ce este un project manager?
Ca project manager, sarcina ta principală este să planifici și să execuți proiecte. Asta înseamnă că ești responsabil pentru determinarea scopului proiectului și a resurselor necesare pentru a-ți duce planul la bun sfârșit. De asemenea, ești responsabil pentru gestionarea echipelor și resurselor care îți sunt atribuite. Ca manager de proiect, te ocupi de elemente tangibile și cruciale precum planificarea și bugetarea. De asemenea, participi la aspecte mai puțin cuantificabile, cum ar fi oferirea de sprijin moral și leadership echipelor tale.
Managerii de proiect sunt agenți ai schimbării cărora le place să lucreze într-un mediu complex și dinamic. Când lucrezi ca manager de proiect, îi inspiri pe ceilalți să atingă obiective și să obțină rezultate. De asemenea, comuti între imaginea de ansamblu și detaliile minore - o abilitate crucială pentru succesul proiectului. Aceasta înseamnă că ești responsabil pentru elaborarea planului de execuție a unui proiect, crearea de programări și definirea sarcinilor fiecărui membru al echipei care duce la atingerea obiectivelor.
Spre deosebire de alte cariere în care lucrezi într-un anumit sector, managerii de proiect activează în toate sectoarele. De exemplu, poți oferi planuri de acțiune în proiecte de construcții, poți ajuta în marketing sau susține industria IT în dezvoltarea de proiecte.
Te-ar tenta să lucrezi ca manager de proiect, având în vedere abilitățile tale de lider? Atunci citește în continuare pentru a afla care sunt competențele și calificările de care ai nevoie pentru a te dezvolta într-un rol de manager de proiect.
găsește job-urisalariul mediu al unui project manager.
Conform Paylab și resurselor interne Randstad România, salariul mediu al unui project manager este de 5.000 - 5.500 RON net pe lună pentru pozițiile de început și poate crește până la 12.000 RON net pe lună pe măsură ce acumulezi mai multă experiență. Pe lângă salariul de bază atractiv, managerii de proiect primesc numeroase beneficii. Asigurarea medicală face adesea parte din pachetul de compensații, iar unele companii oferă indemnizații de cazare și transport. Când lucrezi ore suplimentare, angajatorul tău te compensează cu tarife orare convenite, iar finalizarea cu succes a proiectului este recompensată cu bonusuri.
cum să îți crești salariul ca project manager
Pachetul tău de compensații depinde de diverși factori, iar acordarea atenției acestor componente îți poate crește salariul. De exemplu, un absolvent cu diplomă de licență câștigă mai puțin decât un manager de proiect cu masterat sau doctorat. Dacă îți îmbunătățești calificările academice și adaugi câteva certificări la CV-ul tău, pachetul tău de compensații va fi în mod direct influențat.
Sectorul industrial în care îți exerciți abilitățile de management de proiect îți influențează, de asemenea, salariul. Activitatea ca și consultant sau manager de proiect în construcții îți majorează salariul comparativ cu a deveni manager de proiect în marketing sau sănătate. Pe lângă industrie, dimensiunea companiei joacă, de asemenea, un rol în determinarea salariului tău. Într-o organizație mare, managerii de proiect supraveghează o echipă mare și conduc proiecte complexe. Aceasta se traduce, în general, într-un salariu mai mare comparativ cu întreprinderile mici.
tipuri de manageri de proiect.
Managerii de proiect activează în diferite industrii și au roluri diferite. Iată câteva dintre acestea:
- manager de proiect în construcții: ca manager de proiect în industria construcțiilor, jobul tău este să lucrezi îndeaproape cu arhitecții și să creezi un plan pentru finalizarea proiectelor. Aceasta include supravegherea proiectelor de construcție, cum ar fi construirea de structuri și infrastructură până la finalizare.
- manager de proiect IT: atunci când ești manager de proiect în IT, rolul tău este să rezolvi probleme în departamentul tău IT. Unele dintre problemele cu care te vei confrunta sunt instalarea de software nou sau actualizarea rețelelor. Managerii de proiect software ghidează, de asemenea, echipele pentru a dezvolta software nou.
- manager de proiect în energie: în energie, munca ta este să supraveghezi proiecte care duc la dezvoltarea infrastructurii sau la îmbunătățirea practicilor existente de eficiență energetică într-o companie.
cariera de project manager.
Când ești manager de proiect, aplici un set de principii care ghidează execuția proiectului. Aceasta înseamnă că trebuie să descompuneți elementele fundamentale ale proiectului în sarcini zilnice și etape pentru echipele tale. Citește mai departe pentru a descoperi activitățile zilnice ale unui manager de proiect.
-
descrierea jobului de project manager.
Ca project manager, nu există restricții reale asupra responsabilităților tale; dacă ține de un anumit proiect, atunci este treaba ta să te ocupi de el. În ceea ce privește sarcinile generale de management de proiect, acestea includ:
- planificare: rolul tău principal ca manager de proiect este să planifici un proiect, enumerând toate activitățile critice care asigură succesul. Planificarea îți permite să definești scopul proiectelor și să stabilești un program și un calendar pentru finalizarea etapelor. Planul tău va determina succesul sau eșecul unui proiect.
- organizarea echipelor de proiect: proiectul tău are succes dacă îți organizezi echipele pentru a-și îndeplini sarcinile. Ca project manager, creezi liste de verificare detaliate și tablouri de bord pentru echipa ta. Uneori trebuie să negociezi responsabilitățile lor de serviciu și să te asiguri că sunt dedicați sarcinii.
- gestionarea livrabilelor: ca project manager, este responsabilitatea ta să negociezi cu părțile interesate termenele limită realizabile și să te asiguri că livrabilele sunt livrate. Este esențial să te asiguri că livrabilele respectă constrângerile de timp și se încadrează în buget conform planului de afaceri.
- monitorizarea progresului: îți petreci cea mai mare parte a timpului ca manager de proiect monitorizând progresul proiectelor. Poți monitoriza stadiul proiectelor folosind un sistem de management și te asiguri că se ating etapele.
- pregătirea de rapoarte: ca manager de proiect, trebuie să furnizezi rapoarte regulate clienților despre progresul proiectelor. Documentația este, de asemenea, vitală pentru urmărirea planului de execuție și a bugetului.
-
mediul de lucru.
Când ești manager de proiect, îți vei petrece cea mai mare parte a timpului într-un birou, indiferent de sectorul industrial al angajatorului tău. Mediul de birou îți permite să monitorizezi proiectele folosind un software de management de proiect și să completezi documentația necesară pentru gestionarea bugetelor și planificărilor. Dacă lucrezi în domeniul construcțiilor, uneori trebuie să lucrezi de pe șantier. Lucrul de pe șantier îți permite să gestionezi eficient resursele și să supraveghezi proiectul până la finalizare.
-
cine sunt colegii tăi?
Ca project manager, colegii tăi diferă în funcție de proiect și de domeniul în care activezi. Dar un lucru este sigur: ești în contact cu foarte multe persoane diferite toată ziua.
Ești lider de proiect în industria construcțiilor, de exemplu? Atunci vei fi adesea în contact cu șeful de șantier și șeful de echipă care sunt pe șantier în fiecare zi. De asemenea, ai contact cu coordonatori tehnici, poziția de supraveghetor de șantier sau rolul de administrator de șantier, arhitecți, specialiști de cantități, manageri de produs, manageri de testare, tehnicieni electroniști și clienți.
-
programul de lucru.
Ca manager de proiect, vei lucra programul standard cu normă întreagă de 40 de ore pe săptămână. Uneori, trebuie să lucrezi overtime și seara când participi la evenimente sau întâlniri. Dacă se apropie termenul limită al unui proiect, vei lucra și în weekend-uri. Unele companii oferă poziții part-time; deși sunt rare, managerii de proiect lucrează adesea ore neregulate în funcție de cerințele proiectului. Unii angajatori oferă și contracte pe termen scurt când au nevoie ca un proiect să fie finalizat într-un anumit interval de timp. Activitatea de project management poate implica multe călătorii, mai ales dacă execuția proiectului are loc într-o locație diferită.
-
perspective de carieră.
Project management-ul este o carieră multisectorială, permițându-ți să sari de la un rol la altul. De exemplu, după ani de zile de a fi manager de proiect în marketing, poți trece în industria IT și tehnologie sau în construcții fără pregătire suplimentară. Cu calificări profesionale, managerii de proiect avansează la un nivel superior sau la un consultant în roluri de management de proiect sau o poziție de manager de comerț electronic.
-
avantajele găsirii unui job de project manager prin intermediul randstad.
Găsirea unui loc de muncă pe o poziție de project manager prin intermediul Randstad oferă avantaje importante precum:
- o varietate largă de oportunități de formare și dezvoltare
- o persoană de contact cu experiență, cu care poți lua legătura în caz de nevoie
- o gamă largă de oportunități
- contracte temporare și permanente
Vrei un contract permanent? Un job temporar ca project manager este adesea un pas către un loc de muncă permanent atractiv. În fiecare an, mii de oameni obțin un contract permanent cu angajatori de încredere datorită unui job temporar găsit prin intermediul Randstad. Mai mult, multe companii își recrutează angajații permanenți tot prin intermediul Randstad!
educație și formare.
Pentru a obține un rol de project manager vei avea nevoie de diferite calificări educaționale precum:
-
curs universitar.
obținerea unei diplome de licență în administrație și afaceri sau management te pune pe calea unei cariere în managementul de proiect. Poți adăuga o calificare postuniversitară pentru a-ți crește competitivitatea.
-
program de masterat.
deși nu este obligatoriu, un program de masterat în project management sau business management îți maximizează șansele de a obține un rol de manager de proiect.
-
certificări.
ca manager de proiect, îți poți crește perspectivele de angajare cu o certificare de la Asociația de Project Management Romania sau Project Management Institute.
-
experiență practică.
Urmarea unui stagiu de practică sau a unei ucenicii este un bun pas de început pentru a intra în domeniul managementului de proiect.
abilități și competențe
Pe lângă calificările academice, ai nevoie de următoarele abilități pentru a deveni un manager de proiect excelent:
-
abilități de negociere.
când ești manager de proiect, trebuie să fii un negociator excelent pentru a obține cele mai bune oferte la contracte. Abilitățile de negociere te ajută, de asemenea, să aduci toate părțile interesate la bord cu planurile tale strategice.
-
abilități de leadership.
ca project manager, ai nevoie de abilități puternice de leadership pentru a-ți îndruma resursele către obiectivele proiectului. Cu abilitățile tale, poți, de asemenea, să îți motivezi membrii echipei și să îi ghidezi pe parcursul proceselor de proiect.
-
abilități organizatorice.
când ești project manager, ai numeroase sarcini de îndeplinit, iar abilitățile organizatorice îți vor fi utile. Abilitățile de organizare te ajută să faci multitasking, deoarece poți prioritiza responsabilitățile și compartimenta proiectele.
-
abilități de rezolvare a problemelor.
cu abilități de rezolvare a problemelor, poți găsi o abordare structurată pentru a face față problemelor care apar în timpul procesului de proiect. De asemenea, îți permite să mitighezi riscul și să obții rezultate pozitive.
-
abilități informatice.
ai nevoie de abilități informatice de bază pentru a opera sisteme de management de proiect și pentru a-ți organiza echipele cu sisteme de planificare. Uneori, trebuie să analizezi și date folosind foi de calcul.
-
abilități de comunicare și interpersonale.
ca manager de proiect, abilitățile de comunicare te ajută să îți transmiți planurile echipelor și părților interesate.
întrebări frecvente (FAQs).
Despre cariera de project manager.
-
ce face un project manager?
Un project manager planifică și execută un proiect până la finalizare, utilizând o metodologie specifică. De asemenea, gestionează resursele și bugetele alocate proiectelor.
-
sunt managerii de proiect plătiți bine?
Ca project manager, câștigurile depind de calificările academice și de experiență. Poți câștiga chiar și peste 11.000 RON net pe lună ca și senior project manager.
-
care sunt rolurile și responsabilitățile unui project manager?
Atribuțiile unui project manager variază în funcție de sectorul industrial. Cu toate acestea, unele dintre rolurile comune includ determinarea modalităților de executare a unui proiect și gestionarea costurilor. Uneori, trebuie să angajezi membri ai echipei și să programezi sarcini pentru fiecare membru al echipei.
-
cum pot deveni project manager?
Poți deveni manager de proiect obținând o diplomă în afaceri sau management de proiect. O diplomă de masterat îți va îmbunătăți, de asemenea, abilitățile de leadership. Experiența practică este, de asemenea, o modalitate de a intra în profesie.
-
este managementul de proiect o carieră bună?
A deveni manager de proiect este o carieră recompensantă și împlinitoare. Vei simți un sentiment de mândrie atunci când finalizezi un proiect, iar pachetul de compensații este atractiv.
-
cum pot aplica pentru un rol de Project Manager?
Aplicarea pentru un job de project manager este simplă: creează un profil Randstad și caută joburile noastre de project manager în zona ta. Apoi, trimite-ne pur și simplu CV-ul tău. Dacă nu ai un CV, nu-ți face griji, te ajutăm noi în crearea unuia. Ai nevoie de ajutor cu aplicația ta? Consultă toate sfaturile noastre de carieră aici! Vrei să afli care sunt cele mai noi tendințe și perspective de pe piața forței de muncă? Descarcă cele mai noi rapoarte și cercetări de aici.