ce este un systems engineer?
Un inginer de sistem este un profesionist care aplică principiile ingineriei pentru a dezvolta și menține sisteme eficiente. Aceștia joacă un rol crucial în diverse industrii prin rezolvarea multiplelor probleme din sisteme. Spre deosebire de alți ingineri care rezolvă problemele în părți independente, un inginer de sistem adoptă o abordare holistică prin studierea interconexiunilor dintre sisteme. Atunci când un systems engineer dezvoltă un sistem, se asigură că acesta oferă o experiență pozitivă pentru utilizator, ținând cont în același timp de obiectivele și operațiunile companiei.
ce face un systems engineer?
În calitate de inginer de sistem, ești interfața dintre stakeholderi în procesul de dezvoltare a sistemelor. Asta înseamnă că rolul tău principal se învârte în jurul definirii, dezvoltării, testării, întreținerii și înlocuirii sistemelor. Ții cont de punctele de vedere ale conducerii, ale utilizatorilor finali, ale inginerilor de specialitate și ale furnizorilor pentru a crea un sistem eficient pentru angajatorul tău.
Sistemele nu sunt strict legate de calculatoare, dar se bazează pe progresele din inginerie și pe cele mai recente tehnologii. În calitate de systems engineer, poți lucra în sisteme informatice, mecanice, electrice și de producție pentru a te asigura că toate componentele funcționează împreună și răspund nevoilor consumatorilor. De asemenea, colaborezi cu diferitele departamente dintr-o companie pentru a asigura un proces de producție fără probleme și o întreținere adecvată a sistemelor existente.
Crezi că activitatea de systems engineer s-ar potrivi cu abilitățile tale de rezolvare a problemelor și de inovare? Atunci citește mai departe pentru a afla ce competențe și calificări sunt necesare pentru a prospera într-un rol de systems engineer.
găsește job-urisalariul mediu al unui systems engineer
Potrivit Paylab și confirmat de resursele interne Randstad România, salariul mediu pentru un rol de systems engineer este de 10.000 RON net pe lună. La începutul carierei de systems engineer, veniturile încep de la 4.000 - 5.000 RON net pe lună. Inginerii de sistem cu experiență, cu abilități suplimentare și expertiză în diverse specializări, câștigă peste 12.000 RON net pe lună. Pachetul tău salarial va include, de asemenea, și beneficii nemonetare.
ce factori influențează salariul unui systems engineer?
Salariul unui systems engineer depinde de nivelul de experiență și de calificări. Când vorbim despre un rol entry-level, competențele și experiența de lucru sunt minime; prin urmare, salariul va fi mai mic în comparație cu cel al inginerilor de sistem cu experiență. Nivelul tău de calificare este, de asemenea, un factor important care va influența pachetul salarial. Inginerii de sistem cu o licență relevantă câștigă mai mult în comparație cu cineva care are doar experiență în domeniu. Dacă te concentrezi pe un domeniu de studiu specific, este posibil să câștigi mai mult decât un systems engineer generalist. De exemplu, specializarea în sisteme informatice îți mărește pachetul salarial datorită expertizei suplimentare în domeniu.
Locația angajatorului tău poate avea, de asemenea, un impact asupra salariului. Companiile din marile orașe plătesc mai mult, dat fiind costul ridicat al vieții și a cererii crescute de profesioniști. Orașele mai mici au un cost de trai scăzut și o cerere mai mică de ingineri, ceea ce îți poate limita perspectivele salariale.
tipuri de systems engineer
Rolul tău este de a proiecta sisteme informatice care să corespundă nevoilor clienților tăi. Diferența o poate face sistemul de operare pe care lucrezi (Ex: iOS, Android, Windows, Linux).
De exemplu, dacă o companie de vânzare cu amănuntul are nevoie de un sistem de gestionare a vânzărilor, încorporezi toate funcțiile relevante pentru gestionarea comerțului cu amănuntul, cum ar fi sistemele de gestionare a facturilor și a stocurilor. De asemenea, oferiți consultanță cu privire la cele mai bune instrumente software și hardware pentru ca sistemul informatic să funcționeze eficient.
activitatea unui systems ingineer
Ești curios ce face zilnic un systems engineer? Citește mai departe pentru a afla rutina de lucru și sarcinile unui inginer de sistem:
-
descrierea rolului de system engineer
Atribuțiile specifice ale unui systems engineer depind de industrie și de stadiul unui proiect. Cu toate acestea, unele dintre sarcinile zilnice ale unui systems engineer includ:
- dezvoltarea de sisteme: în calitate de systems engineer, supraveghezi dezvoltarea de noi sisteme, de la conceperea unei idei până la finalizarea acesteia. Înainte de a crea un sistem, ții legătura cu stakeholderii pentru a determina obiectivele și funcțiile acestuia. De asemenea, utilizați tehnici de modelare pentru a evalua performanța și valoarea adăugată pentru utilizatorul final. Când ai conceptele de proiectare, poți dezvolta sistemele.
- testarea și implementarea sistemelor: după ce ai creat un sistem, trebuie să evaluezi performanța acestuia pentru a te asigura că își îndeplinește scopul propus. În timpul testării, identifici zonele vulnerabile și ajustările necesare pentru a îmbunătăți eficiența. Sistemele existente trebuie, de asemenea, testate pentru a determina ineficiențele și a îmbunătăți funcționalitatea. Dacă noul sistem trece toate testele, îl poți lansa.
- întreținerea și soluționarea problemelor unui sistem: în calitate de systems engineer, monitorizezi sistemele existente și identifici problemele care afectează integritatea structurală a sistemului. În timpul întreținerii, poți remedia problemele din sistem sau poți actualiza unele părți pentru a îmbunătăți randamentul.
- redactarea de rapoarte și prezentarea proiectelor de sistem: în timpul etapelor de proiectare, prezinți părților interesate ideile cu privire la proiectarea sistemului, înainte de dezvoltarea propriu-zisă. De asemenea, este esențial să scrii rapoarte de întreținere în timpul verificărilor sistemului, să depanezi și să oferi recomandări pentru îmbunătățirea eficienței.
- executarea sarcinilor de gestionare a proiectului: în calitate de systems engineer care creează un sistem, trebuie să îndeplinești sarcini de gestionare a proiectului. Vei dezvolta planul de proiect, vei identifica resursele necesare și vei atribui sarcini membrilor echipei pentru a te asigura că proiectul este finalizat într-un termen specific.
-
mediul de lucru
Mediul de lucru al unui inginer de sistem variază în funcție de roluri și de industrie. De exemplu, în timpul etapelor de proiectare, un inginer de sistem lucrează într-un birou, alături de alți ingineri, pentru a dezvolta schițele unui sistem. Uneori, lucrează și într-un cadru de fabrică, atunci când analizează procesele sau asigură mentenanța sistemelor utilizate în producție. În alte industrii, puteți lucra în aer liber, dezvoltând sisteme de furnizare a apei, sisteme de transport sau sisteme de gestionare a deșeurilor. Lucrați în săli de servere sau manipulați diverse componente hardware în mediile de tehnologie a informației.
-
cine sunt colegii tăi?
Ca systems engineer faci parte din departamentul de support, iar printre colegii tăi s-ar putea număra cloud computing engineer, computers engineers, operations manager și systems architect, precum și a altor specialiști care ar putea include, dar nu se limitează la, system administrator, infrastructure engineer și analiști de service desk.
-
programul de lucru
În calitate de inginer de sistem, lucrezi în medie 40 de ore pe săptămână pe o poziție cu normă întreagă. Cu toate acestea, finalizarea unor proiecte durează mai mult timp, iar etapa de proiectare necesită uneori un program de lucru prelungit (mai mult de 8 ore pe zi sau ture on-call plătite suplimentar), sau disponibilitate de lucru în 2 sau 3 ture. Uneori poți lucra și în zilele de sărbători legale pentru a remedia defecțiunile unui sistem sau pentru a respecta termenele limită. Posturile cu jumătate de normă sunt rare în cadrul rolurilor de systems engineer, dar poți găsi contracte pe termen scurt în diverse industrii. Munca poate implica deplasări de la birou în vederea remedierilor eventualelor erori ce pot apărea pe parcursul procesului.
-
perspectivele de angajare
Să devii systems engineer este o alegere de carieră excelentă, cu perspective de angajare interesante. Poți fi angajat dintr-o poziție de junior systems engineer, cu experiență, este mai ușor să treci la o poziție de DevOps engineer sau una de conducere.
De asemenea, te poți concentra pe diverse specializări sau sectoare industriale. Unii systems engineer devin experți în sisteme informatice sau de producție, putând deveni consultanți sau lectori în instituții academice.
-
avantajele de a găsi un job de systems engineer prin intermediul randstad
Găsirea unui loc de munca pe un rol de systems engineer prin Randstad oferă avantaje importante, cum ar fi:
- Îndrumare și consiliere profesională pentru maximizarea șanselor de reușită în procesul de recrutare
- O persoana de contact, cu experiență, disponibilă pentru a oferi ajutor la nevoie
- O varietate de oportunități profesionale în zona ta de experiență
- Contracte temporare și permanente
Îți dorești un contract permanent? Un loc de muncă temporar ca systems engineer este adesea un pas intermediar către un loc de munca permanent atractiv. În fiecare an, mii de oameni obțin un contract permanent la companii de top datorită unui job temporar găsit prin intermediul Randstad. Mai mult, multe companii își recrutează, de asemenea, angajații permanenți prin intermediul Randstad!
educație și formare
Pentru a deveni systems engineer, ai nevoie de cunoștințe solide de inginerie și de concepte de business. Acest lucru necesită calificări educaționale, inclusiv:
-
licență
Pentru o carieră ca DevOps engineer sunt necesare studii superioare. De preferat urmează o licență în informatică sau într-un domeniu înrudit cu software development. Alternativ, puteți urma un curs de formare în software development. Pentru a-ți îmbunătăți șansele de angajare, ia în considerare extinderea abilităților și cunoștințelor cu diverse calificări postuniversitare. Unii angajatori preferă candidații cu diverse calificări, precum PMI Agile Certified Practitioner.
-
diplomă de master
O calificare de absolvent în domeniul ingineriei sistemelor îți crește perspectivele și șansele de a obține un post de conducere.
-
experiență profesională
Pentru a deveni systems engineer, experiența practică este neprețuită. Experiențe precum ucenicia sau internship-urile te pregătesc pentru a-ți asigura un loc de muncă.
aptitudini și competențe
Pentru a lucra ca systems engineer ai nevoie atat de soft skills cât și de hard skills, inclusiv:
-
competențe tehnice
În calitate de systems engineer, ai nevoie de competențe tehnice, cum ar fi utilizarea diferitelor programe informatice. Munca ta implică utilizarea de software de modelare, echipamente specializate și mai multe programe de calculator. Competențele tehnice te vor ajuta, de asemenea, să-ți îndeplinești sarcinile mai rapid.
-
gândire analitică
Rolul tău necesită o analiză meticuloasă a fiecărei sarcini. De exemplu, trebuie să analizezi un sistem ca întreg sau ca o sumă a părților sale înainte de a implementa modificări. Gândirea analitică și atenția la detalii te ajută să iei în considerare fiecare aspect al sistemului înainte de a recomanda modificări.
-
gestionarea timpului
Un inginer de sistem stabilește prioritățile sarcinilor pentru a respecta termenele limită. Ești, de asemenea, responsabil pentru determinarea etapelor proiectului și ajustarea calendarului atunci când apar modificări. Munca ta va fi ușoară dacă ai abilități bune de gestionare a timpului.
-
abilități de lucru în echipă
În calitate de systems engineer, colaborezi cu diverși profesioniști, de la angajați din domeniul producției la cercetători, experți în securitate și oameni de vânzări. Ai nevoie de abilități de lucru în echipă pentru a oferi feedback constructiv și a direcționa echipele pentru a atinge obiectivele unui proiect.
întrebări frecvente (FAQs)
Întrebări frecvente despre job-ul de systems engineer
-
care este salariul unui systems engineer?
Ca systems engineer, salariul tău variază în medie între 4.000 și 12.000 RON net pe lună în funcție de senioritate.Pachetul de compensații depinde adesea de calificările tale educaționale și de nivelul de experiență.
-
este un systems engineer un inginer adevărat?
Un inginer de sistem aplică principii de inginerie și concepte de business atunci când dezvoltă un sistem. Cu toate acestea, spre deosebire de alți ingineri care rezolvă problemele în mod independent, aceștia privesc funcțiile sistemului în mod holistic.
-
în ce industrie lucrează un systems engineer?
Un inginer de sistem lucrează în orice industrie, inclusiv în uzine de producție, fabrici și companii de tehnologie a informației. Poți deveni inginer de sisteme informatice și poți întreține sisteme informatice pentru diverse companii.
-
cum pot deveni un systems engineer?
Un inginer de sisteme are nevoie de o diplomă în ingineria sistemelor sau într-un domeniu conex și de un masterat.
-
este job-ul de systems engineer un job bun?
Rolul de systems engineer este o carieră promițătoare, cu oportunități excepționale de avansare. În plus, vi câștiga un pachet de remunerare profitabil și vei dobândi multe competențe transferabile.
-
cum pot aplica pentru un post vacant de inginer de sistem?
Să aplici pentru un loc de muncă de inginer de sisteme este ușor: creează un profil Randstad și caută ofertele noastre de locuri de munca în zona ta. Apoi, este suficient să ne trimiți CV-ul și scrisoarea de intenție. Ai nevoie de ajutor cu candidatura? Descoperă sfaturile noastre pentru redactarea unui CV de succes în IT și toate sfaturile noastre de carieră aici! Vrei să afli care sunt cele mai noi tendințe și perspective de pe piața forței de muncă? Descarcă cele mai noi rapoarte și cercetări de aici.