despre randstad workmonitor.
randstad workmonitor a fost lansat în 2003 și acum se desfășoară în 34 de piețe din întreaga lume. Prin acest raport, relevăm date semnificative despre tendințele angajaților de pe piața muncii, atât la nivel local, cât și global.
explorați temele pentru 2023.
explorați temele pentru 2023.
-
atitudine
împuternicire în jurul echilibrului dintre viața profesională și viața privată
Indiferent dacă munca lor este plăcută, majoritatea (72%) consideră că munca este un element important al vieții lor. Iar incertitudinea economică nu i-a determinat pe oameni să renunțe la dorința lor pentru un echilibru sănătos între viața profesională și viața privată.
Mai mult de jumătate (61%) nu ar accepta o poziție care ar perturba acest echilibru, iar aceste sentimente au fost deosebit de puternice în rândul celor între 18 și 34 de ani și semnificativ mai scăzute în rândul persoanelor de 55 și peste.
O parte semnificativă ar renunța dacă s-ar găsi într-un mediu de lucru toxic (34%), iar o parte și mai mare (48%) ar renunța la un loc de muncă dacă i-ar împiedica să se bucure de viața privată.
-
așteptări
apelând la angajator pentru sprijin
Oamenii care se confruntă cu o creștere rapidă a costului vieții apelează la angajator pentru ajutor, iar ajutorul este căutat în mai multe moduri. Cea mai dorită formă de ajutor este o bursă lunară pentru costul vieții (41%), urmată de o creștere a salariului în afara cadenței obișnuite a unei revizuiri anuale (39%).
Mai mult de un sfert (28%) au dorit ajutor pentru plata costului energiei, navetă și alte cheltuieli zilnice. Aproape jumătate au spus că primesc ajutor într-un fel de la compania lor. Unii reduc cheltuielile printr-un program hibrid și flexibil, permițându-le să reducă costurile de îngrijire a copiilor și navetă.
-
siguranță
economică și siguranța locului de muncă în primul rând
O posibilă recesiune globală este în mintea oamenilor din întreaga lume, iar acest lucru poate avea repercusiuni asupra angajatorilor. Un număr tot mai mare de angajați s-au declarat îngrijorați de pierderea locului de muncă (37%) și mai mult de jumătate (52%) sunt îngrijorați de impactul incertitudinii economice asupra siguranței locului de muncă.
Din fericire, o majoritate covârșitoare a spus că se simt în siguranță într-un fel, iar un sfert au spus că situația lor s-a îmbunătățit în cele șase luni înainte de a fi intervievate. Cu toate acestea, aproape un sfert (23%) a dorit să-și mărească orele de lucru la locul de muncă actual pentru a ajuta la creșterea costului vieții.
-
amânarea pensionării
angajații pensionați se întorc din cauza economiei
Mediul economic provocator și inflația ridicată determină pe persoanele în vârstă să se întoarcă la muncă, în timp ce alții își întârzie ieșirea de pe piața muncii. O scădere semnificativă a numărului de persoane care credeau că se pot pensiona înainte de 65 de ani – de la 61% anul trecut la doar 51% acum – indică îngrijorări larg răspândite cu privire la viitor.
26% dintre cei de 55 de ani și peste au spus că nu se vor pensiona. Dar într-o lume ideală, 33% din forța activa de muncă a lumii, ar dori să se pensioneze până la 60 de ani, iar 8% ar dori să o facă cât mai curând posibil.
-
apartenenta
alinierea valorilor este cheia
Pe lângă așteptările pragmatice, angajații își doresc în continuare ca valorile și misiunea angajatorilor să se alinieze cu ale lor. Peste jumătate declară că ar renunța la un job dacă ar simți că locul lor nu este acolo, lucru valabil mai ales pentru Gen Z (61%). Două cincimi dintre ei nu ar accepta un loc de muncă dacă acesta nu s-ar alinia cu prioritățile lor sociale și de mediu. Interesant este că doar 37% ar alege să nu muncească deloc dacă nu ar avea nevoie de bani. Un indicator al creșterii susținerii echității, diversității și incluziunii la locul de muncă este faptul că 9% au ales trainingurile de combatere a discriminărilor inconștiente la locul de muncă printre primele 3 teme preferate pentru cursuri.