ce înseamnă DevOps engineer?
DevOps reprezintă o prescurtare pentru operațiuni de dezvoltare și se referă la procesele implicate în dezvoltarea software-ului. În calitate de DevOps engineer, introduci procese, metodologii și instrumente pentru a accelera ciclul de dezvoltare al software-ului. De asemenea, reduci complexitatea și acoperi lacunele care împiedică îmbunătățirea software-ului. Echipele de dezvoltare și operațiuni IT au, de obicei, obiective și abilități diferite.
Majoritatea dezvoltatorilor sunt interesați să introducă noi caracteristici în aplicațiile software. În același timp, echipele de operațiuni se concentrează pe menținerea stabilității unei aplicații. În calitate de DevOps engineer, unifici și automatizezi aceste procese. Te concentrezi pe combinarea codului, întreținerea aplicației și managementul software-ului. Supraveghezi, de asemenea, lansarea noilor aplicații software prin testarea eficienței lor operaționale. De aceea, rolul tău necesită abilități avansate de rezolvare a problemelor pentru a gestiona problemele în dezvoltarea și operațiunile aplicațiilor software. Ai, de asemenea, nevoie de cunoștințe tehnice despre ciclul de viață al dezvoltării software pentru a ghida echipele de dezvoltare.
Inginerii DevOps lucrează în principal în companii orientate către tehnologie și organizații IT. Deoarece majoritatea industriei, inclusiv domeniul construcțiilor și al producției, se bazează pe procese automate controlate de aplicații software, ca DevOps engineer poți lucra și în sectoare de afaceri diverse.
găsește job-urisalariul mediu al unui DevOps engineer.
Salariul mediu al unui DevOps engineer, conform datelor Paylab și ale resurselor Randstad, în România este de 14.000 RON net pe lună. Veniturile fluctuează în funcție de experiență și calificări. Când un DevOps engineer începe cariera pe o poziție entry-level, pachetul său de remunerație este de 6.000 RON net pe lună. Pe măsură ce avansezi de la poziția de junior la cea de nivel mediu și senior, veniturile cresc treptat. Acumularea unui număr suplimentar de ani de experiență îmbunătățește perspectivele salariale. Inginerii DevOps de top cu peste 8 ani de experiență din România pot câștiga până la 26.000 RON net pe lună.
ce factori afectează salariul unui DevOps engineer?
Salariul unui DevOps engineer depinde de complexitatea rolului, dimensiunea companiei și calificările personale. Într-o companie mică, de tip start-up, unde nu te ocupi de proiecte de amploare, iar resursele sunt minime, salariile pot fi mai mici. În companiile mari, unde te ocupi de proiecte complexe și supervizezi echipe mari, poți negocia un salariu mai mare datorită complexității rolului tău. Organizațiile mari au și resurse mai semnificative și își permit să ofere pachete salariale mai bune.
Setul tău de abilități și calificările personale influențează, de asemenea, salariul pe care îl poți negocia într-o companie. Cu experiență entry-level, ai încă nevoie de supervizare pentru a îndeplini multe dintre responsabilitățile tale, motiv pentru care nu poți cere un salariu foarte mare. Cu toate acestea, odată cu acumularea unei experiențe extinse de muncă, veniturile tale vor crește.
tipuri de DevOps engineers
Există diverse tipuri de ingineri DevOps, printre care se numără:
-
ingineri DevOps specializați în securitate
Ca inginer DevOps specializat în securitate, integrezi funcții de securitate și conformitate în procesele de planificare și dezvoltare. Îmbunătățești, de asemenea, securitatea unei aplicații în timpul întreținerii.
-
DevOps infrastructure (cloud / on premise)
Vei fi responsabil pentru dezvoltarea, implementarea, optimizarea și mentenanța soluțiilor software.
cum este să lucrezi ca DevOps engineer
Pentru a lucra ca DevOps engineer ai nevoie de un set extins de abilități atât tehnologie, cât și de management. Haii să explorăm sarcinile specifice rolului, mediul de lucru și perspectivele de carieră.
-
descrierea rolului de DevOps engineer
Descrierea rolului de DevOps engineer include:
- înțelegerea cerințelor clientului: Rolul de bază al unui inginer DevOps este să înțeleagă cerințele clienților. Jobul tău este să te asiguri că produsul final îndeplinește nevoile clienților. Comunici cu clienții și stakeholderii pentru a descoperi îmbunătățirile sau funcționalitățile de care au nevoie în noile aplicații software. Analizezi și convertești aceste cerințe în indicatori cheie de performanță (KPIs) transparenți pentru echipele de dezvoltare și operațiuni.
- gestionarea proiectelor de dezvoltare: Dezvolți planuri strategice pentru implementarea obiectivelor DevOps. De exemplu, evaluezi riscurile, costurile și beneficiile unui proiect. Stabilești așteptările operaționale și gestionezi infrastructura proiectului. Cum procesele de dezvoltare depind de diverse tehnologii, automatizarea acestora poate fi o provocare. În calitate de DevOps engineer, implementezi instrumente de automatizare și componente de infrastructură.
- scrierea și editarea codului: Scrii și editezi cod pentru aplicații software. Revizuiești scripturile software și găsești modalități creative de a îmbunătăți procesul de automatizare sau de a rezolva probleme în interfața utilizatorului. Chiar dacă poți delega sarcinile de codare, este important să înțelegi limbajele de programare pentru a oferi feedback util.
- gestionarea serverelor: Acționezi ca administrator de server pentru a îmbunătăți și monitoriza rețelele și serverele. Jobul tău este să actualizezi permisiunile serverului, să creezi conturi de utilizator și să asiguri copii de siguranță securizate. Verifici, de asemenea, log-urile pentru a identifica eventualele defecțiuni. În calitate de DevOps engineer, stabilești proceduri standard pentru profesioniștii IT pentru depanare și efectuarea modificărilor. Integrezi, de asemenea, funcții de securitate pentru a asigura securitatea datelor companiei.
- evaluarea performanței echipei: Gestionezi echipele de dezvoltare și operațiuni și evaluezi performanța acestora. Identifici lacunele de competențe în echipele tale și oferi coaching sau pregătire angajaților pentru îndeplinirea anumitor sarcini.
-
mediu de lucru
În calitate de DevOps engineer, lucrezi în companii de tehnologie informațională sau în sectoare de afaceri care doresc să-și dezvolte aplicațiile software. Activitatea ta se desfășoară în spații de lucru creative, de obicei, în echipă, pentru dezvoltarea și testarea software-ului. Prin urmare, ești înconjurat de calculatoare și uneori lucrezi din sălile serverelor. Rolul implică deplasări minime, cu excepția situațiilor în care întâlnești clienți în afara biroului. Sunt situații în care poți lucra de acasă sau de la o locație remote.
-
cine sunt colegii tăi?
În funcție de angajatorul tău și industria în care lucrezi, poți activa atât pe proiecte interne cât și externe din cadrul companiei angajatoare; totodată poți da curs colaborărilor de tip freelancing. În mod general, un DevOps face parte dintr-o echipă în cadrul căreia activează atât colegi ce lucrează pe partea de back-end, cât și front-end sau QA. Totodată, vei colabora cu Technical Leads, Scrum Masters, Product Owners, Project Managers.
-
programul de lucru
Orarul tipic de lucru al unui DevOps engineer este de 40 de ore pe săptămână. Lucrezi în intervalul clasic de business, între 8 dimineața și 6 seara în zilele lucrătoare. Inginerii DevOps lucrează în mare parte în regim de normă întreagă, dar există și roluri cu normă parțială disponibile. Unii ingineri DevOps lucrează în contracte pe termen scurt ca freelanceri.
-
perspective de angajare
Ca DevOps engineer, experiența și seturile tale unice de competențe îți permit să avansezi pe roluri superioare în tehnologia informației. De exemplu, inginerii DevOps pot avansa de la roluri de nivel junior la funcții de conducere, precum senior DevOps engineer sau DevOps manager. Companiile mari care gestionează mai multe proiecte DevOps pot avea și poziții de director DevOps. Unii ingineri DevOps se specializează în domenii specifice și își dezvoltă abilitățile. De exemplu, poți să te specializezi pe security engineering și să devii consultant sau formator.
-
avantajele găsirii unui job de DevOps engineer prin randstad
Găsirea unui job de DevOps engineer prin Randstad oferă avantaje importante, precum:
- Îndrumare și consiliere profesională pentru maximizarea șanselor de reușită în procesul de recrutare
- O persoana de contact, cu experiență, disponibilă pentru a oferi ajutor la nevoie
- O varietate de oportunități profesionale în zona ta de experiență
- Contracte temporare și permanente
Îți dorești un contract permanent? Un loc de muncă temporar ca DevOps engineer este adesea un pas intermediar către un loc de munca permanent atractiv. În fiecare an, mii de oameni obțin un contract permanent la companii de top datorită unui job temporar găsit prin intermediul Randstad. Mai mult, multe companii își recrutează, de asemenea, angajații permanenți prin intermediul Randstad!
educație și formare necesare pentru rolul de DevOps engineer
Câteva dintre calificările educaționale ale unui inginer DevOps includ:
-
licență
Pentru o carieră ca DevOps engineer sunt necesare studii superioare. De preferat urmează o licență în informatică sau într-un domeniu înrudit cu software development. Alternativ, poți urma un curs de formare în software development. Pentru a-ți îmbunătăți șansele de angajare, ia în considerare extinderea abilităților și cunoștințelor cu diverse calificări postuniversitare.
-
diverse calificări
Unii angajatori preferă candidații cu diverse calificări, precum PMI Agile Certified Practitioner.
aptitudini și competențe
Câteva dintre abilitățile unui DevOps engineer includ:
-
abilități de project management
Ai nevoie de abilități excepționale de project management ca DevOps engineer. Aceste abilități te ajută să inițiezi, planifici și execuți proiecte DevOps. Te bazezi pe abilitățile tale de management de proiect pentru a menține software-ul companiei actualizat, securizat și fără erori.
-
abilități de programare
Ai nevoie de abilități excepționale de programare pentru a participa la funcțiile de dezvoltare software. Aceste abilități te ajută și să revizuiești scripturile de cod și să le îmbunătățești pentru a te asigura că aplicațiile îndeplinesc funcțiile dorite.
-
abilități de comunicare
Administrezi echipele de dezvoltare și operațiuni IT, așa că te bazezi pe abilitățile de comunicare pentru a oferi instrucțiuni echipelor tale. Abilitățile de comunicare sunt, de asemenea, esențiale atunci când vorbești cu clienții sau asculți feedback-ul echipei.
-
abilități de coaching
Un DevOps engineer eficient caută întotdeauna oportunități de a ghida și îmbunătăți abilitățile echipei. Identifici lipsurile în abilitățile angajaților și oferi servicii de pregătire și coaching pentru a le îmbunătăți abilitățile.
întrebări frecvente (FAQs)
Întrebări frecvente despre lucrul ca DevOps engineer
-
ce face un DevOps engineer?
Ca DevOps engineer, asiguri echipele de dezvoltare și operațiuni IT în crearea de aplicații software eficiente care să îndeplinească obiectivele de business. Asta înseamnă că planifici și inițiezi proiecte pentru îmbunătățirea aplicațiilor. Te bazezi pe echipele de dezvoltare pentru a propune noi caracteristici, în timp ce echipele de operațiuni se asigură că software-ul este eficient. De asemenea, actualizezi și instalezi noi caracteristici de securitate în sistemele existente pentru a le asigura securitatea.
-
un DevOps engineer scrie cod?
Da, ca DevOps engineer, administrezi lansările de noi aplicații software sau actualizări. Te bazezi pe abilitățile tale de programare pentru a scrie codul pentru aplicații noi sau actualizări. Abilitățile de programare sunt, de asemenea, utile atunci când editezi sau verifici codurile dezvoltatorilor. Programarea te ajută să rezolvi și să depistezi probleme în sisteme.
-
cât câștigă DevOps engineer?
Inginerii DevOps câștigă în medie un pachet salarial de 14.000 RON net pe lună, în funcție de calificări și nivelul de experiență. Un DevOps engineer entry-level câștigă un salariu mediu de 10.000 RON net pe lună, în timp ce inginerii seniori pot primi peste 16.000 RON net pe lună.
-
ce abilități trebuie să aibă un DevOps engineer?
Ai nevoie de abilități tehnice precum programare pentru a excela în rolul tău de inginer DevOps. De asemenea, ai nevoie de abilități de comunicare și capacitatea de a rezolva probleme creativ pentru a lucra eficient cu echipa ta și a rezolva problemele.
-
cum aplic pentru un post de inginer DevOps?
Aplicarea pentru un job de inginer DevOps este simplă: creează un profil Randstad și caută ofertele noastre de locuri de muncă vacante în zona ta. Apoi, este suficient să ne trimiteți CV-ul și scrisoarea de intenție. Ai nevoie de ajutor cu candidatura? Verifică toate sfaturile noastre de carieră aici! Vrei să afli care sunt cele mai noi tendințe și perspective de pe piața forței de muncă? Descarcă cele mai noi rapoarte și cercetări de aici.
-
care este procesul de recrutare?
Prima fază a procesului de recrutare, CV screening, este realizată de persoana responsabilă de rol (care poate fi Team Lead-ul sau Tech Lead-ul echipei) care, analizând CV-ul se asigură că profilul este în acord cu nevoile de recrutare. Următorul pas este stabilirea unei discuții de cunoaștere, această discuție are loc, de obicei, cu HR-ul și una dintre persoanele mai sus menționate. Interviul tehnic reprezintă una dintre cele mai importante etape ale procesului de recrutare, atunci când vine vorba de rolurile din industria IT. Acesta poate fi sub diferite forme: întrebări teoretice, teste tehnice, live coding. În cazul în care feedbackul este pozitiv de ambele părți, pentru că este important și pentru candidat să se identifice cu cele prezentate, urmează ofertarea. De obicei, înainte de primirea ofertei pe mail are loc o întâlnire pentru detalierea și explicarea acesteia, astfel încât candidatul să aibă toate informațiile clare înainte să ia o decizie. Există situații în care unele companii angajatoare care preferă să aibă discuția de HR după interviul tehnic, însă, în mare, acestea sunt etapele de interes.