ce este un instalator?

Un instalator este responsabil de întreținerea și instalarea conductelor în case și clădiri. Aceste conducte sunt utilizate pentru drenaj, irigații, canalizare și apă potabilă. Lucrând cu astfel de părți importante ale clădirilor, instalatorii sanitari trebuie să aibă cunoștințe despre reglementările în construcții, standardele de siguranță și directive.

Unii profesioniști din domeniul instalațiilor sanitare lucrează împreună cu arhitecții, contribuind cu cunoștințe valoroase încă din primele etape ale unui proiect de dezvoltare a unei proprietăți. Poți lucra la fața locului, instalând elemente sanitare. De asemenea, poți lucra în domeniul proiectării. Instalatorii sanitari care proiectează sau elaborează planuri se vor concentra pe îmbunătățirea eficienței procesului de instalare.

Carierele în domeniul instalațiilor sanitare pot fi variate. Aceasta este o profesie care are potențialul de a se dezvolta pe mai multe căi diferite. În timp ce majoritatea instalatorilor sanitari încep prin a face instalații manuale, ei se pot ramifica către diverse specialități. Dacă îți dorești un salariu mai mare, te poți concentra pe aspecte specifice ale instalațiilor sanitare. Cu cât specialitatea ta este mai unică, cu atât vei întâmpina o concurență mai mică.

Să fii instalator sanitar poate fi o carieră recompensantă; majoritatea își dedică întregă carieră acestui domeniu. Instalatorii sanitari care ajung la vârsta de pensionare continuă, de obicei, să lucreze cel puțin cu jumătate de normă. Alții aleg să ajute la pregătirea următoarei generații de instalatori sanitari instruind ucenicii și oferind educație pentru a-i ajuta să își atingă potențialul maxim.

Dacă vrei să afli cum să devii instalator sanitar, citește în continuare pentru a descoperi ce calificări ai nevoie, cât ai putea câștiga și care sunt abilitățile necesare pentru a obține un loc de muncă.

caută job-uri
1

salariul mediu al unui instalator.

Un aspect important de luat în considerare este salariul pe care îl primești ca instalator. Conform Paylab și resurselor interne Randstad Romania, salariul mediu al unui instalator în România variază între 3500 și 7000 RON net pe lună. În unele cazuri, această cifră poate depăși chiar 7000 RON net pe lună în funcție de experiență și calificări. Instalatorii începători cu experiență minimă au un salariu mai mic decât instalatorii experimentați.

În mod normal, instalatorii sanitari lucrează între 36 și 40 de ore pe săptămână. Pe lângă salariul de bază, angajatorii plătesc orele suplimentare pentru munca prestată peste program, precum și diverse bonusuri.

cum să crești salariul ca instalator

Ca instalator, câștigurile tale depind de experiență. Poți negocia un salariu mai mare atunci când ai o experiență vastă în tehnici de instalații. De exemplu, instalatorii sanitari care se ocupă de proiectare și instalare au șanse să câștige un salariu mai mare. De asemenea, educația ta influențează pachetul de compensații. Educația postliceală nu este obligatorie, însă anumite calificări îți îmbunătățesc perspectivele salariale. Orice pregătire profesională îți îmbunătățește abilitățile și cunoștințele tehnice, crescându-ți potențialul de câștig.

Locația îți poate afecta, de asemenea, câștigurile. Cererea de instalatori sanitari și costul vieții cresc prețurile pe care le percep instalatorii sanitari. De exemplu, dacă lucrezi într-un oraș mare precum București sau Cluj, este posibil să fii mai aglomerat decât dacă ai lucra într-un oraș mai mic. Acest lucru îți poate afecta câștigurile.

2

tipuri de instalatori.

Deși există o suprapunere semnificativă în ceea ce privește pregătirea necesară și abilitățile de instalații utilizate pentru fiecare loc de muncă, există diferite tipuri de instalatori specializați în anumite domenii. Iată câteva dintre ele:

  • instalator pentru domeniul comercial: Acești instalatori sanitari lucrează în spații comerciale, cum ar fi colegii, școli și fabrici. Responsabilitățile includ repararea și întreținerea rezervoarelor și conductelor dintr-un cadru comercial. Dacă lucrezi pentru o companie agricolă, sarcina implică instalarea sistemelor de drenaj și irigații.
  • instalator pentru mentenanță: Această muncă se desfășoară în medii comerciale și rezidențiale, unde sarcinile includ întreținerea și reparațiile. De asemenea, poți repara scurgeri, elimina blocaje și curăța sistemele sanitare.
  • instalator pentru domeniul rezidențial: Instalatorii rezidențiali întrețin și repară obiectele sanitare și conductele. Te ocupi de lucrări de instalații sanitare la scară mică și lucrezi cu sisteme de apă, conducte și toalete. Te concentrezi pe rezolvarea problemelor sanitare din case.
  • instalator pentru instalații sanitare: Majoritatea instalatorilor sanitari lucrează în medii rezidențiale, deblocând și curățând blocajele din sistemele casnice.
  • instalator pentru alimentarea cu apă: Acești profesioniști lucrează la rezervoare de apă, băi, rezervoare suspendate de stocare și conducte. Instalezi sisteme de alimentare cu apă și îndeplinești sarcini de bază de instalații sanitare rezidențiale.
bărbat fixând o mașină
bărbat fixând o mașină
3

cariera de instalator.

Deci, cu ce se ocupă instalatorii? Activitatea în această profesie presupune instalarea și întreținerea conductelor în diverse sedii ale unor societăți. Pentru a afla mai multe despre ce presupune acest rol, citește în continuare.

4

calificări și educație necesare pentru instalatorii sanitari.

În acest moment, te întrebi probabil „Ce calificări am nevoie pentru a fi instalator sanitar?”. Deși nu ai nevoie neapărat de studii superioare pentru a intra în această profesie, calificările academice îți pot spori gradul de angajabilitate.

Iată câteva dintre calificările pe care angajatorii le caută la potențialii instalatori sanitari:

bărbat zâmbitor privind în jos pe telefonul său
bărbat zâmbitor privind în jos pe telefonul său

aptitudini și competențe

Ca instalator sanitar, va trebui să ai anumite abilități și calități. Iată câteva dintre acestea:

5

întrebări frecvente (FAQs).

Lată cele mai frecvente întrebări despre meseria de instalator:

thank you for subscribing to your personalised job alerts.