ce este un financial controller?
Ca și financial controller, supervizezi echipele financiare. Participi în procesul de stabilire a bugetului și oferi suport diferitelor departamente în menținerea bugetelor lor. De asemenea, lucrezi cu diferiți profesioniști și oferi suport în planificarea financiară. Prin urmare, ai nevoie de experiență în tehnologiile contabile pentru a-ți îmbunătăți performanța. Trebuie, de asemenea, să îți împarți responsabilitățile cu alte sarcini manageriale, cum ar fi supervizarea echipei de contabilitate.
Controllerii financiari au o responsabilitate mare în menținerea stabilității actuale și viitoare a unei afaceri. Ei au nevoie de abilități excepționale în contabilitate și luare de decizii pentru a prelua controlul și responsabilitatea în privința strategiilor financiare ale unei companii, a oportunităților de reducere a costurilor și evaluarea creșterii.
Un financial controller poate lucra în orice industrie, fie în sectorul public, fie în cel privat. Indiferent dacă lucrezi în companii de bunuri de consum, consultanță în tehnologie, organizații non-profit sau servicii financiare, îndeplinești aceleași responsabilități. Cu toate acestea, dimensiunea afacerii îți influențează în mod direct responsabilitățile. De exemplu, într-o companie mai mică, administrezi direct afacerile financiare ale companiei, dar poți gestiona și sarcinile unui manager financiar. În companiile mari, responsabilitățile tale depind de complexitatea contabilității și de dimensiunea echipei financiare. Poți să te specializezi în managementul financiar sau să supraveghezi echipa de contabilitate. Rolul solicită de obicei abilități analitice puternice, deoarece lucrezi cu o mulțime de date statistice.
Crezi că activitatea de financial controller s-ar potrivi cu expertiza ta în tehnologia de birou și abilitățile tale analitice? Atunci continuă să citești pentru a afla ce competențe și calificări sunt necesare pentru a reuși într-un rol de financial controller.
găsește job-urisalariul mediu al unui financial controller
Controllerii financiari lucrează în diferite industrii, iar pachetul de compensații variază în consecință. De exemplu, veniturile unui financial controller într-o companie de tehnologie diferă de cele ale organizațiilor non-profit datorită rolurilor și sarcinilor diverse.
Potrivit datelor Paylab și resurselor interne Randstad Romania, salariul mediu al unui financial controller este de 10.000 RON net pe lună. Atunci când ești la început de carieră și ai abilități și experiență minime pachetul tău de compensații începe de la 6.000 RON net pe lună. Cu toate acestea, salariul tău va crește pe măsură ce abilitățile și expertiza ți se îmbunătățesc și preiei roluri mai complexe în companie. Cei mai buni controlleri financiari pot câștiga chiar și peste 16.000 RON net pe lună în România.
Pachetul de compensații include în mod obișnuit diverse indemnizații și beneficii non-monetare. De exemplu, majoritatea angajatorilor oferă indemnizații de transport, precum și asigurare medicală privată și contribuții la un program de pensii. Bonusurile la sfârșitul anului și alte avantaje sunt, de asemenea, obișnuite pentru acest rol.
Diferite industrii au structuri de plată unice în funcție de complexitatea rolurilor contabile. Alegerea între sectorul public și cel privat influențează, de asemenea, salariul tău. Companiile din sectorul privat pot avea resursele necesare pentru a plăti mai mult decât organizațiile publice și non-profit.
tipuri de financial controller
Rolul unui financial controller are patru aspecte principale:
-
administrator (steward)
În calitate de administrator, un financial controller conservă și protejează resursele unei companii. Raportează cu precizie poziția financiară a companiei, gestionând riscurile și protejând activele angajatorului.
-
operator
În calitate de operator, un financial controller se asigură de funcționarea eficientă și efectivă a departamentului contabil. Acest lucru implică gestionarea procesului contabil pentru a asigura precizia.
-
catalyst
În calitate de catalyst, un financial controller contribuie la executare furnizând informații corecte la momentul potrivit părților interesate. Oferă ajutor în procesul decizional și îndrumă factorii de decizie către cele mai bune opțiuni.
-
strateg (strategist)
Un controlor financiar strategic, ajuță echipa executivă în conducerea creșterii companiei și contribuie la dezvoltarea strategiilor de afaceri.
lucrul ca financial controller
Controlorii financiari lucrează cu echipele de contabilitate și finanțe pentru a controla funcțiile financiare și administrative. Hai să explorăm rolurile specifice, mediul de lucru și perspectivele de carieră ale unui controlor financiar.
-
descrierea rolului de financial controller
Printre atribuțiile comune ale unui financial controller se numără:
- Gestionarea auditurilor: În calitate de financial controller, finalizezi auditurile interne într-o companie. Supervizezi activitățile echipei de audit intern și revizuiești constatările lor pentru a identifica potențiale erori sau fraudă. După finalizarea rapoartelor de audit, le prezinți conducerii superioare.
- Controlul conturilor financiare: În calitate de financial controller, conduci pregătirea conturilor financiare de la cele lunare la cele trimestriale și anuale. Supervizezi și conturile de creanțe și plăți. Uneori, rolul implică monitorizarea fluxurilor de numerar pentru a asigura îndeplinirea obligațiilor pe termen scurt ale companiei și optimizarea investițiilor.
- Supravegherea contabilității: În calitate de financial controller, te asiguri că distribuțiile contabile sunt corecte și că toți banii sunt contabilizați corespunzător. Supraveghezi plățile în numerar și gestionarea activităților de salarizare și decontări bancare. Poți supraveghea și echipa de contabilitate pentru a menține verificări și balanțe precise.
- Planificare financiară și raportare: Controlorii financiari se ocupă de funcțiile bancare și financiare, inclusiv studierea și revizuirea contractelor financiare și negocierea acordurilor de credit. Te asiguri, de asemenea, că managementul dispune de date precise de planificare financiară și ajuți diferite departamente în crearea bugetelor și pregătirea rapoartelor lor de flux de numerar proiectate pentru a susține alocarea de resurse financiare.
- Analiză financiară: Pe lângă raportarea financiară, trebuie să realizezi analize financiare asupra diferitelor planuri și să oferi sfaturi conducerii. De exemplu, dacă o companie dorește să investească într-o anumită afacere, evaluezi riscul folosind date statistice. Poți găsi, de asemenea, modalități eficiente de implementare a unui plan de afaceri pentru a îmbunătăți managementul financiar.
- Asigurarea conformității: În calitate de controlor financiar, trebuie să te asiguri că compania respectă legile și reglementările locale. Te ocupi de remiterea tuturor impozitelor necesare și te asiguri că compania respectă cerințele statutare și reglementările relevante ale industriei pentru a evita amenzi și penalități.
-
mediul de lucru
În calitate de financial controller, mediul tău de lucru depinde de industria în care activezi și de angajatorul tău. De exemplu, dacă lucrezi pentru o companie de servicii financiare, este probabil să lucrezi în asigurări sau bănci, iar rolul tău implică activități într-un mediu de birou. Ai șanse să ai propriul birou, dar îți petreci cea mai mare parte a zilei participând la întâlniri pentru a ține pasul cu echipele de contabilitate din diferite departamente. În timp ce nu intri în contact direct cu clienții, rolul necesită purtarea unei înfățișări profesionale în permanență. Poți lucra de acasă sau în mod remote și poți desfășura întâlnirile virtual.
-
cine sunt colegii tăi?
În funcție de sectorul de afaceri și de angajator, colegii tăi probabil vor include contabili, auditori, brokeri de ipotecă, redactori de granturi și manageri de marketing. Veți lucra, de asemenea, alături de directori financiari și analiști financiari, precum și de alți specialiști care pot include manageri de proiect, estimatori de costuri și manageri financiari.
-
programul de lucru
Controllerii financiari lucrează în mod obișnuit în intervalul orar clasic de la 9 dimineața la 5 după-amiaza. Asta înseamnă că lucrezi 40 de ore pe săptămână, deși uneori trebuie să lucrezi seara pentru a îndeplini termenele limită și în perioadele aglomerate fiscale. În timp ce majoritatea angajatorilor oferă oportunități de angajare cu normă întreagă, poți găsi și roluri cu normă parțială și oportunități de lucru la distanță. Rolul implică călătorii minime, cu excepția cazului în care participi la conferințe și întâlniri. Dacă lucrezi pentru o companie cu filiale multiple, s-ar putea să trebuiască să călătorești în străinătate pentru a revizui performanța financiară sau pentru a gestiona auditurile interne.
-
perspectivele de carieră
Nu poți începe direct ca și financial controller imediat după absolvirea facultății. Majoritatea controllerilor financiari încep ca și contabili înainte de a deveni auditori și a ocupa poziții de conducere în domeniul contabilității. Devii financial controller atunci când ai o experiență extinsă în contabilitate și finanțe, în special în poziții de conducere superioară. A fi un financial controller reprezintă o carieră plină de beneficii dacă ai o experiență anterioară în contabilitate și finanțe. Aceasta îți deschide ușile către alte roluri superioare în domeniul financiar. De exemplu, poți deveni manager financiar sau director financiar al unei companii.
-
avantajele găsirii unui job de financial controller prin intermediul randstad
Găsirea unui loc de munca pe un rol de financial controller prin intermediul Randstad oferă avantaje importante, precum:
- Îndrumare și consiliere profesională pentru maximizarea șanselor de reușită în procesul de recrutare
- O persoana de contact, cu experiență, disponibilă pentru a oferi ajutor la nevoie
- O varietate de oportunități profesionale în zona ta de experiență
- Contracte temporare și permanente
Îți dorești un contract permanent? Un loc de munca temporar ca financial controller este adesea un pas intermediar către un loc de munca permanent atractiv. În fiecare an, mii de oameni obțin un contract permanent la companii de top datorită unui job temporar găsit prin intermediul Randstad. Mai mult, multe companii își recrutează, de asemenea, angajații permanenți prin intermediul Randstad!
educație și formare pentru financial controller
Pentru a deveni un financial controller ai nevoie de următoarele calificări academice:
-
diplomă de licență
Pentru a deveni un financial controller, este necesară o diplomă de licență în finanțe, contabilitate sau un domeniu similar. Programele de licență te introduc în conceptele financiare pe care le vei utiliza pentru a controla și gestiona finanțele unei companii. Deși majoritatea companiilor angajează controlleri financiari doar cu diplomă de licență, obținerea unei diplome de masterat îți sporește șansele de a obține un loc de munca.
-
experiență profesională
Ai nevoie de experiență de muncă extinsă pentru a deveni un financial controller. Poți începe ca și contabil sau analist financiar și să-ți dezvolți abilitățile pentru a avansa către rolul de financial controller.
aptitudini și competențe
Unele dintre calitățile personale ale unui financial controller includ:
-
abilități de calcul
În calitate de financial controller, trebuie să fii familiarizat cu tehnologia de birou pentru a reuși în domeniu. De exemplu, ar trebui să stăpânești pachetul Microsoft Office, în special Excel și bazele de date. Abilitățile tale de calcul sunt utile pentru a aduna informațiile pe care le-ai strâns și pentru a le analiza cu scopul de a lua decizii informate.
-
abilități de comunicare
În calitate de financial controller, trebuie să ai abilități bune de comunicare pentru a transmite informații echipei de contabilitate. Abilitățile de comunicare te ajută, de asemenea, să explici riscurile unei investiții echipei executive în termeni simpli.
-
abilități analitice
Controllerii financiari analizează diverse informații financiare și date de contabilitate. De exemplu, analizezi conturile financiare în timpul auditurilor interne și evaluezi riscurile unei investiții. Abilitățile analitice te ajută să îți îmbunătățești procesul de luare a deciziilor.
-
abilități de leadership și management
Ca financial controller, trebuie să fii un bun lider pentru a gestiona și motiva oamenii cu scopul de a-și optimiza performanța. Abilitățile de leadership te ajută, de asemenea, să devii mai strategic în abordarea ta.
întrebări frecvente (FAQs)
Întrebări frecvente despre lucrul ca financial controller.
-
ce face un financial controller?
Un financial controller supraveghează operațiunile de contabilitate ale unei companii și ajută la optimizarea proceselor de luare a deciziilor.
-
care este salariul unui financial controller?
Un financial controller câștigă un salariu mediu de 10.000 RON net pe lună, dar cu experiență și calificări educaționale suplimentare, veniturile tale pot trece chiar de 16.000 RON net pe lună.
-
este cariera de financial controller bună?
Cariera de financial controller este într-adevăr una captivantă, cu perspective de carieră excelente și un salariu atractiv. Este, de asemenea, o carieră satisfăcătoare, deoarece contribui activ la creșterea companiilor.
-
cum devii un financial controller?
Ai nevoie de o diplomă într-un domeniu relevant. De asemenea, necesită o experiență extinsă de lucru în finanțe și contabilitate.
-
are este diferența dintre un financial controller și un director financiar (CFO)?
Un controller financiar gestionează operațiunile de contabilitate ale unei companii, în timp ce un Director Financiar (CFO) este responsabil în general de strategia financiară a companiei.
Controllerul financiar raportează direct către CFO.
-
cum aplic pentru un post vacant de financial controller?
Aplicarea pentru un loc de muncă pe un rol de financial controller este ușoară: creează un profil Randstad și caută ofertele noastre de locuri de munca în secțiunea de finanțe și contabilitate. Apoi, este suficient să ne trimiteți CV-ul și scrisoarea de intenție. Ai nevoie de ajutor cu candidatura? Verifică toate sfaturile noastre de carieră aici! Vrei să afli care sunt cele mai noi tendințe și perspective de pe piața forței de muncă? Descarcă cele mai noi rapoarte și cercetări de aici.