ce este un contabil?
Un contabil este un profesionist care monitorizează sănătatea financiară atât a indivizilor, cât și a întreprinderilor. Un contabil cu practică privată se ocupă de pregătirea impozitelor, strategii de investiții și gestionare a averii. Un contabil în cadrul unei afaceri poate îndeplini mai multe roluri, cum ar fi menținerea înregistrărilor, analizarea costurilor și prezentarea rapoartelor financiare.
găsește job-urisalariul mediu al unui contabil
Salariile contabililor variază într-un interval extins, în funcție de tipul de contabil și rolul pe care îl are în cadrul organizației. Experiența este, de asemenea, un factor important în stabilirea salariului unui contabil. Potrivit datelor Paylab și resurselor interne Randstad România, salariul mediu al unui contabil este de aproximativ 5000-6000 RON net / lună. Într-o poziție entry-level, un contabil junior primește un salariu de 2800-3000 RON net / lună. Un contabil expert, cu o vechime în muncă de peste 5-7 ani, poate ajunge la un pachet salarial de până la 12.000 RON / lună.
tipuri de contabili
Atunci când analizezi descrierea de job pentru un rol de contabil, vei observa adesea o distincție între contabilii seniori și cei juniori. Titlul se referă la responsabilitățile pe care acesta le are. În această structură, contabilii juniori se ocupă mai mult de introducerea datelor zilnice și reconcilieri de conturi. Contabilii seniori analizează apoi munca și prezintă rapoartele conducerii. Contabilii experimentați pot aplica direct pentru poziții de senior. De regulă, după câțiva ani de activitate, un contabil junior ar putea primi o promovare la o poziție de middle și ulterior de senior.
-
contabil public certificat (CPA)
Un CPA reprezintă atât o descriere de job, cât și o certificare. Pentru a primi acest titlu, trebuie să ai o diplomă în contabilitate, să completezi un număr stabilit de ore ca și contabil și să treci un examen de calificare CPA al statului. Acești profesioniști preiau poziții avansate în domeniul contabilității și finanțelor într-o organizație. De asemenea, acționează drept consultanți în timp ce persoanele fizice și întreprinderile își planifică viitorul.
-
contabil fiscal
Atât persoanele fizice, cât și întreprinderile trebuie să se ocupe de impozite. Un contabil fiscal este un profesionist specializat în pregătirea și rezolvarea problemelor fiscale. Un contabil fiscal poate face parte dintr-o echipă într-o firmă de contabilitate. Multe companii mari au poziții pentru contabili care navighează în legislația fiscală la nivel de stat, federal și internațional.
-
contabil forensic
Contabilii forensici sunt auditori avansați care urmăresc banii atunci când aceștia dispar. Pentru forțele de ordine, ANAF și DNA, contabilii forensici caută practici financiare ilegale sau venituri ascunse. Companiile angajează contabili forensici în cazuri de delapidare. Acești contabili nu doar urmăresc banii, ci încearcă și să găsească modalități de recuperare a acestora.
-
contabil gestionar
Pentru a menține transparența financiară, organizațiile mai mari angajează atât contabili, cât și gestionari financiari. În trecut, contabilul gestionar era persoana care scria fizic într-un registru financiar. În era digitală, contabilul gestionar este responsabil de introducerea tranzacțiilor zilnice în software-ul de contabilitate. Apoi, contabilii seniori analizează aceste date pentru a pregăti rapoarte și a oferi sfaturi conducerii.
-
contabil de investiții
Contabilii de investiții ajută persoanele și întreprinderile în planificarea financiară și investiții. În timp ce mulți contabili generali lucrează cu investiții, contabilii de investiții profesioniști se concentrează exclusiv pe acest aspect al muncii. Contabilii în acest domeniu dezvoltă strategii de investiții pentru creștere atât pe termen lung, cât și pe termen scurt.
-
auditor
Multe organizații cer audit în mod regulat pentru transparența financiară. Acestea își doresc un auditor care examinează conturile pentru a preveni delapidarea și alte neregularități. Unele firme de contabilitate se dedică furnizării de audituri externe pentru afaceri.
-
contabil de registru de casă
Pentru mulți contabili, o carieră începe cu o poziție de contabil de registru. Acești profesioniști la nivel junior pot fi membri ai unei echipe din departamentul de contabilitate sau pot fi contabili dedicați pentru o sucursală sau divizie. Contabilii de registru de casă efectuează sarcini contabile de bază, cum ar fi reconcilierile de conturi, depunerea de rapoarte și verificarea acurateței tuturor datelor financiare.
-
contabil junior sau senior
În unele descrieri de job, vei vedea o distincție între contabilii seniori și cei juniori. Titlul se referă la responsabilitățile angajatului. În această structură, contabilii juniori se ocupă mai mult de introducerea datelor zilnice și reconcilieri de conturi. Contabilii seniori analizează apoi munca și prezintă rapoartele conducerii. Contabilii experimentați pot aplica direct pentru poziții de seniori. De regulă, după câțiva ani de activitate, un contabil junior ar putea primi o promovare la o poziție de middle și ulterior de senior.
activitatea unui contabil
Responsabilitățile unui contabil depind de dimensiunea companiei și nivelul angajatului în cadrul acesteia. Cu toate acestea, există anumite așteptări standard pentru contabili, indiferent de nivelul de senioritate.
-
îndatoririle contabilului
Responsabilitățile unui contabil depind de dimensiunea companiei și nivelul angajatului în cadrul acesteia. Cu toate acestea, există anumite așteptări standard pentru contabili, indiferent de nivelul de senioritate.
- Menținerea unor înregistrări financiare precise: Urmărirea sănătății financiare a unui departament, a unei afaceri sau a unei alte organizații este una dintre principalele atribuții ale unui contabil. Această sarcină implică efectuarea sau supervizarea introducerii datelor. În companiile care utilizează software integrat care introduce automat tranzacțiile, contabilul trebuie totuși să se asigure că totul funcționează corect.
- Reconcilierea conturilor: Un contabil trebuie să confirme că numerele din rapoarte se potrivesc cu activele reale deținute de companie. Dacă un extras de cont bancar nu indică aceeași valoare ca raportul intern, contabilul trebuie să urmărească sursa discrepanței.
- Închiderea la sfârșitul lunii și la sfârșitul anului: În scopuri fiscale și de planificare, companiile își închid periodic situațiile financiare. Această practică înseamnă finalizarea tuturor tranzacțiilor pentru o perioadă dată: o lună, un trimestru sau un an. Rapoartele generate din închiderea la sfârșitul lunii oferă o imagine de ansamblu pentru conducere despre stabilitatea financiară a organizației. În companiile de construcții sau producție, evaluarea inventarului actual de materiale poate face parte din procesul de închidere. Inventarierea anuală și închiderea reprezintă un proces intensiv care poate necesita câteva ore suplimentare.
- Pregătirea pentru impozite: Afacerile depun declarații de impozit în fiecare an. Departamentul de contabilitate va avea responsabilitatea de a pregăti formularele și de a depune corect declarația de impozit, profitând de legile fiscale. Eșecul în îndeplinirea acestei sarcini poate declanșa o auditare federală și poate rezulta în amenzi costisitoare.
- Pregătirea de rapoarte financiare: Una dintre sarcinile unui contabil este să împărtășească informațiile financiare. Un contabil trebuie să ia informațiile din înregistrările financiare și să le transforme într-un raport clar. Acesta poate trimite un raport către management sau conducerea companiei ar putea solicita unui contabil senior să facă o prezentare formală a raportului.
- Pregătirea pentru audit: Un audit este o investigație a practicilor financiare ale unei companii. În organizațiile non-profit, un audit extern anual poate fi o cerință. Alte companii aleg să efectueze audituri ca o modalitate de a urma cele mai bune practici financiare. Agenții guvernamentale precum ANAF pot realiza, de asemenea, o auditare fiscală dacă există probleme cu depunerea de impozite a unei companii. Un contabil va juca un rol de bază în acest eveniment. Acest profesionist va trebui să pună la dispoziție înregistrările fiscale și să explice deciziile financiare.
-
mediul de lucru
Cu excepția contabilității forensice, un contabil lucrează în interior, într-un birou. Era registrelor scrise a dispărut, așadar contabilii se așteaptă să-și petreacă multe dintre ore în fața unui ecran de calculator. Contabilii de costuri vor merge periodic în depozite pentru a verifica inventarele de materiale și produse.
-
program de lucru
În majoritatea cazurilor, contabilii lucrează într-un program zilnic regulat, ca angajați cu normă întreagă. Departamentul de contabilitate trebuie să fie disponibil pentru a consulta conducerea în scopuri decizionale. În special în medii de producție, închiderea de la sfârșitul lunii poate însemna un program prelungit pentru evaluarea inventarului și efectuarea reconcilierii de conturi.
educație și formare
Nu poți aplica pentru un rol de contabil fără un anumit nivel de educație și formare.
-
diplomă universitară
Cel puțin, cei care aplică pentru o poziție de contabil la nivel de intrare vor avea nevoie de o diplomă de licență. Dacă diploma ta nu este în domeniul contabilității, va trebui să urmezi pregătire suplimentară în domenii precum raportare financiară și pregătirea impozitelor. Poți lua în considerare și beneficiile obținerii unei diplome de master în contabilitate. Este posibil să obții o poziție de contabil junior fără o diplomă, dar va fi dificil să avansezi în carieră fără una.
-
pregătire pentru CPA
Multe descrieri de joburi în contabilitate cer fie un contabil public certificat (CPA) sau acordă preferință acestora. Cerințele pentru obținerea certificării CPA variază de la stat la stat. Vei avea nevoie de o pregătire avansată și de experiență practică în domeniul contabilității. Odată ce ai îndeplinit cerințele de bază, trebuie să treci examenul CPA al statului tău. Acest test are o reputație de a fi dificil, iar în unele ani, mai puțin de jumătate dintre cei care îl susțin trec.
-
educație continuă
Contabilii CPA sunt obligați să urmeze un anumit număr de ore de educație continuă pentru a-și menține certificarea. Legile fiscale se schimbă în fiecare an, iar companiile își așteaptă contabilii să înțeleagă noile reguli. Alți contabili vor avea, de asemenea, nevoie de studii continue pentru a-și menține abilitățile relevante. Un contabil independent va trebui să suporte costurile acestei educații suplimentare. Pentru un contabil angajat, angajatorul tău poate acoperi costul acestor cursuri.
abilități și competențe
O carieră în contabilitate nu este potrivită pentru oricine. Greșelile în departamentul de contabilitate pot avea efecte grave asupra unei companii. Angajatorii au nevoie ca personalul lor din domeniul contabilității să dețină mentalitatea și abilitățile potrivite.
-
abilități matematice
Persoanele care se bucură de o carieră în contabilitate au adesea o afinitate naturală pentru matematică. Aceștia pot manipula numere rapid fără un calculator. Cu toate acestea, contabilii nu trebuie să înțeleagă concepte matematice avansate pentru a excela. Calcularea profiturilor și pierderilor este o chestiune de adunare și scădere de bază. Contabilii ar trebui să fie confortabili cu limbajul statisticilor pentru a crea și interpreta rapoarte.
-
atent la detalii
Un contabil care acordă atenție detaliilor reprezintă un activ puternic pentru o companie. O parte din munca unui contabil de costuri constă în căutarea modalităților de reducere a costurilor și de creștere a profiturilor. Economisirea câtorva cenți într-un proces de fabricație poate adăuga mult la rezultatul unei companii pe parcursul unui an.
-
abilități informatice
Contabilii își desfășoară cea mai mare parte a activității pe computere. Ei trebuie să poată crea foi de calcul și să lucreze cu programe software de contabilitate. De asemenea, angajații în acest domeniu trebuie să fie confortabili cu metodele de comunicare online, cum ar fi e-mailul și instrumentele de videoconferință.
-
abilități de organizare
Aspectul de păstrare a înregistrărilor în munca unui contabil necesită un nivel înalt de organizare. Cu scopul de a păstra o evidență, contabilul trebuie să organizeze și să păstreze fișiere digitale astfel încât un auditor extern să poată găsi rapid datele necesare. O persoană bine organizată va rezolva, de asemenea, mai eficient sarcinile consumatoare de timp, cum ar fi închiderea la sfârșitul lunii.
-
abilități de comunicare
Un contabil trebuie să traducă informațiile financiare într-un mod semnificativ. Managerii companiilor depind de comunicarea clară pentru a lua decizii. Un contabil este o persoană care ajută liderii să înțeleagă sănătatea financiară a organizației lor.
întrebări frecvente (FAQs)
Iată cele mai frecvente întrebări despre lucrul ca și contabil:
-
trebuie să fii CPA (Contabil Public Autorizat) pentru a lucra ca și contabil?
Mulți angajatori preferă să angajeze contabili cu certificări avansate. Cu toate acestea, există mulți contabili care își desfășoară întreaga carieră fără a deveni Contabili Publici Autorizați. Obținerea certificării CPA este o provocare care poate deschide noi oportunități, dar nu este obligatorie pentru fiecare job în domeniul contabilității.
-
este dificil să intri în contabilitate ca o a doua carieră?
Dacă nu ai nicio experiență în contabilitate, va trebui să obții o educație suplimentară pentru a face trecerea către acest domeniu. Persoanele care nu au studiat finanțe sau contabilitate în facultate, aleg adesea să urmeze un program de masterat în contabilitate la o instituție locală.
-
cat castiga un contabil?
Potrivit resurselor interne Randstad România, salariul mediu al unui contabil este de aproximativ 5000-6000 RON net / lună. Într-o poziție entry-level, un contabil junior primește un salariu de 2800-3000 RON net / lună. Un contabil expert, cu o vechime în muncă de peste 5-7 ani, poate ajunge la un pachet salarial de până la 12.000 RON / lună.
-
ce poziții sunt disponibile pentru cineva fără experiență în contabilitate?
Persoanele care își încep cariera în contabilitate încep adesea cu o poziție de contabil junior sau de păstrare a registrului în cadrul unei companii mari. Acest tip de job le oferă experiența necesară pentru a avansa în carieră. Alți contabili în devenire încep în practica privată oferind servicii de contabilitate pentru întreprinderi mici.
-
cum aplic pentru un post de contabil?
Aplicarea pentru un post de contabil este simplă: creează un profil Randstad și caută ofertele noastre de locuri de muncă vacante în zona ta. Apoi, este suficient să ne trimiteți CV-ul și scrisoarea de intenție. Ai nevoie de ajutor cu candidatura? Verifică toate sfaturile noastre de carieră aici! Vrei să afli care sunt cele mai noi tendințe și perspective de pe piața forței de muncă? Descarcă cele mai noi rapoarte și cercetări de aici.