ce este un specialist achiziții?
Un specialist în achiziții poate fi denumite în mai multe feluri, inclusiv manager de achiziții sau agent de achiziții. Indiferent de termen, sarcina ta este să ajuți compania să obțină produse de la alte companii. Te ocupi de fiecare etapă a achiziționării de bunuri, proprietăți și chiar servicii de la alte companii. De obicei, ții evidența stocurilor din cadrul firmei tale și iei notițe atunci când trebuie achiziționate articole noi. De asemenea, ai putea colabora cu alți colegi pentru a identifica nevoile pe care le are compania. După ce găsești un articol pe care trebuie să îl comanzi, cauți furnizorul potrivit și negociezi prețul corect. Sarcinile tale includ, de asemenea, organizarea livrării și asigurarea sosirii produselor la timp.
domenii care apelează la specialiști în achiziții
Unul dintre sectoarele principale pentru specialiștii în achiziții sunt bunurile de consum. Când ești specialist achiziții în acest domeniu, te ocupi de achiziționarea articolelor pe care le vinde un magazin. De asemenea, specialiștii în achiziții lucrează în domeniul producției. În aceste situații, achiziționezi materialele și alte materii prime pe care compania ta le va transforma în produse finite. Alte domenii populare pentru specialiștii în achiziții includ domeniul tehnologic și medical. Poți ajuta compania să obțină componente hardware pentru computer, dispozitive medicale sau alte instrumente necesare pentru a avea succes.
S-ar potrivi gândirea ta creativă și capacitatea de multitasking cu un rol de specialist în achiziții? Atunci continuă să citești pentru a afla ce competențe și calificări sunt necesare pentru a prospera într-un rol de specialist în achiziții.
găsește job-urisalariul mediu al unui specialist achiziții
Conform Glassdoor și resurselor interne Randstad Romania salariul mediu al unui specialist în achiziții este de aproximativ 6500 RON net pe lună. Salariile diferă în funcție de experiență, locație și industria în care activezi. De exemplu, un specialist achiziții cu peste 5 ani de experiență poate ajunge la un salariu de peste 10.000 RON net pe lună, pe când un specialist achiziții la început de carieră câștigă, în România un salariu de aproximativ 4000-4500 RON net pe lună.
tipuri de specialiști în achiziții
Având în vedere că acest domeniu cuprinde atât de multe sarcini diferite, specialiștii în achiziții sunt de obicei clasificați în funcție de ceea ce achiziționează.
-
specialiștii achiziții directe
Cumpără bunuri și servicii care sunt, de obicei, destinate revânzării. Acești specialiști au cunoștințe foarte aprofundate despre categoriile cu care lucrează și tind să petreacă mult timp analizând profitul și stocul.
-
specialiștii în achiziții indirecte
Cumpără orice articole de care are nevoie compania pentru a funcționa. Ei nu achiziționează articole destinate revânzării, ci cumpără în schimb materiale necesare procesului de producție sau funcționare a companiei. Această sarcină necesită să aveți o înțelegere largă a modului de funcționare al companiei.
activitatea ca specialist în achiziții
Cum este să fii specialist achiziții? Este un domeniu provocator care oferă multe oportunități de reușită. Iată la ce te poți aștepta de la o poziție tipică de specialist în achiziții.
-
descrierea postului de specialist în achiziții
Cu ce se ocupă un specialist în achiziții? A fi specialist achiziții înseamnă să faci parte din echipa de operațiuni din cadrul locului tău de muncă. Unii specialiști în achiziții raportează unui manager, în timp ce alții lucrează independent sau supraveghează alți cumpărători. Ziua obișnuită de lucru a unui specialist în achiziții variază destul de mult. În funcție de jobul tău, îți vei petrece timpul desfășurând una sau mai multe dintre următoarele activități:
- Gestionarea cataloagelor de produse: Această sarcină presupune urmărirea produselor din cadrul întregii companii. Notezi ce produse sunt necesare și ce produse dețin deja angajații. Poate fi sarcina ta să realizezi inventarul în mod regulat sau să elaborezi rapoarte pentru a vedea câte produse trebuie să comanzi. De asemenea, participi la multe întâlniri pentru a discuta nevoile de achiziții din alte departamente.
- Negocierea acordurilor de achiziție: Lista ta de sarcini poate include obținerea celui mai bun preț de achiziție posibil. Vei fi autorizat să sugerezi diferite prețuri și să încerci să găsești acorduri profitabile. De exemplu, ai putea ajunge să cumperi pixuri în cantități foarte mari, deoarece poți obține o ofertă mult mai bună în general. Acest lucru include adesea crearea unei rețele de contacte profesionale și valorificarea contactelor de afaceri pentru a încheia oferte avantajoase.
- Sugerarea politicilor de utilizare a produselor: Unii specialiști în achiziții se implică în elaborarea politicilor la locul de muncă. Poți sugera modificări la reguli privind frecvența cu care angajații refolosesc uneltele. Această sarcină necesită să ai o cunoaștere aprofundată a modului de lucru din cadrul companiei, pentru a putea găsi modalități de îmbunătățire constantă a acestuia. Poate fi util să te conectezi cu alți angajați de la locul de muncă pentru a înțelege mai bine operațiunile zilnice și articolele pe care trebuie să le achiziționezi.
- Coordonarea livrării produselor: De asemenea, este responsabilitatea ta să gestionezi procesul de livrare a materialelor către companie. Va trebui să te ocupi de toate aspectele, de la programarea livrărilor până la autorizarea plății. Această sarcină implică, de asemenea, gestionarea unor detalii cum ar fi monitorizarea performanței furnizorilor și urmărirea termenilor contractuali.
-
mediu de lucru
Dacă te plictisești stând toată ziua închis într-un birou, un rol de specialist în achiziții este probabil jobul potrivit pentru tine. Această meserie necesită să te simți confortabil să te deplasezi dintr-o locație în alta. Uneori vei analiza foi de calcul la birou, iar în alte zile vei străbate clădirea pentru a discuta cu colegii. Deși ai opțiunea de a efectua unele sarcini de la distanță, s-ar putea să călătorești destul de mult. Unii specialiști în achiziții pot face deplasări în alte orașe, sau chiar deplasări în afara țării pentru a se întâlni cu diverși furnizori.
-
cine sunt colegii tăi?
În funcție de angajatorul tău și de domeniul în care lucrezi, colegii tăi pot include manipulanți de materiale, contabili, asistenți administrativi și manageri de birou. De asemenea, vei lucra în proximitatea personalului de la livrări și recepții. Uneori vei întâlni și alți specialiști care pot include, dar fără a se limita la, supraveghetori de producție, contabili pentru conturi sau manageri de marketing.
-
programul de lucru
Rolul de Specialist Achiziții este, de obicei, o funcție cu normă întreagă. Majoritatea specialiștilor în achiziții lucrează în ture standard, de la aproximativ ora 9:00 până la 17:00, în zilele lucrătoare. Cu toate acestea, din cauza responsabilităților postului, trebuie, de obicei, să lucrezi ori de câte ori contactele din industria ta sunt la serviciu. Dacă achiziționezi articole de la persoane din fusuri orare diferite, acest lucru duce la program neconvențional. Chiar dacă nu lucrezi tot weekendul sau noaptea, te poți aștepta la întâlniri ocazionale fie în weekend, fie seara sau dimineața devreme. Programul specialistului în achiziții este potrivit pentru persoanele care se bucură de o săptămână de lucru flexibilă. Deși există perioade de inactivitate, vei ajunge să faci ore suplimentare și atunci când apar mai multe comenzi simultan.
-
perspective de angajare
Biroul pentru Statistică a Muncii din SUA (BLS) prezice o ușoară scădere a numărului de locuri de muncă pentru manageri de achiziții în următorul deceniu. Cu toate acestea, acest lucru nu înseamnă că domeniul nu are șanse de creștere. Deși automatizarea are potențialul de a prelua sarcini de bază precum urmărirea stocurilor, există o creștere în domeniile specializate. Dacă te specializezi în domenii precum logistică sau bunuri de consum, există mai multe locuri de muncă disponibile din care poți alege. Există o mulțime de oportunități de avansare sau schimbare a direcției în cadrul locului de muncă. Unii specialiști în achiziții devin manageri de aprovizionare sau manageri de materiale. De asemenea, ai opțiunea de a candida pentru o poziție precum director al lanțului de aprovizionare sau director de operațiuni.
-
avantajele găsirii unui job de specialist achizitii prin intermediul randstad
Găsirea unui loc de muncă pe o poziție de specialist în achiziții prin intermediul Randstad oferă avantaje importante precum:
- Îndrumare și consiliere profesională pentru maximizarea șanselor de reușită în procesul de recrutare
- O persoana de contact, cu experiență, disponibilă pentru a oferi ajutor la nevoie
- O varietate de oportunități profesionale în zona ta de experiență
- Contracte temporare și permanente
Vrei un contract permanent? Un job temporar ca specialist achiziții este adesea un pas către un loc de muncă permanent atractiv. În fiecare an, mii de oameni obțin un contract permanent cu angajatori de încredere datorită unui job temporar găsit prin intermediul Randstad. Mai mult, multe companii își recrutează angajații permanenți tot prin intermediul Randstad!
educația și formarea specialistului în achiziții
Rolul de specialist în achiziții nu este, de obicei, o funcție de început. Înainte de a obține această poziție, trebuie să petreci puțin timp învățând despre lumea afacerilor, finanțe și logistică, precum și să îți perfecționezi abilitățile.
Deși certificările din industrie nu sunt o necesitate, te fac să ieși în evidență. Certificările arată că ai urmat cursuri speciale de achiziții și înțelegi pe deplin conceptele. În România, accentul se pune pe studiile universitare absolvite cu succes. Pentru a lucra ca specialist în achiziții, poți urma o facultate din domeniul economic, cum ar fi:
În plus față de o diplomă de licență, angajatorii din România pot aprecia și experiența anterioară în achiziții sau într-un domeniu similar, cum ar fi vânzările sau achizițiile publice.
aptitudini și competențe
Pentru a excela ca specialist în achiziții, ai nevoie de o gamă largă de abilități.
O mare parte din munca ta presupune comunicarea cu ceilalți, așa că ai nevoie de abilități solide de comunicare. Așadar este necesară capacitatea de a îndeplini următoarele sarcini:
- Înțelegerea nevoilor colegilor tăi
- Comunicarea profesională cu furnizorii
- Negocierea eficientă a prețurilor
- Crearea de rapoarte clare pentru managerii tăi
Abilitățile analitice sunt una dintre cele mai importante trăsături pe care trebuie să le ai. Activitatea ta implică obținerea unei cantități mari de informații și apoi gândirea logică asupra acestora. Angajatorul tău se va baza pe tine pentru a analiza cu atenție comenzile de achiziție, a evalua avantajele și dezavantajele diferiților furnizori și a alege cele mai bune opțiuni.
De obicei, nu ai nevoie de cunoștințe tehnice specializate. Cu toate acestea, trebuie să te simți confortabil să lucrezi cu computerele. Trebuie să înțelegi software-ul comun precum Excel și Word, iar angajatorii tăi te-ar putea ruga să înveți software specific industriei.
În cele din urmă, există o mulțime de abilități organizaționale și de birou de care ai nevoie. Acestea te vor ajuta să rămâi pe drumul cel bun în timp ce gestionezi multe sarcini diferite:
- Atenție la detalii
- Abilități de multitasking
- Gestionarea timpului
- Sortarea datelor
- Respectarea termenelor limită
Întrebări frecvente (FAQs)
Aici vei găsi răspunsuri la cele mai frecvente întrebări despre specialiștii în achiziții.
-
care este diferența dintre un specialist în achiziții de un cumpărător (buyer)?
Cumpărătorii se concentrează în special pe achiziționarea de produse pe care companiile lor le pot revinde consumatorilor. Deși unii specialiști în achiziții fac acest lucru, accentul lor nu este pe marketing sau revânzare către consumatori. În schimb, prioritatea lor sunt produsele care fac ca organizația lor să funcționeze eficient.
-
este provocator să fii specialist achiziții?
Aceasta este o meserie complexă care se potrivește persoanelor cărora le plac provocările. Dacă îți place entuziasmul de a gestiona multe sarcini importante și satisfacția de a menține o afacere în funcțiune, atunci acesta ar putea fi jobul potrivit pentru tine.
-
care este cea mai înaltă poziție în achiziții?
Dacă ești interesat de avansare, țintește către rolul de director de achiziții. Acest rol managerial presupune gestionarea mai multor specialiști în achiziții pentru o companie mare.
-
care sunt cele șapte etape ale achizițiilor?
Cele șapte etape ale achizițiilor sunt o tehnică populară pentru gestionarea comenzilor de produse. Multe companii folosesc această strategie, așa că este esențial să o înțelegeți. Pașii sunt identificarea nevoilor, revizuirea cererilor, solicitarea comenzilor, evaluarea contractelor, gestionarea comenzilor, aprobarea facturilor și păstrarea înregistrărilor.
-
care este cea mai bună industrie pentru achiziții?
Dacă îți dorești un domeniu de carieră cu multă creștere, cele mai ofertante domenii în care poți activa sunt bunurile de consum sau tehnologia. Ambele domenii prezintă o creștere în nevoia de specialiști în achiziții. Alte industrii bine plătite cu multe locuri de muncă includ industria alimentară și a băuturilor, dispozitivele medicale, farmacologia și consultanța.
-
cum pot aplica pentru un rol de specialist achiziții?
Aplicarea pentru un job de specialist achiziții este simplă: creează un profil Randstad și caută joburile noastre de specialist achiziții în zona ta. Apoi, trimite-ne pur și simplu CV-ul tău. Dacă nu ai un CV, nu-ți face griji, te ajutăm noi în crearea unuia. Ai nevoie de ajutor cu aplicația ta? Consultă toate sfaturile noastre de carieră aici! Vrei să afli care sunt cele mai noi tendințe și perspective de pe piața forței de muncă? Descarcă cele mai noi rapoarte și cercetări de aici.