. Un proiect stresant, o prezentare importanta sau un dezacord cu șeful tău vor fi uitate mai devreme, decât mai târziu.
ramai concentrat ... și respira
595.000 de persoane suferă de stres profesional.
rămâi conectat și amintește-ți că va trece.