ce este un inginer?
Ca inginer, aplici principiile științei și matematicii pentru a găsi soluții practice la probleme tehnice. Munca ta duce la soluții utile în aplicații comerciale care satisfac nevoile societății și ale consumatorilor.
Inginerii dezvoltă produse noi folosind design-uri și procese testate. Atunci când creează un produs, un inginer specifică adesea cerințele și asamblează componentele. De asemenea, testează funcționalitatea pentru a asigura eficacitatea și fiabilitatea produselor. Procesele de design, analiză și testare sunt utilizate pentru a produce diferite articole, de la computere la produse chimice și auto.
ce face un inginer?
Ca inginer, munca ta implică designul de produs, precum și producția și menținerea diverselor produse. De exemplu, vei fi responsabil de supervizarea fabricilor pentru a te asigura că echipamentul este manipulat corespunzător. De asemenea, identifici cauza defectării mașinilor și efectuezi reparațiile necesare. Ești implicat în mentenanță pentru a asigura echipamentul păstrează standardele de producție de înaltă calitate.
Ca inginer, lucrezi în diverse industrii în funcție de domeniul tău de studiu. Unii ingineri lucrează în construcții sau în medii industriale, în timp ce alții lucrează în sectorul energetic sau farmaceutic.
Ar fi potrivită activitatea de inginer cu talentul tău pentru știință și matematică? Atunci citește mai departe pentru a afla ce competențe și calificări ai nevoie pentru a reuși într-un rol de inginerie.
găsește job-urisalariul mediu al unui inginer
Conform datelor Paylab și a resurselor interne Randstad Romania, salariul mediu al unui inginer este de 8.000 - 10.000 RON net pe lună. Cu toate acestea, salariul variază în funcție de sectorul de inginerie și de nivelul de senioritate.Printre sectoarele de activitate cu ingineri cel mai bine plătiți se numără sectorul construcții-infrastructură, fapt datorat numeroaselor proiecte aflate în derulare la nivel național, cu un salariu mediu de 9.000 - 12.000 RON net pe lună. Inginerii juniori au un salariu mediu de 4000 RON net pe lună, în timp ce inginerii seniori în poziții de management câștigă până la 18.000 - 20.000 RON net pe lună. Inginerii în poziții de director pot ajunge să câștige chiar și 30.000 - 35.000 RON net pe lună. În plus față de salariul de bază, primești și bonusuri, plata orelor suplimentare și beneficiezi de diverse avantaje.
ce factori afectează salariul unui inginer?
Salariul tău ca inginer depinde de nivelul tău de educație și calificări. Unele companii plătesc salarii mai bune inginerilor cu calificări postuniversitare. Un absolvent cu un masterat va avea un salariu de pornire mai mare și totodată șanse mai bune de promovare. În afară de gradele academice, completarea unui stagiu de practică sau a unui internship îmbunătățește, de asemenea, pachetul tău de compensare. În plus, dimensiunea companiei și complexitatea proiectului determină câștigurile tale. De exemplu, un inginer care lucrează într-o centrală nucleară este plătit mai mult decât un inginer care lucrează în industria construcțiilor. Companiile mari au, de asemenea, resurse extinse și plătesc mai mult, deoarece se ocupă de proiecte complexe și necesită niveluri ridicate de experiență.
tipuri de ingineri
Ca inginer, trebuie să te specializezi într-un domeniu de studiu specific. Unele dintre tipurile de ingineri includ:
-
ingineri mecanic
În calitate de inginer mecanic, ajuți la proiectarea și dezvoltarea mașinilor și echipamentelor folosite în procesele industriale. Poți lucra în producția de sisteme informatice industriale, trenuri și diverse echipamente.
-
inginer chimist
Ca inginer chimist, rezolvi problemele transformând substanțele chimice în produse valoroase. De exemplu, cercetezi și dezvolți produse medicale din componente chimice din diverse ingrediente. Formulezi, de asemenea, rețete și proceduri pentru crearea mai multor produse.
-
inginer civil
Munca ta ca inginer civil implică activitatea în construcții de clădiri pentru a te asigura că structurile sunt solide și sigure.
-
inginer CFDP
Munca ta constă în construirea și edificarea structurilor precum autostrăzi, drumuri naționale, poduri, tuneluri și linii de cale ferată.
-
inginer electric
Munca ta implică lucrul cu electricitatea, mașinile electronice sau energie verde/regenerabilă. Poți instala linii electrice în zone comerciale și rezidențiale sau produce produse electronice.
-
inginer instalații
Munca ta implică zona de execuție sau mentenață pentru mai multe tipologii de instalații. Printre acestea se numără: instalații de gaz, sanitare sau instalații HVAC.
-
inginer în petrol și gaze
Ca inginer în petrol și gaze, construiești conducte pentru transportul petrolului și gazelor fără a pune în pericol mediul înconjurător.
lucrul ca inginer
Ingineria este o carieră ce inspiră și care îți permite să explorezi creativitatea și să rezolvi probleme în societate. Haide să aruncăm o privire asupra sarcinilor zilnice și mediului de lucru al unui inginer.
-
descrierea jobului de inginer
Ca inginer, responsabilitățile specifice depind de domeniul tău de studiu și specializare. Cu toate acestea, unele dintre sarcini includ:
- crearea planurilor folosind desene: ca inginer, aduci o idee la viață desenând designul unui produs care este folosit pentru a crea un prototip. Fie că este vorba despre o mașină sau un produs, îți vizualizezi caracteristicile și le detaliezi în desenul tău în timpul etapei de planificare.
- furnizarea specificațiilor de proiect: după dezvoltarea unui design de proiect, trebuie să dezvolți specificațiile sale care determină funcționalitatea și eficacitatea acestuia. În timpul specificației produsului, ar trebui să pregătești estimări de materiale și bugete pentru etapele de producție.
- conducerea experimentelor de inginerie: ca inginer, ar trebui să cercetezi și să testezi eficacitatea unui produs. Acest lucru include evaluarea produsului în diverse condiții și găsirea modalităților de îmbunătățire a performanței sale. În ingineria chimică, vei realiza experimente pentru a determina cea mai bună formulă sau proces pentru fabricarea bunurilor de consum.
- completarea documentelor reglementare: înainte de a începe un proiect, trebuie să completezi documentația tehnică și reglementară. Unele dintre documente se ocupă de aspecte legate de sănătate și siguranță.
- crearea procedurilor de întreținere: mașinile și echipamentele pe care le proiectezi trebuie să fie menținute într-o formă impecabilă. Prin urmare, ar trebui să conturezi procedurile de întreținere care vor menține standardele acestora.
- scrierea rapoartelor tehnice: ca inginer, scrii rapoarte de proiect și furnizezi o analiză a costurilor de la început până la sfârșit.
-
mediu de lucru
Ca inginer, mediul tău de lucru depinde de zona ta de specializare. Asta înseamnă că poți lucra în clădiri de birouri, fabrici de producție sau laboratoare. Inginerii care lucrează în laboratoare sunt uneori expuși la materiale periculoase și li se cere adesea să poarte echipament de protecție personală. Unii ingineri lucrează în aer liber în explorarea petrolului și gazului sau pe șantierele de construcții, iar inginerii marini lucrează sub apă sau în submarine. Munca în inginerie implică și multă călătorie în funcție de domeniul tău de studiu. De exemplu, inginerii din industria construcțiilor trebuie să călătorească între șantier și birou. Uneori, inginerii seniori participă la conferințe sau finalizează proiecte în străinătate.
-
cine sunt colegii tăi?
În funcție de angajatorul tău, dacă lucrezi în producție, colegii tăi pot include designeri de produse sau designeri industriali și electricieni industriali, operatori de producție, muncitori de asamblare, montatori de țevi, supervizori de mentenanță și coordonatori de asigurare a calității. Ca inginer civil, poți lucra în proximitatea arhitecților, administratorilor de șantier, managerilor de șantier, lucrătorilor la sol, zidari și alți specialiști în construcții. De fapt, o carieră ca inginer te poate duce în aproape orice sector industrial, inclusiv agenții de consultanță în domeniul mediului și tehnologia informației.
-
programul de lucru
Ca inginer, lucrezi în regim de normă între 40 și 50 de ore pe săptămână. În perioadele de cercetare sau testare a produselor, este posibil să lucrezi în ore suplimentare atunci când se apropie termenele limită. Unele poziții în domeniul ingineriei oferă oportunități de muncă cu normă redusă sau contracte pe termen scurt, dar acestea sunt rare. În unele poziții, rolul tău poate include program de lucru în schimburi sau noaptea. De exemplu, dacă faci parte din echipa de mentenanță a unei linii de cale ferată, va trebui să lucrezi noaptea pentru a evita întreruperea programului trenurilor.
-
perspective de angajare
Inginerii au perspective de angajare promițătoare datorită numeroaselor roluri din domeniul ingineriei. Poți lucra în orice sector industrial, de la producție la energie și tehnologia informației. De la o poziție de nivel junior, este ușor să devii un inginer senior sau să devii consultant. Cei mai mulți ingineri aflați în apogeul carierei lor caută poziții de conducere sau devin lectori în universități.
-
avantajele găsirii unui loc de munca în inginerie prin intermediul randstad
Găsirea unui loc de munca în inginerie prin intermediul Randstad oferă avantaje importante, precum:
- Îndrumare și consiliere profesională pentru maximizarea șanselor de reușită în procesul de recrutare
- O persoana de contact, cu experiență, disponibilă pentru a oferi ajutor la nevoie
- O varietate de oportunități profesionale în zona ta de experiență
- Contracte temporare și permanente
Îți dorești un contract permanent? Un loc de munca temporar ca inginer este adesea un pas intermediar către un loc de munca permanent atractiv. În fiecare an, mii de oameni obțin un contract permanent la companii de top datorită unui job temporar găsit prin intermediul Randstad. Mai mult, multe companii își recrutează, de asemenea, angajații permanenți prin intermediul Randstad!
educație și formare necesară pentru un inginer
Unele dintre calificările educaționale de care ai nevoie includ:
-
licență
Aproape toate locurile de muncă în inginerie la nivel de intrare necesită o diplomă de licență, dar unele solicită absolvenți cu calificări în științe și matematică. Diplomele de inginerie sunt disponibile în domenii precum mecanică, electrică, chimică și aeronautică. Poți fi, de asemenea, pregătit într-o ramură și să lucrezi într-un domeniu conex. De exemplu, inginerii mecanici pot lucra în inginerie aerospațială sau auto. Acest lucru îți permite să treci la domenii cu perspective mai bune de angajare atunci când simți nevoia unei schimbări.
-
studii postuniversitare
După un curs de licență, poți face studii precum un masterat și doctorat. Deși nu este obligatoriu, aceasta îți adâncește cunoștințele și te ajută să dobândești abilități specifice sectorului. Studiile postuniversitare sunt cruciale pentru a intra în cercetare și proiectare de produse.
-
practică
Dacă urmezi un stagiu de practică, o ucenicie sau un internship îți vei maximiza șansele să ocupi un post de inginer entry-level.
aptitudini și competențe
Pe lângă pregătirea tehnică, ai nevoie și de abilități interpersonale pentru a avea succes. Unele dintre acestea includ:
-
abilități de gândire critică
În calitate de inginer, rolul tău central este să rezolvi probleme. Prin urmare, trebuie să fii curios și să gândești critic pentru a veni cu idei. Atunci când performanța nu îndeplinește standardele, ar trebui să determini cauza și să găsești o soluție.
-
atenție la detalii
Ca inginer, o mică eroare poate provoca probleme semnificative. De exemplu, dacă omiți unele componente, produsul s-ar putea să nu funcționeze sau să nu îndeplinească așteptările. Atenția ta la detalii va fi de ajutor din acest punct de vedere.
-
abilități de gestionare a proiectelor
Ca inginer, jonglezi cu mai multe elemente de proiect, de la design la testare și producție. Abilitățile de management te ajută să îți atingi obiectivele în cadrul bugetului așteptat.
întrebări frecvente (FAQs)
Întrebări frecvente despre activitatea ca inginer
-
ce înseamnă exact să fii inginer?
Inginerii folosesc cunoștințele lor aprofundate în matematică și știință pentru a rezolva probleme. Ei creează, de asemenea, produse care îmbunătățesc viața oamenilor. De exemplu, ei proiectează mașini și dispozitive electronice precum telefoane și computere.
-
care este rolul principal al unui inginer?
Rolul unui inginer este să proiecteze și să dezvolte soluții pentru problemele umane. Inginerii CFDP construiesc linii de cale ferată de la zero, în timp ce inginerii chimiști se implică în testare de produse în laborator pentru diverse industrii.
-
care este salariul unui inginer?
Salariul inginerilor depinde de domeniul de activitate. Cu toate acestea, salariul mediu al unui inginer este de 8.000 - 10.000 RON net pe lună, dar crește pe măsură ce îți construiești experiența.
-
ce inginer are cel mai atractiv salariu mediu în România?
În România inginerii cu cele mai mari salarii activează în sectorul construcțiilor. Salariul lor mediu este de 9.000 - 12.000 RON net pe lună. Inginerii energetici câștigă, de asemenea, un salariu atractiv, 7.000 - 9.000 RON net pe lună.
-
cum aplic pentru un post vacant de inginer?
Aplicarea pentru un loc de munca în calitate de inginer este simplă: creează un profil Randstad și caută ofertele noastre de locuri de muncă vacante în zona ta. Apoi, este suficient să ne trimiteți CV-ul și scrisoarea de intenție. Ai nevoie de ajutor cu candidatura? Verifică toate sfaturile noastre de carieră aici! Vrei să afli care sunt cele mai noi tendințe și perspective de pe piața forței de muncă? Descarcă cele mai noi rapoarte și cercetări de aici.