Pregătirea pentru un interviu de angajare este unul dintre momentele cele mai incitante și totuși provocatoare din întreaga călătorie în carieră. Este un pas crucial care necesită o planificare atentă și o pregătire minuțioasă pentru a-ți crește șansele de succes și de a obține postul dorit. Indiferent dacă ești un profesionist experimentat sau un proaspăt absolvent, navigarea prin procesul de interviu de angajare poate fi copleșitoare.

Găsirea unui nou loc de muncă este deja destul de dificilă și dacă te simți nepregătit pentru ziua ta cea mare poate fi și mai stresant. Nu ai vrea să arăți ca și cum ai căuta un răspuns în timpul interviului de angajare, ceea ce te face să arăți nepregătit și neexperimentat. Investind timp și efort în strategiile potrivite, vei putea spori încrederea și iți vei îmbunătăți performanța în timpul interviului.

Iată 4 strategii eficiente pentru a ieși în evidență într-un interviu și pentru a face o impresie pozitivă viitorului tău angajator.

interviu de angajare
interviu de angajare

1. Cerceteaza și cunoaște compania înainte de un interviu

Înainte de a merge la un interviu de angajare, este important să faci câteva cercetări preliminare despre compania la care ai aplicat.

Acest lucru îți va oferi informații importante despre valorile organizației, cultura și mediul de lucru. De asemenea, vei afla despre lansarea de noi produse ale companiei sau despre schimbările forței de muncă din anunțurile lor recente, ceea ce te poate ajuta să decizi dacă doresti cu adevărat să lucrezi pentru acea organizație. Este important să citesti și să înțelegi fișa postului pentru a avea o înțelegere clară a postului pentru care aplicați pentru a evita eventualele dificultăți în timpul interviului.

Cunoașterea companiei te poate ghida, de asemenea, în adaptarea răspunsurilor la interviu, precum și în pregătirea oricăror întrebări relevante pe care le poți avea cu privire la rol, echipă sau cultură. Dacă ai cunoștințe anterioare despre companie, vei oferi recrutorului sau managerului de angajare o impresie foarte bună.

Proactivitatea ta va arăta potențialului tău angajator că ești un candidat ideal care este cu adevărat interesat de oportunitate și poate face diferența între a-ți asigura locul de muncă visat și a pierde o poziție incredibilă.

începe cercetarea pe site-ul companiei

Site-ul web al companiei este un loc unde vei găsi cele mai recente informații despre afacerea lor, clienții și industria în care operează.

Acordă o atenție deosebită paginilor „Despre noi” și „Alăturați-vă echipei noastre” pentru informații despre istoria companiei,politicile de resurse umane, procesele de angajare și oamenii cu care vei lucra. Poți explora secțiunile de știri, comunicatele de presă, pagina de carieră, blogurile, pentru a obține mai multe informații. O căutare pe Google te va ajuta să ai o vedere generală asupra companiei. 

Site-ul web oferă informații despre produsele sau serviciile companiei și grupurile de clienți țintă. Unele companii, în special cele din domeniul sănătății și tehnologiei, își vor împărtăși, de asemenea, pipeline-ul de produse pe site-ul lor web, ceea ce poate fi foarte interesant pentru candidații care doresc să lucreze la cele mai recente proiecte. Cunoștințele pe care le obții despre compania pentur care ai aplicat, te vor ajuta să te pregătești să răspunzi la orice întrebare situațională care ar putea apărea, precum și să îți creșteți nivelul de confort și încrederea de sine în timpul interviului.

verifică pagina de linkedin și rețelele sociale ale companiei pentru a evalua potrivirea culturii

LinkedIn este o platformă neprețuită pentru a obține informații despre companii și forța de muncă a acestora. Gestionat de echipa de marketing și comunicare, LinkedIn oferă informații actualizate despre activitățile comerciale recente ale companiei, cum ar fi noi produse, servicii, echipă și proiecte.

De asemenea, companiile folosesc adesea LinkedIn pentru a prezenta mărturii ale angajaților, fotografii și videoclipuri care pot oferi o privire asupra cum este să lucrezi pentru ei. Aceste ajutoare vizuale îți pot oferi o idee despre cultura de lucru a companiei, valorile și experiențele actuale sau anterioare ale angajaților săi, astfel încât să poți decide dacă aceasta este cultura potrivită în care vrei și poți să prosperi.

Pe LinkedIn, poți afla inclusiv cine este în echipa de management și poți intra în legătură cu aceștia. Fă-ți timp să răsfoiești profilurile lor pentru a vedea realizările si  pasiunile. Vei putea constata dacă valorile tale sunt aliniate și dacă ești capabil să lucrezi sub conducerea companiei.

2. pregătește o listă de întrebări și răspunsuri pentru interviu

Pregătește o listă de întrebări frecvent întâlnite la interviu pe care să le pui și să răspunzi pentru a-ți demonstra interesul real pentru obținerea unui loc de muncă. Acest lucru te ajută să îți iei în considerare punctele cheie, punctele forte și punctele slabe, potrivirea pentru rol și să viii cu răspunsuri mai bune, impresionante. În plus, acest lucru permite, de asemenea, managerului de angajare sau intervievatorului să îți evalueze abilitățile de comunicare în timpul interviului.

Cu toate acestea, nu te simți descurajat dacă ți se pune o întrebare dificilă în timpul interviului propriu-zis, deoarece este imposibil să pregătești răspunsuri la fiecare întrebare posibilă. Când te afli în această situație, poți oricând să ceri intervievatorului să repete sau să clarifice întrebarea, pentru a-ți oferi ceva timp în plus și o idee despre cum ar trebui să îți formulezi răspunsul. În loc să spui doar „Nu știu”, întreabă intervievatorul cum ar trebui să răspunzi la respectiva întrebare sau cum ai putea gestiona o astfel de situație. Acest lucru demonstrează disponibilitatea ta de a învăța, chiar și în situații noi și provocatoare.

Pregătirea te va ajuta să rămâi calm și încrezător, astfel încât să lași o impresie bună și de durată asupra intervievatorului.

Am prăgătit în continuare câteva sfaturi despre cele mai frecvente întrebări și răspunsuri din cadrul interviului de angajare.

5 intrebari frecvente la interviu
5 intrebari frecvente la interviu

1. care este punctul tău forte și punctul tău slab?

 Asigură-te că nu exagerezi când vorbești despre punctele tale forte, deoarece uneori acest lucru poate fi dezamăgitor pentru unii intervievatori. Concentrează-te pe realizările tale și vorbește despre acțiunile pe care le-ai întreprins pentru a obține rezultate. Când vine vorba de punctele slabe, este important să te concentrezi asupra zonelor de îmbunătățire și a acțiunilor pe care le-ai întreprins pentru a le rezolva.

2. De ce ar trebui să te angajăm?

Aceasta este una dintre cele mai frecvente întrebări la interviu. Chiar dacă intervievatorul caută într-adevăr pe cineva care să ocupe rolul, ei încearcă să evalueze ce te face diferit de restul candidaților la job. Fă-ți acest timp pentru a vorbi despre experiența și realizările tale profesionale, abilitățile și calificările, precum și despre pasiunile și motivațiile.

3. cum lucrezi sub presiune?

Dacă ești un profesionist în a lucra într-un mediu stresant, descrie cum ai gestionat situațiile din trecut folosind scenarii de caz reale. Ia în vedere, totuși, că nu toată lumea poate lucra sub presiune. Dacă trebuie să te îmbunătățești din acest punct de vedere, este important să îi comunici intervievatorului că ești deschis să înveți din experiența sa și să urmărești cele mai bune practici.

4. unde te vezi peste cinci ani?

Deși aceasta nu mai este o întrebare tipică, ar trebui totuși să-ți pregătești răspunsurile pentru orice eventualitate. Ar fi avantajos pentru tine să stabilești obiective realizabile.

Concentrează-te pe dezvoltarea abilităților tale și planifică-ți obiectivul de carieră pe termen lung în repere realizabile. De asemenea, îl poți întreba pe intervievator cum te poate ajuta în călătoria către atingerea obiectivului de carieră pe următorii cinci ani.

5. spune-mi despre o provocare cu care te-ai confruntat și cum ai depășit-o.

Intervievatorii pun această întrebare pentru că doresc să evalueze modul în care navighezi în situațiile dificile și trăsăturile tale de personalitate. Pregătește un incident din trecut în care ai rămas blocat într-un proiect sau a trebuit să lucrezi cu un furnizor sau coleg dificil și oferă detalii despre cum ai depășit provocările și ce ai învățat din experiențele anterioare. Procedând astfel, îți vei evidenția disponibilitatea de a învăța din noile scenarii de lucru.

întrebări inteligente de pus la un interviu de angajare

Pe lângă pregătirea pentru întrebările interviului de angajare, ar trebui să scrii și o listă de întrebări pe care ai dori să le adresezi intervievatorului. Răspunsurile la aceste întrebări ar trebui să te ajute să iei o decizie dacă postul și compania sunt potrivite pentru tine. În același timp, stabilind așteptări chiar de la început, îți demonstrezi interesul sincer față de oportunitatea de angajare și de a lucra pentru companie.

Iată 4 întrebări bune de adresat într-un interviu:

  1. Este acesta un rol nou sau voi prelua un angajat care pleacă?

  2. Care sunt cele mai importante proiecte sau sarcini pe care ați dori să mă vedeți îndeplinind în primele 30, 60 și 90 de zile de serviciu?

  3. Cât de mare este echipa și care sunt responsabilitățile lor? 

  4. Cu ce ​​valori sau obiective vor fi evaluate performanțele mele?

3. îmbracă-te corespunzător

Să te îmbraci corespunzător pentru interviul tău de angajare este esențial, deoarece creează prima impresie pentru intervievatorul tău. După cum se spune, nu poți avea niciodată o a doua șansă la o primă impresie. Așa că fă-o să conteze!

Îmbrăcămintea adecvată indică profesionalism și pregătire pentru interviul de angajare. Purtarea unor haine casual, cum ar fi tricouri grafice și pantaloni scurți, chiar și pentru joburi de lucru la distanță, trimite mesajul greșit că nu ești deloc interesat.

4. follow-up după un interviu de angajare

Felicitări pentru finalizarea interviului de angajare! Cu toate acestea, lupta nu s-a încheiat încă, deoarece mai trebuie să păstrezi legătura cu potențialul tău angajator după interviu.

Cel mai adesea, intervievații trec cu vederea importanța etichetei post-interviu, care îi poate diferenția de ceilalți. Iată câteva dintre cele mai bune practici după interviu pe care ar trebui să le pui în practică.

   notează care au fost punctele cheie din interviu

În timp ce interviul este încă proaspăt în mintea ta, ar trebui să notezi toate punctele cheie sau întrebările neașteptate și dificile la care nu ai putut răspunde complet. În cazul în care ar putea exista o a doua rundă de interviuri, vei fi mai capabil să faci față întrebărilor similare.

Nu uita să iei notă și de lucrurile pe care nu ai avut ocazia să le împărtășești cu intervievatorul tău, astfel încât să le poți aduce în discuție în timpul celui de-al doilea interviu. În schimb, dacă este interviul tău final, ai putea să incluzi și mesajul tău prin care îi mulțumești intervievatorului pentru timpul și considerația acordată.

   trimiteți un mesaj de mulțumire intervievatorului dvs

Trimiterea unui mesaj de mulțumire intervievatorului arată un grad ridicat de profesionalism și recunoștință pentru timpul petrecut în cadrul interviului. De asemenea, îți oferă oportunitatea de a te pune în topul inbox-ului de e-mail a intervievatorului și îți accentuează interesul pentru poziție.

Poți trimite mesajul de mulțumire printr-un e-mail și nu uita să fii clar și concis și să îl trimiți în maxim 24 de ore de la interviu.

   fii răbdător

După un interviu deranjant, este firesc să te simți anxios și să dorești un răspuns imediat. Cu toate acestea, a rămâne liniștit și răbdător sunt trăsături pe care intervievatorii le vor avea în vedere și ei. Așa că fă-ți timp și pentru tine!

Dacă intervievatorul tău ți-a dat un interval de timp în care își vor lua decizia, asigură-te că verifici dacă nu cumva ai primit o actualizare în termenul stabilit. Dacă nu ai primit niciun răspuns de la intervievator după două săptămâni, poți începe să aplici pentru alte locuri de muncă pentru a-ți crește șansele de a-ți asigura un rol în respectivul interval de timp.

Prin implementarea tuturor acestor bune practici și tehnici, îți vei crește semnificativ șansele de succes în timpul procesului de interviu.

 

lasă-i pe recrutorii noștri să te ghideze în proces.

Mai ai fluturi în stomac când te pregătești pentru interviu? De ce să nu intrii în contact cu unul dintre recrutorii noștri specialiști. Aceștia îți pot oferi sfaturi valoroase în carieră, sfaturi pentru interviuri și sprijin pentru a te pregăti chiar și pentru cele mai dificile interviuri de-a lungul călătoriei tale în căutarea locului de muncă mult dorit!

Alternativ, poții vizita ultimele noastre oferte de locuri de muncă. Explorează opțiunile și aplică pentru un loc de muncă!

cauți un loc de muncă?

vezi toate rolurile