ce este un software developer?
În calitate de software developer, ești mintea creativă care se află în spatele programelor și aplicațiilor software. Construiești programele de la zero sau supervizezi echipa care se ocupă de crearea aplicațiilor. Programele software ajută utilizatorii să îndeplinească sarcini specifice pe diverse gadgeturi, precum calculatoarele și telefoanele mobile.
În calitate de software developer, poți crea aplicații sau sisteme de operare utilizate în calculatoare și gadgeturi electronice. Colaborezi cu inginerii și programatorii de calculatoare pentru a dezvolta sisteme complexe și funcționale care să răspundă nevoilor clienților sau să ajute o companie să își îmbunătățească eficiența. Munca ta nu se oprește la dezvoltare; trebuie să testezi și să instalezi software-ul pentru a te asigura că funcționează corect.
ce face un software developer?
În calitate de software developer, întreții și actualizezi aplicațiile software pentru a remedia erorile și a le îmbunătăți funcționalitatea. Asta înseamnă că trebuie să monitorizezi performanța și să găsești modalități creative de a adăuga noi caracteristici. De exemplu, sistemele de securitate trebuie să fie actualizate și să aibă cele mai recente caracteristici de securitate, iar aplicația software trebuie să fie compatibilă cu noile sisteme de operare.
Dacă îți dorești să devii un dezvoltator de succes, ai nevoie de abilități puternice de codare și de creativitate. Abilitățile de design te ajută să transpui nevoile utilizatorilor într-o aplicație interactivă cu un format și o temă atractive. Aptitudinile tale de lider tehnic te ajută, de asemenea, să îți dai seama cum pot funcționa împreună piesele unui sistem.
Crezi că aptitudinile tale tehnice se potrivesc cu activitatea de software developer? Atunci citește mai departe pentru a afla ce competențe și calificări sunt necesare pentru a prospera într-un rol de software developer.
găsește job-urisalariul mediu al unui dezvoltator de software
Potrivit Paylab și confirmat de resursele interne Randstad România, un junior software developer cu experiență minimă câștigă 5000-6000 RON net pe lună. Un software developer senior cu experiență în domeniu câștigă până la 18.000 RON net pe lună. Pentru a suplimenta veniturile poți lucra ore suplimentare, sau poți lua proiecte de tip freelance. Unele companii oferă, de asemenea, bonusuri pentru finalizarea cu succes a proiectelor. Pe lângă salariul de bază, mai primești indemnizații, asigurare medicală și contribuția la sistemul de pensii.
factori care influențează salariul unui dezvoltator de software
Veniturile tale ca dezvoltator software variază în funcție de experiența și abilitățile tale. Dezvoltatorii de software seniori câștigă mai mult decât colegii lor juniori, deoarece au mai multă experiență. În plus, dezvoltatorii de software seniori gestionează echipe și realizează proiecte complexe. Odată cu experiența abilitățile și competențele se îmbunătățesc, ceea ce te face eligibil pentru un salariu mai bun. Calificările educaționale îți pot influența, de asemenea, câștigurile. Un software developer cu licență sau chiar masterat va avea un pachet de remunerare mai bun decât dezvoltatorii care se alătură prin ucenicie.
Salariul tău depinde, de asemenea, de angajator și de complexitatea proiectului. De exemplu, o companie mare ce se ocupă de proiecte complexe, plătește salarii mai mari decât întreprinderile mici. Cu toate acestea, întreprinderile nou înființate sunt excelente pentru dezvoltatorii începători care au nevoie să își dezvolte abilitățile și experiența.
tipuri de software developer
Un software developer poate să se specializeze în următoarele roluri:
-
web developer
Jobul tău implică construirea de site-uri web și aplicații în funcție de nevoile clienților. Lucrezi la elementele vizuale ale site-urilor, cum ar fi aspectul și temele, pentru a le face atrăgătoare pentru utilizatori. Controlezi, de asemenea, bazele de date și scrii codul pentru partea din spate a site-urilor.
-
system developer
Ești responsabil pentru construirea software-ului de sistem de operare pentru diverse programe. Creezi, de asemenea, sisteme pentru reglementarea și operarea infrastructurii computerelor. Dezvoltatorii de software pentru sisteme încorporate creează coduri de programare pe dispozitive hardware precum mașini de spălat, frigidere și televizoare.
-
app developer
Jobul tău este să scrii coduri pentru jocuri video sau aplicații mobile. Construiești interfața utilizatorului și îndeplinești diverse funcții pe dispozitivele mobile.
cum este să lucrezi ca software developer
Cariera de software developer este una fascinantă care îți oferă posibilitatea de a construi aplicații și site-uri web. Haide să explorăm cum arată viața de zi cu zi a unui software developer și ce responsabilități implică.
-
descrierea jobului de software developer
Task-urile specifice depind de proiect sau industrie, dar printre cele comune se numără:
- discutarea cerințelor software cu clienții: în calitate de software developer, te întâlnești cu clienții pentru a stabili nevoile lor de software. Unii clienți știu caracteristicile pe care le doresc în software-ul lor, în timp ce alții pot oferi doar scopul general al software-ului. Prin urmare, trebuie să cercetezi utilizatorii țintă și să identifici funcțiile care trebuie încorporate în software.
- planificarea și proiectarea software-ului: atunci când ai o imagine a nevoilor clientului, ar trebui să dezvolți un plan care să ghideze proiectarea. Poți enumera pașii necesari pentru construirea software-ului și să creezi o cronologie de la început până la sfârșit. În timpul planificării, identifici, de asemenea, limbajele de programare de utilizat și începi să codezi software-ul.
- modernizarea aplicațiilor curente: atunci când nu construiești un software nou, rolul tău este să testezi aplicațiile existente. Poți ajusta funcțiile și găsi modalități creative de a îmbunătăți performanța programului. Uneori, upgrade-urile implică optimizarea software-ului pentru a îmbunătăți viteza și integrarea cu cele mai recente tehnologii.
- testarea aplicațiilor și efectuarea verificărilor calitative: noul software ar trebui să treacă prin teste înainte de introducerea pe piață. În calitate de software developer, trebuie să efectuezi teste funcționale și non-funcționale. În testele funcționale, determini dacă software-ul funcționează corect. Dacă un client apasă pe un link, ar trebui să îl ducă la destinația corectă. Testarea non-funcțională asigură că site-ul web sau aplicația îndeplinește standardele utilizatorului în ceea ce privește viteza și funcționalitatea în diferite dispozitive.
- înregistrarea procesului de dezvoltare a software-ului: este crucial să documentezi procesul de dezvoltare. Acest lucru ajută echipele de întreținere viitoare să identifice porțiuni ale codului care necesită îmbunătățiri și accelerează identificarea bug-urilor și erorilor.
-
mediu de lucru
Dezvoltatorii de software lucrează în domeniul IT și activează în diverse industrii, de la corporații mari la start-up-uri mici din domeniile financiar, tehnologic și de producție. Un software developer lucrează de la birou și îndeplinește cea mai mare parte a activității pe un computer. Având în vedere că petreci multe ore la birou, majoritatea angajatorilor oferă birouri confortabile cu spații funcționale pentru sesiuni de brainstorming sau spații private pentru programare. Birourile sunt, de asemenea, bine luminate și dotate cu aer condiționat. Unii dezvoltatori de software lucrează de la distanță, de la birourile lor acasă sau din spații coworking.
-
cine sunt colegii tăi?
În funcție de angajatorul tău, printre colegii tăi se pot număra software engineers, IT engineers și consultanți în tehnologia informației. Inginerii de software te ajută să dezvolți designul, în timp ce consultanții IT te asistă în analizarea cerințelor clienților. Poți lucra, de asemenea, în proximitatea cercetătorilor de date, a designerilor UX (user experience), a dezvoltatorilor .NET, designerilor CAD, analiștilor de asigurare a calității, managerilor de comerț electronic și alți specialiști precum testeri, project managers și security developers.
-
program de lucru
Ca software developer, programul tău de lucru variază în funcție de proiect. Proiectele mai mici nu necesită mult timp și le poți finaliza lucrând în orele obișnuite de birou, de la 9 dimineața la 5 după-amiaza, timp de 40 de ore pe săptămână. Cu toate acestea, proiectele complexe necesită mult timp, iar uneori trebuie să lucrezi mai mult de 50 de ore pe săptămână, inclusiv în weekend-uri și seară. Majoritatea dezvoltatorilor de software lucrează în poziții cu normă întreagă, dar există și poziții cu normă redusă disponibile. Contractele pe termen scurt și oportunitățile de freelance sunt, de asemenea, disponibile pentru dezvoltatorii de software care apreciază orele de lucru flexibile. Jobul tău poate implica deplasări pentru a întâlni clienți și chiar deplasări în străinătate dacă lucrezi pentru o companie multinațională.
-
perspectivele de carieră
Ca software developer, ai oportunități interesante pentru dezvoltare profesională. Când începi într-o poziție de junior, îți poți îmbunătăți abilitățile și poți deveni un dezvoltator de software senior responsabil de propria ta echipă. Unii dezvoltatori migrează către cariere conexe, cum ar fi proiectarea sistemelor, analiza sistemelor de afaceri sau arhitectura IT. Alternativ, poți să te specializezi în una dintre ramurile dezvoltării software, cum ar fi dezvoltarea de aplicații mobile, web sau jocuri video și să devii expert în domeniu. Dezvoltarea de software oferă, de asemenea, oportunități pentru acceptarea unor proiecte individuale de tip freelance pentru cei cu experiență adecvată.
-
avantajele găsirii unui job de software developer prin intermediul randstad
Găsirea jobului de software developer prin intermediul Randstad oferă avantaje importante, precum:
- Îndrumare și consiliere profesională pentru maximizarea șanselor de reușită în procesul de recrutare
- O persoana de contact, cu experiență, disponibilă pentru a oferi ajutor la nevoie
- O varietate de oportunități profesionale în zona ta de experiență
- Contracte temporare și permanente
Îți dorești un contract permanent? Un loc de muncă temporar ca software developer este adesea un pas intermediar către un loc de munca permanent atractiv. În fiecare an, mii de oameni obțin un contract permanent la companii de top datorită unui job temporar găsit prin intermediul Randstad. Mai mult, multe companii își recrutează, de asemenea, angajații permanenți prin intermediul Randstad!
educație și formare
Ca dezvoltator de software, ai nevoie de calificări educaționale pentru a dobândi expertiza relevantă în domeniu. Unele dintre cerințele academice includ:
-
licență
Pentru o carieră ca software developer sunt necesare studii superioare. De preferat urmează o licență în informatică sau într-un domeniu înrudit cu software development. Alternativ, poți urma un curs de formare în software development. Pentru a-ți îmbunătăți șansele de angajare, ia în considerare extinderea abilităților și cunoștințelor cu diverse calificări postuniversitare.
-
ucenicie
Completează o ucenicie în dezvoltare de software sau tehnologie digitală pentru a deveni un software developer trainee. Poți apela, de asemenea, la programe de internship pentru a face primii pași în carieră. Acest timp de programe sunt foarte bine văzute de către angajatori și îți vor maximiza șansele de angajare.
Unele dintre abilitățile unui dezvoltator de software includ:
-
abilități analitice
Ca dezvoltator de software, trebuie să evaluezi nevoile utilizatorilor atunci când stabilești cerințele software-ului. Abilitățile analitice te ajută să separi funcțiile utile și să analizezi funcționalitatea software-ului. Abilitățile analitice sunt, de asemenea, utile în timpul testelor.
-
abilități de comunicare
Ca dezvoltator de software, abilitățile de comunicare sunt cruciale pentru a oferi instrucțiuni clare echipei de dezvoltare și pentru a explica problemele care apar. Abilitățile de comunicare te ajută, de asemenea, să explici caracteristici complexe clienților și investitorilor fără a utiliza termeni tehnici.
-
creativitate
Un dezvoltator de software ar trebui să fie inovator pentru a proiecta platforme vizual atrăgătoare. Abilitățile creative te ajută să găsești modalități unice de a proiecta software sau de a îmbunătăți funcțiile unei aplicații.
-
atenție la detalii
Ca dezvoltator de software, trebuie să abordezi diverse componente software. Dacă nu ești atent la detalii, aplicația ta va avea multe erori, încetinind procesul de dezvoltare. Atenția la detalii te ajută, de asemenea, să identifici bug-uri și erori în timpul mentenanței sau testelor.
întrebări frecvente (FAQs)
Întrebări frecvente despre rolul de software developer:
-
ce face un software developer?
Un dezvoltator de software construiește programe software pe baza cerințelor utilizatorilor și a funcțiilor prestabilite. De asemenea, verifică erorile și întreține aplicațiile existente.
-
cât câștigă un software developer?
Ca software developer, salariul tău variază între 5.000 și 18.000 RON net pe lună în funcție de nivelul de senioritate și de competențele și abilitățile dobândite. Primești, de asemenea, beneficii suplimentare precum bonusuri și indemnizații.
-
ce înseamnă software developer?
Un dezvoltator de software este un programator care utilizează abilități de programare pentru a construi programe software și aplicații.
-
cum aplic pentru un post de dezvoltator de software?
Aplicarea pentru un loc de muncă de dezvoltator de software este simplă: creează un profil Randstad și caută ofertele noastre de locuri de muncă pentru posturi vacante în zona ta. Apoi, pur și simplu trimite-ne CV-ul și scrisoarea ta de intenție. Ai nevoie de ajutor cu aplicația ta? Descoperă sfaturile noastre pentru redactarea unui CV de succes în IT și toate sfaturile noastre de carieră aici! Vrei să afli care sunt cele mai noi tendințe și perspective de pe piața forței de muncă? Descarcă cele mai noi rapoarte și cercetări de aici.
-
care este procesul de recrutare?
Prima fază a procesului de recrutare, CV screening, este realizată de persoana responsabilă de rol (care poate fi Team Lead-ul sau Tech Lead-ul echipei) care, analizând CV-ul se asigură că profilul este în acord cu nevoile de recrutare. Următorul pas este stabilirea unei discuții de cunoaștere, această discuție are loc, de obicei, cu HR-ul și una dintre persoanele mai sus menționate. Interviul tehnic reprezintă una dintre cele mai importante etape ale procesului de recrutare, atunci când vine vorba de rolurile din industria IT. Acesta poate fi sub diferite forme: întrebări teoretice, teste tehnice, live coding. În cazul în care feedbackul este pozitiv de ambele părți, pentru că este important și pentru candidat să se identifice cu cele prezentate, urmează ofertarea. De obicei, înainte de primirea ofertei pe mail are loc o întâlnire pentru detalierea și explicarea acesteia, astfel încât candidatul să aibă toate informațiile clare înainte să ia o decizie. Există situații în care unele companii angajatoare care preferă să aibă discuția de HR după interviul tehnic, însă, în mare, acestea sunt etapele de interes.