ce este un manager de proiect în construcții?
Proiectele de construcții sunt structurate și au multe componente în desfășurare. De exemplu, construirea unei locuințe sau a unui centru comercial cuprinde numeroase etape care necesită ca un manager de proiect construcții să coordoneze procesul.
În calitate de manager de proiect în construcții, organizezi și reunești resursele necesare pentru finalizarea unei clădiri. Spre deosebire de alte tipuri de proiecte, construcțiile sunt bazate pe misiuni și au o varietate de constrângeri specifice designului clădirii. Prin urmare, coordonarea unui proiect rezidențial nu este același lucru cu coordonarea unei proprietăți comerciale.
Deoarece responsabilitatea ta este să gestionezi aspectele practice, vei colabora îndeaproape cu arhitecții și inginerii civili pentru a interpreta planurile proiectului. Rolul tău este să angajezi contractori și alți meseriași pentru a lucra la proiect, preluând totodată un rol de supraveghere. Pe lângă desemnarea și gestionarea muncitorilor de pe șantier, planifici și resursele alocate. Trebuie să te asiguri că muncitorii folosesc resursele în mod corespunzător pentru a evita lipsurile și întârzierile proiectului.
Crezi că sunt potrivite abilitățile tale de conducere și gestionare financiară cu rolul de manager de proiect construcții? Atunci citește în continuare pentru a afla care sunt competențele și calificările de care ai nevoie pentru a te dezvolta într-un rol de manager de proiect în construcții.
găsește job-urisalariul mediu al unui manager de proiect în construcții
Conform Paylab, salariul mediu al unui manager de proiect în construcții este de aproximativ 14.000-16.000 RON net pe lună. În momentul în care faci pasul către Project Management se presupune că ai deja un background solid în zona de Inginer Coordonare, așadar salariul tău este cuprins între 10.000 și 12.000 RON net pe lună pentru început. La nivel de experiență senior sau cu statut autorizat, câștigi până la 20.000 RON net pe lună – salariul total crește datorită beneficiilor și alocațiilor suplimentare. Orele suplimentare sunt plătite suplimentar, în timp ce bonusurile depind de complexitatea proiectului și de politicile companiei.
ce factori afectează salariul unui manager de proiect în construcții?
Salariul tău ca manager de proiect în construcții variază în funcție de mai mulți factori. De exemplu, calificările tale educaționale au un impact semnificativ asupra câștigurilor tale. Un coordonator de proiect entry-level cu o diplomă câștigă mai puțin decât un profesionist autorizat sau cu studii superioare. Nivelul tău de experiență determină abilitățile transferabile pe care le deții și îți va dicta, de asemenea, pachetul de compensație.
Atunci când ești manager de proiect în construcții într-o companie mare, proiectele sunt complexe și au un buget foarte mare sau chiar nelimitat. Asta înseamnă că salariul tău net este mai mare decât pentru o poziție similară într-o companie mică ce se ocupă de proiecte mai puțin complexe.
tipuri de manageri de proiect în construcții
Tipurile de manageri de proiect în construcții depind de angajator. Un manager de proiect în construcții care lucrează pentru un antreprenor pentru a supraveghea un proiect se află adesea pe șantier. Sarcina ta este să supervizezi alți angajați de pe șantier și să gestionezi resursele în numele antreprenorului.
Poți fi și manager de proiect construcții angajat de un client sau o companie pentru a gestiona un proiect. Asta înseamnă că te raportezi la client, deoarece ești responsabil pentru toate aspectele proiectului. Uneori, trebuie să prezinți progresul unui proiect managerilor și timpul estimat de finalizare.
cum este să lucrezi ca manager de proiect în construcții
Descoperă atribuțiile și responsabilitățile unui manager de proiect în construcții și află cum este să urmezi această profesie.
-
atribuții și responsabilități
Deși sarcinile specifice depind de tipul proiectului sau de companie, unele responsabilități includ:
- Planificare: Ca manager de proiect în construcții, te asiguri că toate lucrările sunt finalizate la timp și în limita bugetului. Pentru a realiza acest lucru, creezi un plan pentru fiecare etapă a proiectului. Planul ar trebui să includă repere și cronologie pentru realizarea acestora. Poți colabora cu arhitecți și ingineri civili pentru a elabora un plan detaliat folosind planurile clădirii.
- Distribuirea resurselor: Ca manager de proiect în construcții, achiziționezi resursele necesare pentru construcție. Trebuie să evaluezi furnizorii și contractori și să te asiguri că aceștia livrează materialele la timp. Atunci când materialele ajung pe șantier, trebuie să aloci resursele la timp pentru a evita lipsurile. În caz de modificări ale planurilor originale, asigură-te că adaptezi planurile și că materialele sunt suficiente pentru finalizarea proiectului.
- Gestionarea bugetului: Un proiect nu poate începe fără bugetul tău, iar sarcina ta este să creezi un plan financiar. Poți urmări toate cheltuielile în mod regulat și să te asiguri că acestea nu depășesc bugetul. De asemenea, este crucial să anticipezi modificările planului financiar și să faci ajustările necesare. Cu un buget solid, vei fi pregătit pentru orice problemă care apare.
- Managementul personalului: Ca manager de proiect în construcții, angajezi meseriași pentru a lucra la un proiect până la finalizare. Munca ta nu se oprește la angajare; de asemenea, programezi echipele de proiect și atribui sarcini tuturor angajaților. Atunci când proiectul începe, furnizezi instrucțiuni suplimentare în caz de ajustări ale planului.
- Redactarea rapoartelor: Deoarece ești responsabil pentru întregul proiect, trebuie să redactezi rapoarte privind progresul acestuia. De asemenea, oferi o imagine de ansamblu a cheltuielilor și raportezi atingerea obiectivelor intermediare.
-
mediu de lucru
Ca manager de proiect în construcții, locul tău de muncă se află fie la birou, fie pe șantier. Trebuie să îți împarți timpul între birou și șantier pentru a supraveghea proiectele. Din fericire, majoritatea companiilor de construcții creează adesea un birou temporar pe șantier pentru a minimiza deplasările.
Deoarece lucrezi pe șantiere, ești expus la praf și uneori muncești sub soare sau ploaie. Prin urmare, ai nevoie de echipament de protecție și trebuie să respecți măsurile de siguranță. Mediul tău de lucru se schimbă și odată cu proiectele. De exemplu, lucrul la proiecte de infrastructură oferă un mediu diferit față de clădiri.
-
cine sunt colegii tăi?
Ca manager de proiect în construcții, vei colabora cu o echipă diversă de profesioniști, printre care se pot număra arhitecți, ingineri, supervizori de șantier, constructori, supervizori de șantier, diriginte de șantier. Totodată ești în contact direct și cu echipa care executa propriu-zis lucrarea.
-
programul de muncă
Programul tău de lucru săptămânal ca manager de proiect în construcții este în jur de 40-45 de ore pe săptămână pentru pozițiile cu normă întreagă. Când se apropie termenul limită al unui proiect, este posibil să fie necesar să lucrezi ore suplimentare, posibil chiar seara și în weekend. Ocazional, trebuie să lucrezi la proiecte de construcție noaptea sau în timpul sărbătorilor legale. Dacă faci reparații la o linie de cale ferată sau la o gară, trebuie să lucrezi atunci când acestea nu sunt în funcțiune.
Munca ta implică multe deplasări între șantier și birou. Deplasările în străinătate sunt rare, cu excepția cazului în care lucrezi pentru o companie de construcții multinatională. Deși locurile de muncă part-time sunt rare, poți prelua proiecte simultane de la aceeași companie.
-
perspective de carieră
În momentul începerii carierei ca specialist în coordonarea proiectelor de construcții, ești stagiar, însă profesia oferă multiple perspective de angajare. Pe măsură ce îți asumi mai multă responsabilitate și acumulezi experiență, poți progresa către o poziție de manager de proiect senior, director de proiect sau consultant. Alternativ, te poți specializa și deveni manager de contracte sau poți obține o funcție de conducere precum director operațional.
Chiar și munca independentă este o posibilitate; aceasta îți permite să lucrezi pe bază de contract de colaborare. Totuși, pentru a avea succes în acest sens, ai nevoie de un nivel ridicat de experiență dobândită lucrând pentru companii importante.
-
avantajele găsirii unui loc de muncă ca manager de proiect în construcții prin intermediul randstad
Găsirea unui job de construction project manager prin intermediul Randstad oferă avantaje importante precum:
- Îndrumare și consiliere profesională pentru maximizarea șanselor de reușită în procesul de recrutare
- O persoana de contact, cu experiență, disponibilă pentru a oferi ajutor la nevoie
- O varietate de oportunități profesionale în zona ta de experiență
- Contracte temporare și permanente
Vrei un contract permanent? Un job temporar ca manager de proiect în construcții este adesea un pas către un loc de muncă permanent atractiv. În fiecare an, mii de oameni obțin un contract permanent cu angajatori de încredere datorită unui job temporar găsit prin intermediul Randstad. Mai mult, multe companii își recrutează angajații permanenți tot prin intermediul Randstad!
educație și formare
Pentru a deveni un construction project manager de succes, ai nevoie de calificări educaționale, inclusiv:
-
studii universitare
O diplomă de licență te ajută să obții calificările necesare pentru a fi un manager de proiect în construcții excepțional. Un curs de management al construcțiilor, afaceri, sau management de proiect te pune pe drumul cel bun. Pentru înscrierea la facultate, ai nevoie de examenul de bacalaureat sau echivalent.
-
masterat
O diplomă de masterat este o modalitate excelentă de a-ți dezvolta cunoștințele ți de a aprofunda domeniul managementului de proiecte în construcții. Te poți perfecționa urmând un curs de management de proiect.
-
ucenicie
Împarte-ți timpul între studii și experiența practică prin obținerea unei oportunități de ucenicie sau practică în cadrul unei companii de construcții.
aptitudini și competențe
Pentru a fi un manager de proiect mai bun, sunt necesare și aptitudini și competențe suplimentare. Unele dintre abilități includ:
-
abilități de conducere
Ca manager de proiect în construcții, îi inspiri pe ceilalți muncitori și îi motivezi către obiectivele proiectului. Asta înseamnă să conduci prin propriul exemplu, prin dedicare și proactivitate în respectarea standardelor de siguranță și calitate.
-
comunicare
Atunci când ești lider de echipă, este crucial să comunici eficient cu ceilalți muncitori și meseriași. Abilitățile de comunicare te vor ajuta să transmiți obiective și instrucțiuni clare. De asemenea, comunicarea scrisă este valoroasă pentru redactarea rapoartelor, crearea de programări sau atribuirea de sarcini.
-
managementul riscurilor
Proiectele au incertitudini și trebuie să fii pregătit să gestionezi orice eventualitate. Abilitățile de management al riscurilor sunt utile pentru a anticipa problemele și a le rezolva.
-
abilități interpersonale
Ca manager de proiect în construcții, trebuie să îi asculți pe membrii echipei și să ții cont de sugestiile lor în planul tău. Abilitățile de management al echipei îți sporesc, de asemenea, calitățile de lider.
întrebări frecvente (FAQs)
Întrebări frecvente despre munca de manager de proiect în construcții
-
ce face un manager de proiect în construcții?
Ca manager de proiect în construcții, supraveghezi proiectele de construcții și te asiguri că planurile sunt respectate.
-
ce calificări sunt necesare pentru managerii de proiect în construcții?
Poți deveni manager de proiect în construcții prin ucenicie sau calificări universitare. O diplomă de licență în management de proiect este, de exemplu, o modalitate excelentă de a începe o carieră în acest domeniu.
-
ai nevoie de o diplomă pentru a fi manager de proiect în construcții?
Nu neapărat. Există căi alternative diplomei de licență, precum ucenicia sau experiența practică de lucru într-un domeniu conex. Totuși, o diplomă poate crește șansele tale de angajare.
-
care este diferența dintre un manager de construcții și un manager de proiect în construcții?
Un manager de construcții se ocupă de operațiunile din șantier, cum ar fi gestionarea contractorilor și a materialelor, în timp ce un manager de proiect în construcții se ocupă de toate fazele proiectului.
-
pot fi manager de proiect fără experiență?
De regula în momentul în care faci pasul către Project Management în domeniul construcțiilor se presupune ca ai deja un background solid pe o poziție de Inginer Coordonare. Fără experiență anterioară va fi nevoie să urmezi un stagiu de practică sau o ucenicie în cadrul unei companii.
-
cum pot aplica pentru un post vacant de manager de proiect în construcții?
Aplicarea pentru un job de construction project manager este simplă: creează un profil Randstad și caută joburile noastre de construction project manager în zona ta. Apoi, trimite-ne pur și simplu CV-ul tău. Dacă nu ai un CV, nu-ți face griji, te ajutăm noi în crearea unuia. Ai nevoie de ajutor cu aplicația ta? Consultă toate sfaturile noastre de carieră aici! Vrei să afli care sunt cele mai noi tendințe și perspective de pe piața forței de muncă? Descarcă cele mai noi rapoarte și cercetări de aici.