ce este un operator CNC?
Un operator CNC lucrează în industria metalurgică, producând piese pentru mașinării cu ajutorul unei mașini cu control numeric computerizat. În calitate de operator CNC, operezi mașini și routere CNC și folosești abilități de programare pe calculator pentru a sculpta și finaliza prototipuri de componente. Operatorii CNC sunt membri critici ai oricărei echipe de inginerie industrială. Având în vedere natura muncii, operatorii CNC urmează o pregătire riguroasă pentru a opera cu precizie mașinăriile și pentru a menține standardele de înaltă calitate necesare.
sarcinile operatorului CNC
Operatorii CNC lucrează pe utilaje, pentru a tăia, sculpta și finisa prototipuri de componente de mașini. Acestea pot fi orice tip de piese, de la piese auto la unelte metalice și consumabile de feronerie. În plus, atribuie verificări de control al calității din când în când și raportează orice problemă programatorilor CNC pentru a face ajustările necesare ale mașinii. De obicei, operatorii CNC lucrează în cadrul unei fabrici, iar responsabilitățile profesionale diferă în funcție experiența profesională.
În timp ce operatorii CNC se găsesc, în general, în industria metalurgică, specialitatea ta este utilizată în diferite industrii. De exemplu, un operator CNC realizează piese pentru industria auto, de aprovizionare cu feronerie și de locuințe.
Activitatea operatorului CNC s-ar potrivi cu interesul tău pentru design și tehnologie? Atunci citește mai departe pentru a afla de ce competențe și calificări ai nevoie pentru a prospera într-un rol de operator CNC.
găsește job-urisalariul mediu al operatorului CNC
Potrivit datelor Paylab și a resurselor interne Randstad România, salariul de bază, mediu, al unui operator CNC cu experiență de până la 2 ani, este de 3.000-3.500 de lei pe lună. Un operator CNC expert, cu ani de experiență, poate negocia un salariu de până la 6.000 de lei pe lună. Deoarece majoritatea operatorilor CNC lucrează în schimburi, unii angajatori au tarife orare mai mari pentru orele suplimentare. Rolul implică operarea unor utilaje care pot provoca răni grave. De aceea, majoritatea companiilor au în cadrul pachetului de compensații scheme de asigurare medicală privată și de viață.
factori care influențează remunerarea operatorului CNC
Salariul unui operator CNC se bazează pe diverși factori. De exemplu, experiența profesională relevantă determină pachetul de compensații. Cu o experiență minimă, veți câștiga un salariu de începător, în timp ce operatorii CNC cu experiență vastă în industrie cer un salariu mai mare. Nivelul educațional și calificările suplimentare îți sporesc pachetul de compensare. Formarea profesională, în urma căreia vei dobândi competențe specializate sau specializarea în operarea unor mașini CNC specifice îți îmbunătățește, de asemenea, perspectivele salariale. În timp ce operatorii CNC lucrează în schimburi, termenele limită și responsabilitățile suplimentare necesită, de obicei, ore de lucru suplimentare. Salariul tău net va fi mai mare dacă ești dispus să lucrezi ore suplimentare și ore de weekend.
tipuri de operatori CNC
Operatorii CNC se pot specializa în diferite aspecte ale operării mașinilor cu comandă numerică pe calculator. Unele tipuri includ:
-
programator CNC
În calitate de programator CNC, studiezi limbajele de programare a comenzilor numerice și îți folosești expertiza pentru a pregăti instrucțiuni pe care mașinile CNC le pot citi și executa. Rolul tău implică citirea planurilor și a figurilor pentru a înțelege cum se realizează o piesă. Pornind de la schițe, ai posibilitatea de a selecta uneltele și de a scrie programele.
-
operator de setare CNC
În calitate de operator de setare CNC, încarci programul și pregătești mașinile pentru funcționare. Selectezi și configurezi uneltele, testezi programul și te asiguri că totul funcționează conform așteptărilor.
-
operator CNC junior
În calitate de operator CNC junior, ești cel care apasă butoanele. Asta înseamnă că încarci m
lucrul ca operator CNC
Lucrul ca operator CNC este un punct de plecare excelent pentru o carieră în diverse domenii, în special în inginerie mecanică și producție industrială. Citește mai departe pentru a afla cum vor arăta responsabilitățile și spațiul de lucru.
-
descrierea postului de operator CNC
Printre sarcinile la care te poți aștepta când lucrezi ca de operator CNC se numără:
- configurarea și gestionarea mașinilor CNC: în calitate de operator CNC, ești responsabil pentru configurarea mașinilor CNC pentru frezare, găurire sau rectificare. Încarci programele de tăiere / prelucrare în unitatea de comandă a mașinii, pe baza instrucțiunilor furnizate. De asemenea, alimentezi mașinile cu materii prime și monitorizezi procesul de prelucrare. Operatorii CNC supraveghează progresul prelucrării și fac ajustări, cum ar fi schimbarea sculelor sau repoziționarea piesei de prelucrat.
- efectuezi operațiunile de finisare: când procesul de prelucrare se încheie, scoții piesa de prelucrat din mașină și efectuezii procedurile de finisare necesare pentru a-i îmbunătăți calitatea. De exemplu, îndepărtezi așchiile și confirmi că piesa finită îndeplinește specificațiile necesare. De asemenea, efectuezi verificări de control al calității pe piesa finală.
- măsori și înregistrezi piesele de prelucrat: în calitate de operator CNC, documentezii procesul de prelucrare și înregistrezi diferitele etape ale producției. Scrierea măsurătorilor și a defectelor sau problemelor detectate în timpul producției îi va ajuta pe profesioniștii care urmează să îmbunătățească calitatea piesei de prelucrat.
- efectuarea sarcinilor de întreținere: în calitate de operator CNC, ești responsabil pentru mașinile CNC utilizate la prelucrare. Ți se cere să efectuezi sarcini de întreținere pentru a le menține într-o stare bună. Efectuezi sarcini minore de întreținere, cum ar fi înlocuirea pieselor uzate și lubrifierea componentelor mecanice.
- menții standardele de sănătate și siguranță în toate procedurile: în calitate de operator CNC, munca ta implică menținerea standardelor de sănătate și siguranță în mediul de lucru. Este important să te asiguri că podelele de lucru sunt curate și ordonate și să te asiguri că înlături deșeurile.
-
mediul de lucru
Cu toate că sarcinile sunt variate, ziua unui operator CNC este simplă. Mediul de lucru este în primul rând în fabrică, deoarece activitatea constă, în principal, în operarea mașinăriilor, și supravegherea colegilor ce lucrează cu acestea. Mediul de lucru poate fi zgomotos și periculos. Prin urmare, ai nevoie de îmbrăcăminte de protecție, cum ar fi pantofi de siguranță, mănuși și dopuri pentru urechi. De asemenea, îți petreci ziua în picioare și ridicând încărcături grele.
În unele cazuri, vei lucra afară (în aer liber) când aduci materiale. În timp ce te afli de obicei în încinta unei fabrici, îndeplinești și sarcini legate de birou, cum ar fi păstrarea înregistrărilor și actualizarea inventarului pe un computer de birou. Deplasările sunt minime, deoarece îndeplinești toate sarcinile dintr-un singur mediu de producție. Trebuie să fii prezent fizic pentru a putea presta serviciile, așadar nu există posibilitatea de a lucra de la distanță.
-
cine sunt colegii tăi?
Indiferent dacă lucrezii în industria metalurgică sau în industria prelucrătoare, printre colegii tăi se pot număra designeri industriali, mașiniști CNC, strungari CNC, frezori CNC și tehnicieni CNC. De asemenea, este posibil să lucrezi cu manageri de fabrică și operatori de mașini, precum și cu alți specialiști, inclusiv ingineri de întreținere mecanică, manageri de producție și sudori.
-
programul de lucru
Un operator CNC lucrează de obicei 40 de ore pe săptămână. Orele suplimentare și munca în weekend sunt frecvente în perioadele de vârf de producție. De obicei, lucrezi după un program prestabilit, dar acesta poate varia, fiind format din ture în trei schimburi. Unii operatori CNC lucrează în ture de weekend cu plata orelor suplimentare. Unele companii măresc programul de lucru la 10 ore în aceste zile, mai ales că cererea de operatori CNC este în continuă creștere. Atunci când este necesar, un operator CNC poate lucra, de asemenea, cu un program flexibil pentru a se asigura că sunt îndeplinite cerințele din zilele de producție aglomerate.
-
perspective de angajare
Cariera de operator CNC oferă multe oportunități. De exemplu, dacă ai o calificare, poți deveni programator CNC sau manager supervizor. Operatorii CNC pot avea cu ușurință un parcurs profesional ascendent, în special în industriile cu o cerere crescută.
-
avantajele de a găsi un loc de muncă de operator CNC prin randstad
Găsirea unui loc de muncă pe post de operator CNC prin intermediul Randstad oferă mai multe avantaje importante, precum:
- o gamă largă de oportunități în domeniul tău de activitate
- o persoană de contact cu experiență, care îți poate oferi ajutor în caz de nevoie
- contracte temporare și permanente
Îți dorești un contract de muncă permanent? Un loc de muncă temporar ca operator CNC este adesea o treaptă spre un loc de muncă permanent atractiv. În fiecare an, mii de oameni obțin un contract permanent cu angajatori extraordinari datorită unui loc de muncă temporar găsit prin Randstad. Pe lângă asta, multe companii își recrutează și angajații permanenți tot prin Randstad!
educație și formare
Cei mai mulți oameni intră în cariera de operator CNC prin cursuri de calificare sau prin ucenicie. Unele dintre cerințe includ:
-
calificare
Poți opta pentru cursuri de formare profesională în domeniul prelucrării prin așchiere / frezare. Cursurile acreditate de către Ministerul Educației și Ministerul Muncii reprezintă primul pas către o carieră de operator CNC.
-
ucenicie
Poți găsi oportunități de ucenicii avansate de tehnician CNC. Ucenicia îți permite să înveți pe măsură ce te pregătești pentru acest rol.
aptitudini și competențe
În calitate de operator CNC, ai nevoie de următoarele aptitudini și competențe:
-
capacitatea de a utiliza producția asistată de calculator
Pentru a măsura dimensiunile, a seta parametrii și a verifica controalele de calitate, rămânând în același timp la curent cu cele mai recente programe informatice.
-
abilități de inginerie
Pentru a opera, întreține, curăța și calibra mașinile și alte unelte.
-
abilități de rezolvare a problemelor și de adaptare
Pentru a rezolva problemele de calitate, erorile din desene și problemele cu uneltele.
-
capacitatea de a citi desene tehnice și planuri
Pentru a crea mașini și piese de prelucrat în conformitate cu specificațiile așteptate.
întrebări frecvente (FAQs)
Întrebări frecvente despre lucrul ca operator CNC
-
ce face un operator CNC?
Un operator CNC gestionează și operează echipamente CNC pentru a produce piese și unelte din diverse materiale, dintre care cele mai frecvente sunt metalul și plasticul. Vrei să afli mai multe despre rolul de operator CNC? Atunci vezi acest articol.
-
ce calificări sunt necesare pentru un operator CNC?
Pentru a ocupa un post de operator CNC, este necesar un curs de formare profesională în domeniul prelucrării prin așchiere / frezare. Cursurile acreditate de către Ministerul Educației și Ministerul Muncii reprezintă primul pas către o carieră de operator CNC. Totodată, poți găsi oportunități de ucenicii avansate de tehnician CNC. Ucenicia îți permite să înveți pe măsură ce te pregătești pentru acest rol. Cunostințele de desen tehnic, cunoștințele de măsurare cu instrumente specifice (șubler, micrometru, etc.) sunt de asemenea foarte importante în activitatea ta zilnică, așadar, acestea reprezintă aspecte de care trebuie să ții cont.
-
este necesar efortul fizic în activitatea unui operator CNC?
Încărcarea pieselor în mașină se poate efectua atât manual cât și mecanizat (cu macara pod-rulant) în funcție de dimensiunile și greutatea piesei prelucrate.
-
este postul de operator CNC un loc de muncă bun?
Competențele pe care le înveți ca operator CNC sunt foarte apreciate în producția modernă și deschid ușa către multe oportunități. În plus, cererea de operatori CNC este, de asemenea, mai mare ca niciodată. Cu determinare și multă muncă, vei urca pe scara ierarhică și vei construi o carieră de succes în această industrie. Este, de asemenea, un loc de muncă bine plătit și stabil, automatizarea nu va înlocui operatorii CNC prea curând. În comparație cu alte locuri de muncă din fabrică, este, de asemenea, mai puțin stresant. Vrei să afli mai multe despre rolul de operator CNC? Atunci vezi acest articol.
-
ce înseamnă CNC?
CNC înseamnă control numeric computerizat: mașini care taie, modelează și finisează materiile prime în componente și produse pentru a fi utilizate în diferite industrii. Printre materialele comune se numără metalul, plasticul și lemnul. Vrei să afli mai multe despre rolul de operator CNC? Atunci vezi acest articol.
-
cât durează formarea CNC?
Timpul necesar pentru a finaliza calificările CNC depinde de instituție și de cursul pentru care optezi. Pentru a deveni un operator CNC complet instruit și calificat este nevoie, în general, de minim 6 luni de educație combinată cu formare la locul de muncă. Învățarea nu se oprește aici, deoarece pozițiile mai înalte înseamnă educație continuă prin cursuri și seminarii. Industria se așteaptă, de asemenea, să îți menții competențele actualizate.
-
cum pot aplica pentru un post vacant de operator CNC?
Este ușor să aplici pentru un rol de operator CNC: creează un profil Randstad și caută ofertele noastre de locuri de muncă vacante în zona ta. Apoi, este suficient să ne trimiteți CV-ul și scrisoarea de intenție. Ai nevoie de ajutor cu candidatura? Verifică toate sfaturile noastre de carieră aici! Vrei să afli care sunt cele mai noi tendințe și perspective de pe piața forței de muncă? Descarcă cele mai noi rapoarte și cercetări de aici.