ce este un mecanic?

Ca mecanic, te ocupi cu reparațiile și întreținerea vehiculelor cu motor. Demontezi și reasamblezi piese auto pentru a repara orice problemă la o mașină. Asta înseamnă că rolul necesită cunoștințe despre funcționarea motoarelor diesel, cu combustie, iar mai nou chiar și motoare electrice. De asemenea, ai nevoie de cunoștințe despre piesele vehiculului, cum ar fi frânele și sistemele de transmisie. Pentru a fi mecanic este important să fii o persoană practică și să ai o abordare directă a rezolvării problemelor. Mecanicii își murdăresc mâinile când fac reparații și trebuie să fie agili.

ce atribuții are un mecanic?

Principalele atribuții ale mecanicilor constau în efectuarea verificărilor de rutină și întreținere la mașini. Petreci cea mai mare parte a zilei examinând și diagnosticând defecțiunile mașinilor, identificând problemele și rezolvându-le. Uneori, demontezi motorul sau părți ale vehiculului pentru a inspecta componentele defecte și a le repara. Dacă mașina a suferit daune semnificative, soliciți piesele de schimb și le înlocuiești.

Ca mecanic, utilizezi echipamente speciale pentru a examina partea inferioară a mașinii și pentru a repara piesele. De exemplu, ai nevoie de un elevator hidraulic pentru a accesa partea inferioară și de alte unelte manuale pentru demontarea și asamblarea pieselor vehiculului după reparații. Majoritatea mecanicilor lucrează în service-uri auto sau ateliere de reparații auto, oferind servicii de întreținere și reparații.

caută job-uri
1

salariul mediu al unui mecanic.

Salariul mediu al unui mecanic în România este de 4.000 - 5.000 RON net pe lună conform Paylab și resurselor interne Randstad România. Câștigurile fluctuează, de obicei, în funcție de experiență și nivelul de calificare. Salariul de bază al mecanicilor începători este de 3.000 - 3.500 RON net pe lună din cauza experienței lor minime. Pe măsură ce îți îmbunătățești abilitățile, câștigurile tale cresc treptat și pot depăși chiar 6.500 RON net pe lună. Pe lângă pachetele standard de remunerare, mulți angajatori oferă scheme de bonusuri pentru a-ți îmbunătăți câștigurile. Bonusurile depind, de obicei, de eficiență și satisfacția clienților și pot fi plătite lunar sau anual. Când lucrezi ore suplimentare, ai dreptul la plata orelor suplimentare conform legii în vigoare.

cum să îți crești salariul ca mecanic

Pachetul de remunerare al unui mecanic fluctuează în funcție de domeniul de specializare, calificări și experiența de muncă. Atunci când te specializezi pe un aspect al lucrărilor de reparații și întreținere, câștigurile tale diferă ușor de cele ale mecanicilor generali.

2

tipuri de mecanici.

Există mai multe tipuri de mecanici, printre care:

  • mecanici auto: Ajuți șoferii oferindu-le servicii de reparații și mentenanță auto. Lucrezi în principal în garaje sau reprezentanțe auto, ocupându-te de revizii, reparații și service-uri auto. Te ocupi de schimbarea uleiului și a diferitelor lichide, înlocuirea frânelor, repararea amortizoarelor și problemele cutiei de viteze.
  • mecanici de vehicule grele: Ai un rol similar cu cel al unui mecanic auto, dar lucrezi cu vehicule de dimensiuni industriale, cum ar fi camioane, utilaje miniere și de terasamente și autobuze. Poziția necesită abilități specializate datorită complexității vehiculelor. Unele dintre sarcinile pe care le îndeplinești includ teste de diagnosticare, service și întreținere a sistemelor de combustibil diesel. Te ocupi și de reparațiile sistemelor de direcție și frânare.
  • mecanici diesel: Te specializezi în mașini cu motor diesel. Treaba ta este să diagnostichezi, să repari și să întreții mașini, autobuze sau camioane care folosesc un motor diesel. De asemenea, te asiguri că respectă reglementările privind poluarea.
  • mecanici mobili: Efectuiezi funcții similare unui mecanic general. Cu toate acestea, tu oferi servicii mobile. În loc ca un client să vină la service, tu te duci la el. Majoritatea mecanicilor mobili își transportă uneltele în autoutilitare și pot efectua reparații pe marginea drumului.
Bărbat concentrat privind în altă parte, purtând echipament de protecție la locul de muncă
Bărbat concentrat privind în altă parte, purtând echipament de protecție la locul de muncă
3

cariera de mecanic.

Să devii mecanic poate fi o carieră interesantă dacă te preocupă mașinile și mașinăriile în general. Iată o detaliere a sarcinilor specifice ale unui mecanic și a perspectivelor de carieră.

4

studii și abilități necesare pentru a deveni mecanic.

Pentru a deveni mecanic în România, ai nevoie de anumite calificări precum:

bărbat concentrat fixând o mașină
bărbat concentrat fixând o mașină

aptitudini și competențe

Unele dintre calitățile unui mecanic includ:

5

întrebări frecvente (FAQs).

Lată cele mai frecvente întrebări despre meseria de mecanic:

thank you for subscribing to your personalised job alerts.