ce este un project manager?

Ca project manager, sarcina ta principală este să planifici și să execuți proiecte. Asta înseamnă că ești responsabil pentru determinarea scopului proiectului și a resurselor necesare pentru a-ți duce planul la bun sfârșit. De asemenea, ești responsabil pentru gestionarea echipelor și resurselor care îți sunt atribuite. Ca manager de proiect, te ocupi de elemente tangibile și cruciale precum planificarea și bugetarea. De asemenea, participi la aspecte mai puțin cuantificabile, cum ar fi oferirea de sprijin moral și leadership echipelor tale.

Managerii de proiect sunt agenți ai schimbării cărora le place să lucreze într-un mediu complex și dinamic. Când lucrezi ca manager de proiect, îi inspiri pe ceilalți să atingă obiective și să obțină rezultate. De asemenea, comuti între imaginea de ansamblu și detaliile minore - o abilitate crucială pentru succesul proiectului. Aceasta înseamnă că ești responsabil pentru elaborarea planului de execuție a unui proiect, crearea de programări și definirea sarcinilor fiecărui membru al echipei care duce la atingerea obiectivelor.

Spre deosebire de alte cariere în care lucrezi într-un anumit sector, managerii de proiect activează în toate sectoarele. De exemplu, poți oferi planuri de acțiune în proiecte de construcții, poți ajuta în marketing sau susține industria IT în dezvoltarea de proiecte.

Te-ar tenta să lucrezi ca manager de proiect, având în vedere abilitățile tale de lider? Atunci citește în continuare pentru a afla care sunt competențele și calificările de care ai nevoie pentru a te dezvolta într-un rol de manager de proiect.

găsește job-uri
1

salariul mediu al unui project manager.

Conform Paylab și resurselor interne Randstad România, salariul mediu al unui project manager este de 5.000 - 5.500 RON net pe lună pentru pozițiile de început și poate crește până la 12.000 RON net pe lună pe măsură ce acumulezi mai multă experiență. Pe lângă salariul de bază atractiv, managerii de proiect primesc numeroase beneficii. Asigurarea medicală face adesea parte din pachetul de compensații, iar unele companii oferă indemnizații de cazare și transport. Când lucrezi ore suplimentare, angajatorul tău te compensează cu tarife orare convenite, iar finalizarea cu succes a proiectului este recompensată cu bonusuri.

cum să îți crești salariul ca project manager

Pachetul tău de compensații depinde de diverși factori, iar acordarea atenției acestor componente îți poate crește salariul. De exemplu, un absolvent cu diplomă de licență câștigă mai puțin decât un manager de proiect cu masterat sau doctorat. Dacă îți îmbunătățești calificările academice și adaugi câteva certificări la CV-ul tău, pachetul tău de compensații va fi în mod direct influențat.

Sectorul industrial în care îți exerciți abilitățile de management de proiect îți influențează, de asemenea, salariul. Activitatea ca și consultant sau manager de proiect în construcții îți majorează salariul comparativ cu a deveni manager de proiect în marketing sau sănătate. Pe lângă industrie, dimensiunea companiei joacă, de asemenea, un rol în determinarea salariului tău. Într-o organizație mare, managerii de proiect supraveghează o echipă mare și conduc proiecte complexe. Aceasta se traduce, în general, într-un salariu mai mare comparativ cu întreprinderile mici.

2

tipuri de manageri de proiect.

Managerii de proiect activează în diferite industrii și au roluri diferite. Iată câteva dintre acestea:

  • manager de proiect în construcții: ca manager de proiect în industria construcțiilor, jobul tău este să lucrezi îndeaproape cu arhitecții și să creezi un plan pentru finalizarea proiectelor. Aceasta include supravegherea proiectelor de construcție, cum ar fi construirea de structuri și infrastructură până la finalizare.
  • manager de proiect IT: atunci când ești manager de proiect în IT, rolul tău este să rezolvi probleme în departamentul tău IT. Unele dintre problemele cu care te vei confrunta sunt instalarea de software nou sau actualizarea rețelelor. Managerii de proiect software ghidează, de asemenea, echipele pentru a dezvolta software nou.
  • manager de proiect în energie: în energie, munca ta este să supraveghezi proiecte care duc la dezvoltarea infrastructurii sau la îmbunătățirea practicilor existente de eficiență energetică într-o companie.
femeie zâmbitoare vorbind cu echipa ei
femeie zâmbitoare vorbind cu echipa ei
3

cariera de project manager.

Când ești manager de proiect, aplici un set de principii care ghidează execuția proiectului. Aceasta înseamnă că trebuie să descompuneți elementele fundamentale ale proiectului în sarcini zilnice și etape pentru echipele tale. Citește mai departe pentru a descoperi activitățile zilnice ale unui manager de proiect.

4

educație și formare.

Pentru a obține un rol de project manager vei avea nevoie de diferite calificări educaționale precum:

doi bărbați care lucrează împreună într-un mediu de birou
doi bărbați care lucrează împreună într-un mediu de birou

abilități și competențe

Pe lângă calificările academice, ai nevoie de următoarele abilități pentru a deveni un manager de proiect excelent:

5

întrebări frecvente (FAQs).

Despre cariera de project manager.

thank you for subscribing to your personalised job alerts.