ce este un recruiter?
Ca recruiter, colaborezi cu managerii și identifici nevoile viitoare de recrutare. Folosești recomandări de la angajați, rețele de socializare și căutări pe internet pentru a atrage candidați. Experiența ta academică în resurse umane te face potrivit pentru evaluarea, selecția și interviul candidaților.
atrage cele mai bune talente
În calitate de recruiter, atragi și menții cele mai bune talente pentru compania ta. Contribui la dezvoltarea unui flux de talente puternic pentru organizația din care faci parte.
Pentru a realiza acest lucru, creezi strategii de recrutare și lucrezi la implementarea lor. Angajatorul tău are nevoie ca tu să actualizezi descrierile locurilor de muncă și specificațiile pe măsură ce acestea se schimbă. Analiza sarcinilor pe care o efectuezi este folosită pentru a analiza cerințele și obiectivele locurilor de muncă.
Pregătești materiale de recrutare și utilizezi anunțuri în ziare, site-uri de recrutare, recomandări ale angajaților și evenimente de networking profesional pentru a găsi noi candidați. În timp ce evaluezi și intervievezi acești candidați, îi filtrezi pe cei care nu îndeplinesc condițiile pentru locul de muncă și identifici cele mai bune talente pentru organizația ta.
sprijină integrarea noilor angajați
Responsabilitățile tale depășesc atragerea noilor talente. Ești o parte esențială a procesului de onboarding și integrare a noilor angajați în organizație. Colaborarea ta cu HR-ul îmbunătățește și monitorizează practicile de recrutare ale acestora. Ei se bazează pe rapoartele tale de recrutare și documentele analitice.
Acționezi ca o legătură între potențialii candidații și companie. Obiectivul tău este să construiești relații pe tot parcursul procesului de selecție. Organizația se bazează pe tine pentru a promova compania ca fiind locul ideal de muncă pentru candidații de top.
Te-ar tenta să lucrezi ca recruiter? Atunci citește mai departe pentru a afla ce competențe și calificări ai nevoie pentru a prospera în rolul de recrutor.
găsește job-urisalariul mediu al unui recrutor
Potrivit Paylab și datelor interne Randstad România, salariul de bază, mediu, al unui recrutor cu experiență de până la 2 ani, este de 2.200 - 2.500 de lei pe lună. Un recruiter expert, cu ani de experiență, poate negocia un salariu de până la 6.000 de lei pe lună.
ce factori afectează salariul unui recruiter?
Principalul factor care influențează salariul unui recruiter este locația. Recrutorii din zonele cu costuri ridicate de trai tind să obțină un salariu mai mare. Variațiile de salariu depind și de amploarea rolului și de responsabilitățile suplimentare.
Mulți recruiteri de nivel junior oferă în principal asistență clienților prin telefon. Unii recrutori își asumă un rol mai degrabă de asistent administrativ, ceea ce duce la un salariu mai mare. Recruiterii care lucrează în domenii specializate obțin un salariu mai mare. De exemplu, dacă lucrezi într-un spital sau la o firmă de avocatură, pachetul tău de compensații este mai mare decât cel al unui recrutor pentru o firmă de retail. În general, industriile bine plătite, cum ar fi finanțele, oferă salarii mai mari pentru recrutori.
tipuri de recruiteri
Recrutorii se diferențiază în diverse categorii: recrutori corporativi, recrutori permanenți, recrutori pe bază de comision, recrutori pentru relocare și recrutori din cadrul agențiilor de recrutare.
-
recruiter corporativ
Dacă te afli în rolul de recruiter corporativ, activezi în cadrul unei mari companii, precum Microsoft sau Google, beneficiind de un salariu cu normă întreagă. Îți revine responsabilitatea de a identifica și selecta candidații pentru posturile deschise în cadrul companiei. Recrutorii corporativi manifestă un nivel mai ridicat de implicare față de alte tipuri de recrutori, având un angajament direct față de organizație.
-
recrutori pe bază de comision
În calitate de recrutor ocazional, primești compensație atunci când identifici candidatul ideal pentru clientul tău. Activezi ca intermediar între companie și client, având clienți ce pot varia de la mari corporații la întreprinderi mai mici.
-
recruiter cu contract exclusiv
În calitate de recruier permanent, te dedici identificării candidaților pentru poziții de conducere în cadrul unei companii. Primești o parte din compensație în avans, urmând ca restul sumei să fie achitat ulterior pentru serviciile tale de recrutare de înaltă calitate.
-
recruiteri pentru relocare
În calitate de recruiter pentru relocare, facilitezi tranziția angajaților concediați către noile lor poziții. Companiile te angajează pentru a sprijini foștii angajați în procesul de adaptare la noi oportunități de angajare.
-
recrutor în cadrul unei agenții de recrutare
În calitate de recrutor în cadrul agenției de recrutare, te ocupi cu recrutarea și angajarea de personal pentru o agenție specializată în plasarea forței de muncă. Agenția de recrutare acționează ca un intermediar eficient între companie și candidați.
lucrul ca recruiter.
Ca recruiter, ajuți oamenii să se pregătească pentru interviuri. Le arătați cum să creeze CV-uri și scrisori de intenție și îi învățați cum să se comporte într-un interviu. Intervievați clienții și îi instruiți cu privire la legile muncii și cunoștințe de bază în industrie.
-
descrierea postului de recruiter
Ca recruiter, sarcina ta este să ajuți afacerile sau organizațiile să găsească oameni pentru a ocupa locurile de muncă disponibile. Analizezi CV-urile pentru a găsi persoane calificate pentru job sau cauți candidați potriviți. Examinezi experiența lor profesională și discuți cu ei pentru a vedea dacă se potrivesc pentru locul de muncă. Îi ajuți să se pregătească pentru interviuri de angajare și negociezi cât ar trebui să primească ca salariu dacă obțin locul de muncă.
Poți lucra pentru o agenție de recrutare, cu un client sau într-o agenție de recrutare corporativă. Ești plătit în funcție de comision sau de o taxă fixă. Oamenii vin la tine în căutarea locurilor de muncă disponibile, sau îi cauți tu.
Trebuie să fii la curent cu regulile de lucru și să știi informații despre diferite industrii și piața muncii.
Rolul de recrutor nu este mereu previzibil. În unele zile, efectuezi interviuri în șir, în altele vizitezi clienții, unele zile sunt dedicate cercetării și evaluării candidaților. Niciodată nu știi la ce să te aștepți zilnic, pentru că pot apărea mereu noi oportunități de angajare. Este esențial să fii pregătit să te adaptezi și să-ți organizezi activitățile pe măsură ce apar provocări noi.
-
mediu de lucru
Ca recruiter, lucrezi în diferite locuri. În unele zile lucrezi într-un birou unde faci diferite cercetări și discuți cu candidații iar în alte zile mergi la târguri de joburi sau la diferite companii. Dacă participi la târguri de joburi, lucrezi de obicei în săli mari, cum ar fi centre de conferințe sau campusuri universitare. În schimb, atunci când te întâlnești cu companii sau candidați, lucrezi în mod obișnuit într-un birou.
Există și varianta în care recrutorii să lucreze de acasă, deoarece majoritatea recrutărilor se desfășoară online în zilele noastre. Candidații își pun toate informațiile de care ai nevoie pe platforme de socializare și pe site-uri de joburi. Ca recrutor la distanță, cauți aceste site-uri pentru a identifica persoanele care se potrivesc cerințelor clientului tău. Screeningul candidaților îl realizezi prin telefon.
-
cine sunt colegii tăi?
În calitate de recrutor, lucrezi în interesul companiei care efectuează angajările. Desigur, ai interacțiuni cu candidații, dar taxele de recrutare sunt suportate de către compania care oferă poziția. Iei decizii în beneficiul atât al angajatorului, cât și al candidatului. Cu toate acestea, la finalul zilei, clientul este cel interesat să ocupe poziția vacantă. Principalele tale interacțiuni au loc cu managerii, departamentul de resurse umane și proprietarii afacerii.
-
programul de muncă
Ca recruiter, vei lucra 40 de ore pe săptămână. Cu toate acestea, nu toate orele sunt egale. Trebuie să profiți la maximum de eforturile de marketing ale angajatorului tău, efectuând apeluri în momentele în care ai cea mai mare șansă să stabilești o conexiune pozitivă, pe baza cercetărilor. Recrutorii își petrec aproximativ 60% din timpul lor la telefon. Este posibil să fie necesar să îndeplinești mai multe sarcini în același timp și să lucrezi peste program pentru a-ți finaliza sarcinile săptămânale. Volumul mare de apeluri înseamnă și că trebuie să lucrezi eficient pentru a-ți atinge obiectivele. Ca recruiter, poți fi angajat și cu normă parțială. Îți ajustezi programul de lucru în funcție de nevoile clienților și ale potențialilor angajați.
-
perspective de angajare
Experții spun că domeniul resurselor umane va crește cu 8% între 2021 și 2031, ceea ce este mai rapid decât media. Această prognoză înseamnă că ar trebui să existe aproximativ 81,900 de locuri de muncă pentru specialiștii în resurse umane în fiecare an pe parcursul decadelor, multe dintre acestea rezultând din transferul lucrătorilor la diferite locuri de muncă sau din pensionare.
Angajatorii vor continua probabil să externalizeze funcțiile de resurse umane către organizații care oferă aceste servicii.
În noiembrie 2021, existau peste 206,000 de poziții disponibile pentru recrutori în cadrul companiilor. Cele mai multe dintre aceste poziții, aproximativ 38,000 sau 18% din total, sunt în industriile de servicii profesionale, științifice și tehnice. Alte 21,000 de locuri de muncă deschise, sau 10% din total, erau în domeniul recrutării în transport și depozitare.
-
avantajele găsirii unui loc de muncă ca recruiter prin intermediul randstad
Găsirea unui loc de muncă ca recruiter prin intermediul Randstad oferă avantaje importante precum:
- Îndrumare și consiliere profesională pentru maximizarea șanselor de reușită în procesul de recrutare
- O persoana de contact, cu experiență, disponibilă pentru a oferi ajutor la nevoie
- O varietate de oportunități profesionale în zona ta de experiență
- Contracte temporare și permanente
Vrei un contract permanent? Un job temporar ca recruiter este adesea un pas către un loc de muncă permanent atractiv. În fiecare an, mii de oameni obțin un contract permanent cu angajatori de încredere datorită unui job temporar găsit prin intermediul Randstad. Mai mult, multe companii își recrutează angajații permanenți tot prin intermediul Randstad!
educație și formare
Pentru a deveni recruiter ai nevoie de calificări educaționale specifice.
-
domenii educaționale
Recrutorii de succes provin din diferite domenii educaționale, având diplome în domenii precum psihologie, afaceri, sociologie, resurse umane și marketing. Dar ceea ce au toți în comun este studiul comportamentului uman. Pentru a fi un recrutor excelent, este important să înțelegi cum oamenii se potrivesc în diferite roluri.
-
abilitățile interpersonale
Abilitățile interpersonale pot fi învățate din interacțiunile zilnice, dar învățarea din surse formale și informale este, de asemenea, esențială. A profita de ambele tipuri de învățare va aduce beneficii carierei tale ca recrutor.
aptitudini și competențe
Pentru a avea succes ca recruiter, este important să deții următoarele calități:
-
atenție la detalii
Lucrezi cu un grup restrâns de talente. Trebuie să îți amintești de detalii, inclusiv persoanele cu care ai discutat, disponibilitatea lor de a-și schimba locul de muncă și poziția lor actuală
-
abilități de marketing
Reușita ta depinde de capacitatea de a scoate în evidență și identifica rapid talentele, având în vedere că există mai multe poziții disponibile decât solicitări, iar tu promovezi atât poziția, cât și compania.
-
abilități de comunicare
Conectează candidatul cu compania, deoarece impresia pe care o creezi poate fie să atragă, fie să descurajeze candidații să aplice.
-
abilități de construire a relațiilor
Acest aspect este esențial pentru construirea relației. Dezvolți conexiunile dintre candidați și companie, susținând ambii parteneri și contribuind la crearea unor experiențe pozitive pentru candidați.
-
abilități de multitasking
Efectuezi screening pentru candidați, conduci interviuri, efectuezi verificări de antecedente și consulți cu angajatorii actuali. Cu cât gestionezi mai bine mai multe sarcini simultan și te evidențiezi în ele, cu atât vei performa mai bine în acest rol.
-
încrederea și abilitatea de a asculta
Angajezi alți oameni pentru un rol pentru care nu ai experiență. Încrederea în abilitățile tale îți permite să găsești cea mai bună persoană pentru job.
Aceste abilități te vor ajuta să te adaptezi cu ușurință în rolul de operator și să contribui la succesul companiei.
întrebări frecvente (FAQs)
Aici vei găsi răspunsuri la cele mai frecvente întrebări despre recrutori.
-
ce este e-recrutarea?
Poți utiliza internetul și tehnologia pentru a găsi și angaja oameni pentru locuri de muncă. Unele modalități de a face e-recrutare includ căutarea candidaților pe rețelele de socializare, utilizarea unor software-uri speciale pentru gestionarea aplicațiilor și realizarea interviurilor online prin videochat. Aceste metode diferă de modalitățile tradiționale de recrutare, cum ar fi plasarea anunțurilor de angajare în ziare sau participarea la târguri de joburi pentru a întâlni potențiali angajați față în față.
-
care este diferența dintre un recruiter tehnic și un recruiter general?
Recrutorii tehnici se concentrează pe găsirea persoanelor pentru joburi în domeniul tehnologic și au cunoștințe aprofundate despre abilitățile și calitățile necesare pentru aceste roluri. Recrutorii generali te pot ajuta să găsești oameni pentru multe tipuri de joburi, dar nu se specializează în tehnologie.
-
cât timp durează să devii recruiter?
În general, poți deveni recruiter imediat după finalizarea studiilor superioare. Există companii care angajează recruiteri pe poziții entry-level fără o experiență practică, aceștia beneficiind de training-uri interne. Totuși pentru a ajunge să stăpânești cu adevarat rolul de recruiter și pentru a putea gestiona singur proiectele poate dura pana la 1-2 ani.
-
este rolul de recruiter o alegere bună de carieră?
Da. Poți câștiga un salariu frumos și te poți bucura de un echilibru între viața profesională și cea personală. Recrutarea este o carieră satisfăcătoare, cu oportunități de creștere. Abilitățile dobândite ca recruiter îți aduc beneficii pe tot parcursul carierei. Ca recruiter, ai potențialul de a câștiga un salariu mare cu relativ puțină educație sau experiență. Salariul tău include salariu de bază și bonusuri. Recrutorii au libertatea de a-și stabili propriile programe, ceea ce este perfect pentru persoanele motivate care apreciază responsabilitatea.
-
care sunt avantajele și dezavantajele de a fi recruiter?
Un avantaj este capacitatea de a conecta o persoană cu angajatori, contribuind astfel la modelarea viitorului forței de muncă. Targetele, presiunea ridicată și orele neregulate pot fi provocatoare pentru unii. Cu toate acestea, dacă ai personalitatea potrivită, există mult mai multe avantaje în a lucra ca recruiter decât dezavantaje.
-
cum găsesc un job ca recruiter?
Aplicarea pentru un job de recruiter este simplă: creează un profil Randstad și caută joburile noastre de recrutor în zona ta. Apoi, trimite-ne pur și simplu CV-ul tău. Dacă nu ai un CV, nu-ți face griji, te ajutăm noi în crearea unuia. Ai nevoie de ajutor cu aplicația ta? Consultă sfaturile noastre de carieră aici! Vrei să afli care sunt cele mai noi tendințe și perspective de pe piața forței de muncă? Descarcă cele mai noi rapoarte și cercetări de aici.